5 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Microsoft köper Bethesda och Zenimax för monsterbelopp
När vi vanliga åker och shoppar kanske vi köper ett nytt spel, en stickad tröja eller nya köksknivar. När Microsoft bestämmer sig för att handla växer prislappen något. Under veckan som gått avslöjade Microsoft att de är i full färd med att köpa ZeniMax Media, moderbolag till Bethesda och flera andra tillhörande studios. Förutom Bethesda Game Studios, som ligger bakom spel som Fallout 4, The Elder Scrolls V: Skyrim samt det kommande Starfield och The Elder Scrolls VI, äger nu Microsoft bland annat id Software, Arkane Studios, MachineGames och Tango Gameworks. Detta innebär att rättigheter som FalloutThe Elder Scrolls, Doom, Dishonored, The Evil Within, Prey, Rage, Quake och Starfield nu ligger i Microsofts händer. Prislappen för affären sägs hamna på 7,5 miljarder amerikanska dollar. Detta skriver Xbox Wire. Det är värt att notera att de kommande Bethesda-spelen Deathloop och Ghostwire: Tokyo kommer förbli tidsexklusiva för Playstation 5 även efter den här affären. Huruvida övriga kommande spelsläpp från Bethesda kommer lanseras på andra konsoler än Xbox kommer bestämmas fall för fall. Detta rapporterar Bloomberg.

Xbox Game Pass-prenumeranter eskalerar markant
Microsoft fortsatte äga nyhetsveckan när de avslöjade att mängden prenumeranter hos det massivt populära Xbox Game Pass ökat med hela 50 % på bara fem månader. I april avslöjade Microsoft att tjänsten hade passerat 10 miljoner aktiva prenumeranter, nu är den siffran uppe på hela 15 miljoner. Detta är egentligen ingen större överraskning med tanke på tjänstens stadigt växande utbud. Inkluderingen av framtida Bethesda-titlar kommer troligen inte heller göra att kurvan planar ut inom den närmsta tiden. Detta rapporterar Eurogamer.

LÄS MER: Microsofts taktiska Bethesda-drag och vikten av Game Pass

Årets Game Awards tar inspiration från Death Stranding
Vi var rätt övertygade om att Geoff Keighleys The Game Awards inte skulle äga rum som vanligt i år, och precis som så mycket annat så blir årets show helt digital. Vad som dock sticker ut är att årets Game Awards kommer äga rum i inget mindre än tre olika städer i publikfria studios. Showen kommer direktsändas från Los Angeles, London och Tokyo och ska på så vis knyta samman världen likt Hideos Kojima postapokalyptiska Death Stranding. Årets gala kommer vidare introducera en ny kategori där spel som framhäver och utvecklar tillgänglighet och hjälpmedel för personer med olika former av handikapp ska prisas. Detta skriver Variety.

Den onödigt krångliga vägen till Spider-Man: Remastered
Det behöver inte vara svårt att uppgradera spel från den nuvarande generationen till kommande konsoler. Flera spel, som exempelvis Cyberpunk 2077 och Assassin’s Creed Valhalla, har lovat en gratis uppgradering till nästa generation till personer som köper spelen till Playstation 4 eller Xbox One. Sen har vi Spider-Man: Remastered. Det snabba svaret är att du måste köpa det kommande Spider-Man: Miles Morales för att ha möjlighet att spela nyversionen av superhjältespelet från 2018. Köper du deluxe-versionen av Miles Morales kommer Spider-Man: Remastered hänga med på köpet. De som köper Miles Morales till Playstation 4 kommer erbjudas en gratis Playstation 5-uppgradering för att sedan kunna köpa till Spider-Man: Remastered. I nuläget finns det inga planer på att släppa nyversionen av det första spelet separat. Om du äger Spider-Man till Playstation 4 kommer du kunna spela det på Playstation 5 via bakåtkompatibilitet, men utan uppgraderingen som ingår i Remastered.

Among Us är så populärt att Among Us 2 blivit inställt
Det sociala onlinespelet Among Us har dominerat spelvärlden under den senaste veckan. Spelet har blivit så populärt att samtliga planer som utvecklarna Innersloth hade för uppföljaren Among Us 2 nu istället kommer skjutas in i det första spelet. Att utvecklarna var så måna om att ta fram en snabb uppföljare berodde på den föråldrade kodbasen, men spelets snabbt växande popularitet har istället motiverat Innersloth till att omarbeta och utveckla det första spelet för att ta det till nästa nivå. Detta skriver utvecklarna via ett blogginlägg.

LÄS MER: Har du hört talas om Hardspace: Shipbreaker?

Amazon avslöjar egen molntjänst för spel
Efter flertalet rykten har Amazon äntligen avslöjat sin egen streamingtjänst i stil med Google Stadia men med ett mer inkluderande bibliotek likt Xbox Game Pass. Tjänsten går under namnet Luna och kommer innehålla över 100 spel om du betalar det månatliga priset på cirka 6 dollar. Några av spelen inkluderar Control, A Plague Tale: Innocence, The Surge 2 och Resident Evil 7. Prenumeranter kommer kunna spela i upp till 4K och 60 bildrutor i sekunder på två enheter samtidigt. Tjänsten har just nu inget lanseringsdatum, men när den väl lanseras kommer det ske till PC, Mac och Fire TV samt iPad och iPhone via web-applikationer. Detta skriver Eurogamer.

Genshin Impact – 28 september
Ge dig ut på en mäktig resa genom magiska kungariken. Släpps till Playstation 4, PC, iOS och Android.

Spelunky 2 – 29 september
Det kritikerrosade äventyret kommer till persondatorer. Släpps nu till PC.

Super Mario Bros. 35 – 1 oktober
Den populära rörmokaren bjuder in till en välbefolkad födelsedagsfest. Släpps till Nintendo Switch.

Crash Bandicoot 4: It’s About Time – 2 oktober
Crash återvänder för ett fjärde (typ) äventyr. Släpps till Playstation 4 och Xbox One.

Star Wars: Squadrons – 2 oktober
Red leader standing by. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Veckans kärlekshistoria
Sociala medier fylls alldeles för ofta av hatiska budskap och onödiga kommentarer, därför är det extra skönt när vi bjuds på ett utbyte likt nedanstående. Som en följd av nyheten att Microsoft köper rättigheterna till Bethesdas diverse spelserier fick vi höra att Doom Eternal var påväg till Xbox Game Pass. Detta var något som ledde till ett hjärtevärmande samtal mellan två Twitter-konton.

Veckans port
Under den senaste tiden har det hörts en del röster, inte minst här på sidan, om Nintendos utformande av det omåttligt populära Super Mario 3D All-Stars. Hade vi däremot fått ett Mario-port som liknar den i klippet nedan hade säkerligen många entusiaster likväl höjt sina röster, men ingen hade kunnat anklaga Nintendo för att vara lata.

Veckans shoppinglista
För ett par veckor sedan fick vi reda på att Phil Spencer, överhuvud hos Xbox, hade dolt den då ej avslöjade Xbox Series S i sin bokhylla under en stream. Nu när nyheten om att Microsoft köper Bethesda gick ut var det flera som började leta efter nya ledtrådar i det där mystiska hemmakontoret.

LÄS MER: Första gången: Ratchet & Clank

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!