Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.


Här är specifikationerna för Playstation 5
Nyhetsveckan som gått har knappast varit fullspäckad, men trots detta har vi ett par ordentliga next gen-rubriker att bjuda er på idag. Inledningsvis bestämde sig Sony för att bryta den långa tystnaden gällande Playstation 5 när Mark Cerny bjöd oss på en intressant men något tempofattig föreläsning om den kommande konsolen. Bland annat kunde vi beskåda de fullständigas specifikationerna med dryga 10 teraflops i täten. Vi fick även veta att konsolen kommer lanseras med ett invecklat system för 3D-ljud och bakåtkompatibilitet för de allra flesta Playstation 4-spelen. Föredraget var planerat för det framflyttade Game Developers Conference, vilket kan förklara den tekniska nördigheten. Om detta låter som något för dig kan du hitta hela genomgången här nedan.

Handkontrollen för Xbox Series X har avslöjats
Vi fortsätter med nyheter från kommande konsolgeneration genom att slå en kik på den nyss avslöjade handkontrollen till Xbox Series X. Vid första (och andra) anblick påminner den väldigt mycket om handkontrollen till Xbox One, vilket såklart inte behöver vara något negativt. Några märkbara skillnader inkluderar dock en dedikerad knapp för att dela bilder och filmklipp från konsolen, dessutom bjuds vi på en helt ny D-pad som påminner en del om den från den senaste Elite-dosan. Det är även värt att notera att den nya handkontrollen kommer fungera med såväl Xbox Series X som Xbox One, om du nu endast vill investera i en ny handkontroll lagom till julhandeln.

GDC blir specialevent i augusti
Årets Game Developers Conference var ett av flera evenemang som fick kliva åt sidan medan coronaviruset härjar runtom i världen, men nu finns det planer på en sommarvariant av den utvecklarfokuserade spelmässan. Evenemanget kommer gå under namnet GDC Summer och beskrivs som en annorlunda version av konferensen, men det kommer likväl inkludera flera expertledda samtal. GDC Summer väntas ta plats i San Francisco mellan den 4 och 6 augusti.

Fysiska exemplar av Final Fantasy VII Remake kan försenas
Det är högst troligt att flertalet spelsläpp kommer påverkas av den pågående pandemin, inte minst eftersom mängder av spelutvecklare numera arbetar hemifrån. Ett spel som dock verkar vara så pass långt gånget att lanseringsdatumet förblir intakt är Final Fantasy VII Remake. Men även om spelet fortfarande planeras att lanseras den 10 april kan de rådande omständigheterna göra det svårt att få tag på en fysisk version. Så om du är en samlare eller helt enkelt bara föredrar fysiska utgåvor av spel bör du vara beredd på att det kan dröja en period.


Half-Life: Alyx – 23 mars
Half-Life är äntligen tillbaka, men i en något annorlunda skepnad. Släpps till PC.

Bleeding Edge – 24 mars
Om ett fightingspel och ett actionspel i tredjepersonsvy skulle fortplanta sig. Släpps till Xbox One och PC.

Twin Breaker: A Sacred Symbols Adventure – 24 mars
En Breakout-klon med handling. Släpps till Playstation 4 och Playstation Vita.

LÄS MER: Veckans spelmelodi: The Outer Worlds – Hope

One Piece: Pirate Warriors 4 – 27 mars
Galet storslagen anime-action. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Saints Row IV: Re-Elected – 27 mars
Anta rollen som den amerikanska presidenten i kampen mot utomjordingarna. Släpps nu till Nintendo Switch.


Veckans examen
Det mesta i världen är inställt, framskjutet eller åtminstone högst osäkert. Detta innebär att evenemang och högtider som var planerade att äga rum har på vissa håll fått ta en något annorlunda skepnad. Ett extra fantasifullt sätt att fortsätta leva som vanligt fast på ett annat vis hittar vi på en skola i Japan. Där har studenterna nämligen tillåtits ta examen virtuellt med hjälp av Minecraft. Slå en kik här nedan.

Veckans karantän
Skulle vi bli tvungna att sitta instängda i hus eller lägenhet tror jag flera av oss hade passat på att beta av vår backlog. Men beroende på hur länge vi måste sitta inne kan den där listan på spel kortas ner snabbare än vad vi tror, och då kan vissa desperata åtgärder närma sig.

Veckans låtsaskonsol
Som flera av er säkert vet är jag en aktiv förespråkare av att allt och lite till borde portas över till Nintendo Switch, och inte minst då Fallout. Även om jag hellre ser de något nyare upplagorna av spelserien kunde jag inte låta bli att inkludera denna urläckra låtsaskonsol. Låt oss hålla tummarna för att drömmen snart slår in.

MER FALLOUT: Veckans spelmelodi: Fallout 76 – Main Theme

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!