Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Trubbel hos Bioware
Anthem fick ett minst sagt ljummet mottagande när det lanserades i början av året. Under veckan har röster framkommit som på flera sätt förklarar vad som gick snett i utvecklingen av den ambitiösa titeln. Dessa röster har samlats in och sammanställts av Jason Schreier vid KotakuJag rekommenderar att ni läser Schreiers monsterstycke i sin helhet, men i korthet handlar det om hur Anthem gick från att vara tänkt som spelens Bob Dylan till ett rent utvecklarhelvete.

MISSA INTE VECKANS SPELMELODI: Dragon Age: Inquisition – Dark Solas Theme

Mario och Link får VR-stöd
Nintendo utökar sin VR-familj med två bekanta figurer. Det är nämligen så att både Super Mario Odyssey och The Legend of Zelda: Breath of the Wild får VR-stöd i företagets kommande Toy-Con-glasögon. När det gäller Mario sker detta i form av några minibanor som tillkommer i spelet medan Link får fullt VR-stöd i sitt senaste äventyr. Exakt hur väl Hyrule kommer gestalta sig i Nintendos något blygsamma VR-kit rent upplösningsmässigt är ännu oklart, men det är hursomhelst ett häftigt tillägg. Nintendos VR-kit släpps den 12 april och Mario- såväl som Zelda-uppdateringen släpps kostnadsfritt den 25 april.

Playstation utannonserar VR-kontroll för fötterna
Vi fortsätter på VR-spåret men flyttar fokus till Playstation-sidan. Rörelse i spel till Playstation VR har länge varit begränsad till teleportering eller klumpig manövrering när spelaren använder Move-kontrollerna. Nu kommer Playstations försök till lösning på det problemet under namnet 3dRudder, en fotbaserad rörelsekontroll för VR. Kontrollen fungerar i princip som en vanlig hoverboard där du lutar dig framåt för att transportera dig åt det hållet, kontrollen fungerar dock inte stående. Detta skriver Eurogamer. Apparaten kommer ha stöd för strax över 35 spel när den lanseras den 17 juni till priset av cirka 1200 kr.

Sony drar ur kontakten för Driveclub
Kort efter lanseringen av Playstation 4 släpptes Sonys ambitiösa racingprojekt Driveclub, som sedan dess även fått en ordentlig VR-titel. Nu avslöjar Playstation via sin hemsida att man stänger ner all form av online-verksamhet för titeln. Du kommer fortfarande kunna spela de spellägen som inte kräver en internetuppkoppling, men med tanke på Driveclubs tunga fokus på onlinespel innebär detta att spelet i princip släcks ner. Driveclub kommer kopplas ner samt plockas bort från Playstation-affären den 31 mars 2020.

LÄS VÅRA RECENSIONER: Mechstermination Force

De tre konsoljättarna utreds av brittiska regeringen
Den brittiska regeringen arbetar just nu för att utreda om rutinerna vid automatisk förnyelse av onlinetjänsterna hos Xbox, Playstation och Nintendo kan klassas som rättvisa. Utredningen syftar till de föränderliga villkoren som tjänsterna innehåller (gratis spel, prisförändringar o.s.v.) och ska undersöka om konsumenten behandlas rättvist i och med detta. Skulle utredningen avgöra att villkoren bedöms som orättvisa kan åtgärder vidtas mot företagen. Detta skriver Eurogamer.

Borderlands 3 får lanseringsdatum och larvigt snyggt omslag
Det verkar som den hett eftertraktade lootshootern blir vad som inleder årets spelhöst när Borderlands 3 släpps den 13 september, detta bekräftar utvecklarna Gearbox. Spelet släpps till Playstation 4, Xbox One och PC via Epic Store. De som tvunget måste spela via Steam-klienten får tyvärr vänta till april 2020, detta skriver Eurogamer. Under veckan har vi dessutom tillåtits slänga ett öga på det kommande spelets omslag. Jag är inget superfan av Borderlands, men jag är nästan redo att införskaffa detta endast för att få ha omslaget i min spelhylla.

Dangerous Driving – 9 april
Burnout-serien får en spirituell uppföljare. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Earth Defence Force: Iron Rain – 11 april
Jättemyror och hoppande spindlar har invaderat jorden och du är den enda som kan stoppa dem. Släpps till Playstation 4.

Hellblade: Senua’s Sacrifice – 11 april
Det kritikerrosade äventyret kommer till ännu en plattform. Släpps nu till Nintendo Switch.

Veckans aprilskämt
Aprilskämt, antingen älskar du eller avskyr dem. Jag har länge haft en negativ inställning till aprilskämten sedan IGN lurade mig att en Harry Potter-serie med namnet ”The Aurors” var påväg. Jag väntar fortfarande på premiären. Tack och lov har årets skämt varit mer uppenbara och inte byggt upp så många falska förhoppningar. Och i landet lagom finns det ingen som är bättre på att sammanfatta dessa än FZ. Mina personliga favoriter för året var definitivt Rabbids-uppdateringen i For Honor och Worms på text-TV. Vilket var din favorit?

Veckans tease
Ubisoft är knappast några nybörjare när det gäller att fylla sina titlar med referenser till andra spel från företaget. Nu har man dessutom slängt in en liten referens i The Division 2 till vad som mycket väl kan vara nästa spel i Assassin’s Creed-seren. Detta uppmärksammades först av YouTube-kanalen JorRaptor och har även fått medhåll från Jason Schreier vid Kotaku. Referensen inkluderar en tavla i spelets version av Potomac Event Center föreställande en vikingaherre med rubriken ”Valhalla”. Tavlans huvudperson verkar dessutom hålla i ett av de signifikativa Apple of Eden. Det hela skulle kunna indikera att nästa Assassin’s Creed utspelar sig under vikingatiden. Jag vet inte vad ni säger, men jag är absolut redo att förgifta mjöd och synkronisera Birka lagom till hösten 2020.

MARTIN LISTAR: Mina tio mest efterlängtade spel

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!