Det finns en modell som kallas för Kübler-Ross-modellen, eller mer vanligtvis Sorgens fem faser. Om du lyssnar på Dark Solas Theme från Dragon Age: Inquisition går du igenom alla dessa fem faser.

Det här temat kommer från DLC:n Trespasser, där du precis blivit varse om något som ställer hela din värld på ända, och beroende på vilka val du gjort i spelet kan det även ha massiva personliga konsekvenser. Du står framför en person som inte alls är den du trodde, och som har ljugit för dig i åratal. Känner du den här personen alls? Har ni en relation eller är allt en utarbetad lögn för att personen ifråga ska främja sin egna mörka syften?

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Yoshi’s Island – Ending Theme

Du hör det i musiken. Första fasen; förnekelse: Det börjar starkt, en dramatisk full orkester redan från start. Genom några sorgsna stråkar går det sen över i fas två, ilska. Snabba trummor representerar kraft, som när man tar sig samman. Det går över i ett kraftfullt tema med bleckblås och mer bestämda, långa stråkar än de snabba i första fasen. Man känner kraftansamlingen. Med ett snabbt återbesök i första fasen går vi över till fas tre, förhandling. Ett resonabelt tema i moll, för att kort därpå landa i fjärde fasen, depression, som är första temat tillsammans med ljusa höga stråkar. Till slut landar vi i femte fasen, acceptans, där man återvänder till grundtemat men nu med en ljusare ton, som förmedlar hopp.

MER DRAGON AGE-MUSIK: När spel tar ton – Dragon Age: Inquisition

Allt som hände i grundspelet är satt i tvivel. Du har förstått hur allting hänger ihop, äntligen. Allt vi har sett av Dragon Age 4 visar på att det här ögonblicket är inte slutet på Dragon Age: Inquisition utan början på nästa spel. Världens öde kommer att hänga på en tråd. Igen, visserligen, men det är ju det vi älskar med de här spelen.

Dark Solas Theme är för tillfället en av mina favoriter av den lite mer symfoniska varianten av dataspelsmusik. Det är högtravande, förmedlar känslor tydlig och ramar perfekt in en av spelseriens viktigaste ögonblick. Jag ser verkligen fram emot vad Trevor Morris kommer att göra med nästa del i serien.