Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Super Mario Maker får egen Direct
Nintendo gillar djupdykningar och är knappast gröna när det gäller att tillägna en hel Direct-sändning till ett enskilt spel. Nyligen var det Pokémon Sword and Shield som fick stå i rampljuset och i veckan var det dags för Super Mario Maker 2 att inta scenen. Under ett program som vara i cirka 17 minuter bjöds vi på en inblick i flera nya verktyg och teman som kommer finnas tillgängliga vid spelets lansering i sommar. Vi verkar även bjudas på ett ordentligt handlingsläge. Du ser sändningen i sin helhet i klippet nedan.

Minecraft får Pokémon Go-behandling
Microsoft har avslöjat Minecraft Earth, den senaste versionen av den populära blockbyggaren som innehåller tydliga influenser från AR-spelet Pokémon Go. Spelet sägs kretsa kring att samla resurser och bygga imponerande strukturer som permanent placeras i världen. Det ska även finnas möjligheter till olika äventyr med vänner och fiender ute i kvarteret. Detta meddelas via spelets officiella hemsida. Det finns i nuläget ingen information om när spelet kan tänkas släppas för allmänheten. Du kan dock se en första trailer nedan.

Sänka skepp-simulatorn Skull & Bones försenas
För drygt en vecka sedan skrev jag om hur jag trodde att Skull & Bones skulle lanseras före hellre än senare och gissade på ett lanseringsdatum redan i augusti. Det visade sig dock vara fel under veckan som gått när Ubisoft bekräftade att spelet försenas ytterligare och kommer därmed inte heller dyka upp på E3-scenen. Detta avslöjades via ett inlägg från spelets officiella Twitter-konto. Vid spelets första försening gavs det ett lanseringsfönster under räkenskapsåret 2019, något som inte längre är aktuellt. Därför bör vi anta att titelns nya lansering kommer ske någon gång mellan april 2020 och mars 2021.

Microsoft och Sony startar spännande samarbete
Microsoft med Xbox och Sony med Playstation har länge setts som spelvärlden stora konkurrenter, detta verkar dock inte hindra företaget från att inleda ett intressant samarbete. Avslöjandet sker via ett väldigt tekniskt pressmeddelande som översatts till klarspråk av Eurogamer. Samarbetet verkar delvis kretsa kring ett förbättrat arbete gällande molnet och streaming av spel såväl som övrigt innehåll. Detta kommer ske med hjälp av Microsofts plattform Azure som ska hjälpa båda parterna att arbeta fram nya lösningar för användning av molnet inom underhållningsindustrin. Även om det är iögonfallande att de båda konsoljättarna väljer att samarbeta är det knappast någon högoddsare att kommande konsolgeneration kommer lanseras med en betoning på möjligheten att streama spel via molnet.

LÄS MER: Varför Netflix skulle kunna vara nästa stora speljätte

Netflix kommer till E3
Interaktiva serier är knappast något nytt för den populära streamingtjänsten, men att Netflix skulle packa väskorna och åka till E3 med det konceptet får faktiskt anses som relativt oväntat. Företaget kommer nämligen iscensätta en panel med det intressanta namnet ”Bringing Your Favourite Shows to Life: Developing Netflix Originals Into Video Games”. Avslöjandet sker via mässans officiella Twitter-konto. Det finns i nuläget ingen exakt tid för när panelen planeras äga rum, men räkna med att det är något undertecknad lär hålla ögonen på.

Ännu en Mortal Kombat-film är i görningen
Filmatiseringar av den populära fighting-serien har knappast sprungit några helvarv bland kritikerkåren under åren, nu verkar det dock som att ett nytt försök har rullats igång, detta skriver FZ. Produktionens sägs ta plats i Australien senare under året och beskrivs som en omstart av världen och dess karaktärer. I nuläget vet vi inte mycket mer än att filmen kommer kretsa kring orimliga mängder våld och att James Wan (SawThe Curse of  La Llorona) och Simon McQoid står bakom rodret.

Call of Duty 2020 kastar om bakom rodret
Den årliga pangpang-serien Call of Duty har länge följt ett tydligt schema där tre olika utvecklare delat på ansvaret att skapa spelen, vilket har gett varje studio en tre år lång utvecklingscykel. I fjol var det Treyarch som gav oss Black Ops IIII och i höst är det mer eller mindre bekräftat att Infinity War kommer leverera ännu ett kapitel i Modern Warfare-sagan. Detta innebär att ansvaret för 2020 års upplaga av spelserien ligger hos Sledgehammer (med assistans från studion Raven) som också arbetat på spelet sedan studion avslutade arbetet med WWII under 2017. Nu skriver dock Jason Schreier vid Kotaku att en dålig relation mellan Sledgehammer och Raven bidragit till att Activition strukturerat om och istället lagt Call of Duty 2020 i händerna på Treyarch, som i sin turs sägs arbeta med Black Ops 5. Enligt Schreier kommer både Sledgehammer och Raven assistera i utvecklingen av Black Ops 5 som nu får en betydligt kortare utvecklingscykel än vad som var planerat.

Resident Evil 4 – 20 maj
Det sjunde spelet i Resident Evil-serien kommer till ännu en plattform. Släpps nu till Nintendo Switch.

Resident Evil Origins Collection – 21 maj
Upplev ursprunget av mardrömmen. Släpps nu till Nintendo Switch.

LÄS MER: Förändringarna som förädlade Resident Evil 2

Assassin’s Creed III Remaster – 21 maj
Tredje bidraget i vår ”porta allt till Switch”-vecka. Släpps nu till Nintendo Switch.

Team Sonic Racing  21 maj
Ensam är inte alltid stark. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Observation – 21 maj
Spela som en rymdstation och ta reda på vad som hänt med din besättning. Släpps till Playstation 4 och PC.

Total War: Three Kingdoms – 23 maj
Upplev storslagna strider, nu i gamla Kina. Släpps till PC.

Veckans minst genomtänkta tweet
Ibland händer det att ett par glas vin bidrar till en mindre genomtänkt närvaro på sociala medier, och för dig och mig är det ofta relativt harmlöst. Om du däremot heter Julian Gerighty och sitter på en hel del information om vad som pågår bakom stängda dörrar hos en av världens största spelutvecklare bör du kanske tänka till två eller tre gånger innan du klickar på ”skicka”. Det är nu bekräftat att det hela var ett skämt, men innan det hann flera av oss få upp förhoppningar om kommande spelprojekt. Sluta lek med våra känslor, Julian.

https://twitter.com/jgerighty/status/1128395675329335296?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1128395675329335296&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.eurogamer.net%2Farticles%2F2019-05-14-ubisoft-creative-director-appears-to-confirm-new-splinter-cell-in-random-tweet

Veckans 10-åring
Ifall ni spenderat veckan under en sten kan jag meddela att den moderna klassikern Minecraft nyligen fyllt 10 år, vilket såklart firats med pompa och ståt. Som en gratis present till oss alla har de talangfulla Blockworks skapat en hel temapark som har syftet att fira spelets födelsedag. Kartan innehåller bland annat ett interaktivt museum som lyfter fram det mesta från spelets 10 år på marknaden. Grattis på födelsedagen!

LÄS MER: Minecraft bygger en ny generation av spelare

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!