Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Bungie blir självständiga – tar med sig Destiny
När Bungie påbörjade arbetet med det första Destiny gjorde man det med speljätten Activition i ryggen. Efter ett 8 år långt partnerskap avslöjar nu Bungie via sin hemsida att företaget kommer agera utvecklare såväl som utgivare för kommande Destiny-projekt. Activition kommer istället fokusera ytterligare på sina övriga rättigheter. Exakt vad detta innebär för framtida Destiny återstår att se. Vad tror ni?

LÄS VÅR RECENSION: Destiny 2: Forsaken

Nya Alien visade sig vara mobilspel
För ungefär en vecka sedan nåddes vi av nyheten om ett nytt Alien-spel var på ingång. De som hoppades på en ordentlig uppföljare till Alien: Isolation skulle dock bli besvikna då det nya projektet visade sig vara ett mobilspel. Spelet, som fått namnet Alien: Blackout, kommer lanseras den 24 januari i år och mottagandet på sociala medier har varit mindre än hjärtligt. Det skriver Eurogamer. Kort efter utannonseringen meddelade Alien-seriens officiella Twitter-konto att det är fler Alien-äventyr på gång ”väldigt snart”. Det verkar dock inte handla om Alien: Isolation 2 som enligt ett uttalande till Variety ännu inte är under utveckling.

Skyrim-kompositören ej ännu inblandad i The Elder Scrolls VI
Jeremy Soule, kompositören bakom musiken i bland annat The Elder Scrolls-spelen Morrowind, Oblivion och Skyrim meddelar via sin Facebook-sida att han ännu inte är inblandad i The Elder Scrolls VI. Det finns såklart en chans att projektet är så pass tidigt i sin utveckling att den musikaliska aspekten inte är under utveckling ännu. Men likväl borde kanske den aktuella kompositören åtminstone blivit underrättad. Soule är mannen som gav oss det signifikativa temat som så många förknippar med spelserien, så en uppföljare utan honom hade onekligen känts märkligt.

Dragon’s Dogma kommer till Switch
Dragon’s Dogma, Capcoms action-rollspel från 2012, kommer snart till Switch. Det är den något förfinade versionen med undertiteln Dark Arisen som är påväg till Nintendos konsol, detta skriver Eurogamer. Porten kommer finnas tillgänglig från den 23 april i år och du kan se annonseringstrailern nedan.

The Division 2 nobbar Steam – kommer till Epic Game Store
Epic Games fortsätter arbetet för att konkurrera ut Steam som världens ledande digitala spelaffär för PC. Nu har nämligen företaget nått en överenskommelse med Ubisoft som innebär att det kommande storspelet The Division 2 kommer säljas via Epic Games Store istället för Valves motsvarighet. Detta skriver Eurogamer. Överenskommelsen kommer säkerligen gälla även kommande Ubisoft-projekt, även om Far Cry New Dawn verkar vara för nära sin lansering för att påverkas. Utöver Epic Game Store kommer The Division 2 även säljas till PC via Uplay, Ubisofts egen digitala marknadsplats.

PÅ TAL OM UBISOFT: Veckans spelmelodi: Far Cry 5 – We Will Rise Again

Epilogen till Kingdom Hearts 3 släpps som DLC
Det finns få saker som upprör Kingdom Hearts-fans så mycket som spoilers. Det är även något som spelets utvecklare visar full förståelse för genom att lägga spelets epilog såväl som det hemliga slutet som två gratis tillägg några dagar efter spelets lansering. Efter det att spelet lanserats den 25 januari kommer två videoklipp tillkomma den 30 respektive den 31 januari, vilket ger alla en ärlig chans att uppleva handlingen innan dess. Vad tycker du? Är strategin från Square Enix smart eller onödigt paranoid?

Red Dead Online får battle royale-läge
I och med en uppdatering till Red Dead Online, online-läget i Red Dead Redemption 2, kommer ett nytt spelläge med namnet ”Gun Rush” tillkomma. Och medan den välkände termen inte används någonstans råder det ingen tvekan om att det är ett battle royale-läge det handlar om. Enligt Rockstars egen hemsida beskrivs spelläget som en kamp för överlevnad inom ett ständigt krympande område där du letar vapen och ammunition för att bli den sista överlevande spelaren. Låter ganska bekant, eller hur?

