Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Playstation ryktas ta upp kampen mot Xbox Game Pass med ny prenumerationstjänst
Enligt nya rapporter från Bloomberg ser Playstation ut att slå samman och utveckla sitt nuvarande utbud av prenumerationstjänster för att utmana Xbox Game Pass. Den nya tjänsten har kodnamnet Spartacus, uppges lanseras till Playstation 4 samt Playstation 5 och sägs innehålla tre olika nivåer. I den första nivån hittar vi det som idag heter Playstation Plus vilket inkluderar tillgång till nätverksspel, rabatterade priser i affären samt några utvalda spel varje månad. I nästa nivå ingår även ett bibliotek av PS4- och eventuellt också PS5-spel. I tjänstens tredje nivå kommer vi dessutom få tillgång utökade demoversioner, streaming av spel samt ett bibliotek av klassiska spel från PS1, PS2, PS3 och PSP. Om dessa klassiska spel kommer finnas tillgängliga via streaming likt i Playstation Now eller emulerade via konsolen är i nuläget oklart. Tjänstens prisplan och lanseringsfönster är även det för tillfället okänt. Rapporten uppger också att Sony planerar behålla Playstation Plus-namnet medan Playstation Now kommer fasas ut i takt med att tjänsten vävs in i Spartacus.

Utgivaren Take Two gör varumärkesanspråk på spelet It Takes Two
Take Two är en av spelindustrins allra största utgivare och kan stoltsera med spelserier som Bioshock, Borderlands, NBA 2K, Red Dead Redemption och Grand Theft Auto. Utgivarna är dessutom inga nybörjare när det gäller att skydda varenda varumärke som har det minsta att göra med deras spelvärldar. Enligt Eurogamer via US Patent Office har Take Two gett sig på flertalet namn med kopplingar till ord som ”rockstar”, ”social club”, ”mafia” och ”civilization”. I veckan framkom uppgifter om att även Josef Fares och Hazelight Studios drabbats i och med sitt kritikerrosade It Takes Two. Uppgifter visar även att Hazelight till och med övergivit rättigheterna till namnet. Utvecklarna har i skrivande stund inte kommenterat hur detta kommer påverka spelets kommande marknadsföring, huruvida spelet kommer döpas om eller planer för eventuella uppföljare.

LÄS MER: Veckans spelmelodi: Brothers: A Tale of Two Sons – Main Theme

Ny trailer och lanseringsfönster för Moss: Book 2
Uppföljaren till det urgulliga Moss: Book 2 visades upp för första gången i somras och nu har spelet fått en rykande färsk trailer såväl som ett vagt lanseringsfönster. Spelet tar vid precis där det första Moss slutade och den nya videon visar upp vår hjälte Quill i spelets inledande ögonblick. Moss: Book 2 släpps till Playstation VR någon gång under våren 2022. Vi vet dessutom att Playstation VR 2 är under utveckling och kan mycket väl lanseras under nästa år även den. Du ser trailern här nedan.

Hör Todd Howard prata mer om Starfield i ny video
Starfield är fortfarande jobbigt långt bort, därför får vi nöja oss med sparsamma utvecklardagböcker. Nedanstående klipp är det första avsnittet av Bethesdas egna lilla dokumentärserie om sitt kommande rymdäventyr som fått namnet Into the Starfield. Även om videon mestadels handlar om Bethesda Game Studios rent allmänt får vi likväl en del intressant information såväl som några små klipp från från Starfield. Till exempel kommer spelet vara mer vetenskapligt jordnära än tidigare titlar från utvecklarna. Dessutom ser det ut som att vi kommer kunna ha katter på rymdskeppet, bara det är värt en nyhetsrubrik. Du ser videon i sin helhet här nedan.

Nästa Bioshock ryktas utspela sig i 1960-talets Antarktis
Nästa del i den populära Bioshock-serien kommer utspela sig i en fiktiv stad i 1960-talets Antarktis, detta rapporterar journalisten Colin Moriarty i det senaste avsnittet av sin Playstation-podd Sacred Symbols. Enligt Moriarty kommer spelet gå under namnet Borealis och ska även vara narrativt sammanlänkad med tidigare spel i serien. Utvecklarna Cloud Chamber ska också ha fått alla medel för att göra spelet och spelserien rättvisa då det oundvikligen kommer jämföras med vad Ken Levine, Bioshocks ursprungliga skapare, kokar ihop borta hos Ghost Story Games. Precis som med nästa Bioshock uppger Moriarty att Take Two också kommer agera utgivare för Ken Levines kommande titel. Både Eurogamer och VGC har bekräftat att uppgifterna stämmer överens med deras egna källor.

Veckans målgest
Ibland överträffar verkligheten dikten. Liverpool-spelaren Diogo Jota kanske glömde kolla in kalendern när han anmälde sig till en turnering i FIFA 22 eftersom han kort därefter var tvungen att ge upp sin plats för att spela en fotbollsmatch i verkliga livet. Vad som gjorde det hela ännu lite bättre var att Jota gjorde mål i matchens inledning och firade med en minst sagt spelinspirerad målgest. Jotas tilltänkta motståndare var dessutom snäll och publicerade sin chattkonversation med Liverpool-stjärnan. Själv brukar jag laga mat i Skyrim för att sedan komma på att jag var hungrig på riktigt, inte riktigt lika häftigt. Läs hela historien via Eurogamer.

LÄS MER: Skyrim Anniversary Edition förvandlar betalmoddar till en expansion

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.

Checkpoint!