Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

En väldigt tidig titt på nya Dead Space
För ungefär en månad sedan avslöjades den ambitiösa nyversionen av klassiska Dead Space genom en atmosfärisk trailer. I veckan var det dags för nästa uppvisning när utvecklarna EA Motive bjöd in till en livesändning fylld med väldigt tidig gameplay från spelet. Även om sändningen inte innehöll några längre sektioner fick vi likväl en indikation på hur spelet kan tänkas se ut. Dessutom fick vi veta att Gunner Wright, röstskådespelare för huvudkaraktären Isaac Clarke i Dead Space 2 och Dead Space 3, är tillbaka och repriserar sin roll i det nya spelet. Eftersom huvudkaraktären var stum i spelseriens första titel har många undrat om så kommer vara fallet även i nyversionen, men så blir det alltså inte. Du hittar hela livesändningen via videon nedan.

Här är månadens prenumerationsspel från Xbox och Playstation
Vi är redan en bit in i september vilket innebär att såväl Xbox som Playstation har avslöjat vilka spel som kommer ingå i deras respektive prenumerationstjänster under höstens första månad. Playstation fortsätter på den inslagna vägen med två Playstation 4-spel och ett spel som endast är kostnadsfritt till Playstation 5. Spelen i fråga är Hitman 2 och Predator Hunting Grounds till Playstation 4 och matiga Overcooked: All You Can Eat! till Playstation 5. Det sistnämnda inkluderar både Overcooked och Overcooked 2 samt alla övriga tillägg. Samtliga spel är gratis för Playstation Plus-prenumeranter från och med den 7 september. Detta skriver Playstation-bloggen. Borta på Xbox-sidan hittar vi en kvartett av diverse speläventyr. Microsofts höstbjudning består av Warhammer: Chaosbane och Xbox 360-spelet Zone of the Enders HD Collection från och med den 1 september samt Mulaka och Samuari Shodown II från och med den 16 september. Detta skriver Xbox Wire. Skulle det nu vara så att du inte riktigt känner till majoriteten av månadens Games With Gold-utbud hittar du ett blixtrande snabbt smakprov på alltihop i videon nedan.

Gameplay-premiär för taktiska Marvel’s Midnight Suns
Om undertecknad någonsin ska intressera sig för ett taktiskt turordningsbaserat rollspel behöver det nog vara Marvel-varianten. Marvel’s Midnight Suns från XCOM-studion Firaxis avslöjades första gången under årets Gamescom och i veckan fick vi ett första smakprov på hur spelet faktiskt ser ut. I gameplay-trailern bjuds vi på en hel drös med kortbaserad taktisk action från flera av våra favoritkaraktärer såväl som vår alldeles egen superhjälte. Marvel’s Midnight Suns släpps i mars 2022.

FLER MARVEL-SPEL: Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order

Flera superspel väntas visas upp under årets DC Fandome
Vi fortsätter på superhjältespåret men beger oss över till DC-sidan. Det är nämligen så att DC Fandome, ett evenemang som fokuserar på det allra mesta med en DC Comics-stämpel, återvänder även i år. Dessutom kan vi räkna med nyheter och nya uppvisningar från det samarbetsfokuserade Gotham Knights från Arkham Origins-studion WB Games Montréal samt Rocksteady Studios kommande projekt Suicide Squad: Kill The Justice League. Gotham Knights skulle egentligen ha släppts redan i år men har sedan ett tag tillbaka försenats in i 2022. Även Suicide Squad planeras lanseras under 2022. DC Fandome 2021 tar sin början den 16 oktober och förutom ovan nämnda spel kan vi även se fram emot nyheter från kommande filmer, serier och mycket annat i DC-världen.

Sony vänder kappan efter vinden med gratis PS5-uppgradering för Horizon Forbidden West
För andra gången på relativt kort tid har Sony reagerat och dragit tillbaka beslut baserat på responsen de fått. Först handlade det om nedstängningen av Playstation Store för äldre Sony-konsoler och nu gäller det förhandsbokningen och eventuella gratis PS5-uppgraderingar av Horizon Forbidden West. När spelet öppnade sin förhandsbokning i veckan kunde vi läsa att spelets standard- och specialversion inte skulle komma med så kallad ”Dual Entitlement” vilket inkluderar både PS4- och PS5-versionen av spelet ingår i samma köp. Efter ett mindre ramaskri från diverse kommentarsfält kom dock Sony ut och bekräftade att spelare som köper Forbidden West till Playstation 4 kommer kunna uppgradera till Playstation 5 utan extra kostnad, något företaget faktiskt lovat från första början. Vidare avslöjade Sony att alla kommande exklusiva cross gen-titlar kommer kosta 10 dollar att uppgradera från PS4- till PS5-versionen. Detta gäller spel som nästa God of WarGran Turismo 7 och alla andra exklusiva Sony-spel som släpps till bägge plattformarna. Detta skriver Playstation-bloggen.

Playstation bjuder in till efterlängtad showcase nästa vecka
Vi avslutar veckans nyhetssvep med ännu en Playstation-relaterad nyhet, denna är dock aningen mindre dramatisk. Under torsdagkvällen nästa vecka är vi nämligen inbjudna till Playstation Showcase 2021 Broadcast. Visst låter det rätt så storslaget? Med tanke på speljättens frånvaro under årets E3-mässa kan vi troligen räkna med ett par nyhetsbomber under showen. Programmet varar i cirka 40 minuter och kommer fokusera på spel från Playstations egna studios såväl som utomstående utvecklare med lansering under 2021 och vidare. Showen kommer tyvärr inte innehålla några nyheter om nästa generations Playstation VR utan kommer helt fokusera på Playstation 5-spel i olika former och storlekar. Programmet äger rum 22:00 den 9 september. Detta via Playstation-bloggen.

Veckans buggrapport
Jag tror vi alla kan skriva under på att Fallout: New Vegas, sin storhet till trots, var och är än idag sprängfyllt med buggar och viss instabilitet. När du stöter på ett sådant spel finns det lite olika vägar att ta. Du kan härda ut och fortsätta spela, du kan skicka en buggrapport via spelets officiella hemsida eller så kan du posta ditt exemplar till spelets kreativa chef med en vänlig men bestämd post-it-lapp.

Veckans hybrid
Super Mario Odyssey är verkligen ett läckert kärleksbrev till den lilla rörmokarens förflutna, nutid och framtid. Dessutom kan det få vilken Mario-fantast som helst att gno sig i ögonen av osannolika kombinationer av gammalt och nytt. Plus att det tillsammans med sin Assassin’s Creed-släkting lärde en hel spelvärld hur Odyssey stavas.

MER MARIO: Ta tillbaka Mario Bros. Nintendo, era ynkryggar!

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.

Checkpoint!