THQ Nordic handlar igen
”THQ Nordic handlar” kan mycket väl bli en stående punkt i veckans Checkpoint, för nu har det hänt igen. Det handlar om rättigheterna till sci-fi-äventyret Outcast från 1999, detta meddelar utgivarna via sin hemsida. Det är fortfarande oklart vad THQ Nordic har för planer med Outcast, såväl som alla andra rättigheter, men vi väntar likväl spänt på att få några faktiska spel från utgivarna.

Forever Forest – 14 januari
Utforska och överlev i den färgrika och meditativa vildmarken. Släpps till Nintendo Switch.

Onimusha Warlords – 15 januari
Lek samuraj som om det vore 2001. Släpps till Playstation 4, Xbox One, PC och Nintendo Switch.

The Walking Dead: The Final Season – Episode 3 – 15 januari
Clementines historia fortsätter. Släpps till Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch.

Feudal Alloy – 17 januari
Ge dig ut på äventyr med fiskstyrda robotar från medeltiden. Släpps till Playstation 4, Xbox One, PC och Nintendo Switch.

LÄS MER: En tidig titt på 2084

YIIK: A Postmodern RPG – 17 januari
Hitta en försvunnen kvinna i detta 90-tals inspirerade rollspel. Släpps till Playstation 4, Playstation Vita, PC och Nintendo Switch.

The Shrouded Isle – 17 januari
Frammana apokalypsen i denna väldigt speciella simulator. Släpps nu till Nintendo Switch.

Ace Combat 7: Skies Unknown – 18 januari
Flygplanskrig när det är som allra bäst. Släpps till Playstation 4 och Xbox One.

Veckans jobbannons
Film- och spelkompositören Mick Gordon (mest känd bland våra kretsar för musiken i Doom från 2016) har publicerat en något ovanlig arbetsannons via sin YouTube-kanal. Gordon har nämligen bestämt sig för att sätta ihop en kör till sitt nästa projekt. Inget konstigt såhär långt. Kören ska dock inte bestå av vanlig skönsång utan kommer utgöras av inget annat än ”heavy metal screamers”, det vill säga vokalister av den mer skrikiga sorten. Med tanke på Gordons bakgrund och projektets natur råder det ingen större tvekan om att det handlar om det kommande Doom Eternal. Och jag kan ju knappast säga att Mick Gordons heavy metal-kör gör mig mindre ivrig att få spela.

Veckans plagiat
Att kopiera ett arbete och byta ut några grejer här och där fungerade inte på högstadiet och det fungerar inte i underhållningsindustrin heller. Det betyder dock inte att det inte görs ett par ärliga försök då och då. Ni kan själva se de uppenbara likheterna mellan ett av föregående generations bästa spel The Last of Us och den nya filmen What Still Remains i tweeten nedan. Och som om det inte räckte med de visuella likheterna mellan de båda omslagen är även handlingen slående lik. En ärlig tillfällighet eller uppenbart plagiat? Vad tror ni?

Veckans retro
En antik grav har nyligen upptäckts i Kina. Eller är det möjligen världens äldsta spelkonsol? Kommer strukturen pipa till och börjar lysa om ett enormt finger trycker ned den? Det är frågor vi kanske aldrig kommer få svar på. Jag skulle dock inte bli förvånad om någon på Microsofts PR-avdelningen i detta nu sitter och planerar reklammaterial med ett kinesiskt tema.

Veckans censur
Det finns tack och lov en hel del restriktioner på sociala medier som ska förhindra stötande innehåll från att publiceras. Ibland händer det dock att dessa filter inte fungerar riktigt som de ska. Så var fallet när utgivarna Devolver Digital försökte publicera en trailer för nyligen släppta Gris på Facebook. Känner du också hur illa till mods du blir av bilden nedan?

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM: Vi sparkar liv i Instagram

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!