Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.


Riot Games kompenserar kvinnliga anställda efter könsdiskriminering
För en tid sedan kunde vi läsa om hur flera kvinnliga anställda vid League of Legends-studion Riot Games behandlats orättvist i form av bland annat sexuella trakasserier och lägre lön än motsvarande manliga kollegor. Nu skriver Los Angeles Times att studion kommer betala ut större mängder pengar till varje kvinna som varit anställd av företaget under de senaste fem åren som en följd av den pågående rättegången. Cirka 1 000 kvinnor ska ha arbetat för Riot Games sedan 2014 och kommer få dela på ungefär 10 miljoner dollar. Exakt hur mycket pengar varje anställd kommer få beror på hur länge och i vilken omfattning hon arbetat vid företaget.

Bli vettskrämd med en kompis i nästa Outlast
Red Barrels, skaparna av det skräckinjagande Outlast, har avslöjat sitt nästa projekt. The Outlast Trials är en ny del i skräckserien där samarbete står i centrum. Berättelsen tar plats under det kalla kriget och du kan uppleva den antingen ensam eller tillsammans med andra. Spelet är under utveckling men i nuläget har vi ingen mer information gällande spelets lanseringsdatum.

In the Valley of Gods läggs på is
Det var många som var sugna på det kommande spelet från Firewatch-utvecklarna Campo Santo, men nu verkar utvecklingen i det Egypten-inspirerade äventyrsspelet stå förödande stilla. Enligt Eurogamer har den numera Valve-ägda studion blivit mer involverad i Valves pågående titlar som exempelvis det nyligen avslöjade Half-Life: Alyx. Enligt Campo Santo-grundaren Jake Rodkin finns det fortfarande en möjlighet att utvecklarna kommer återvända till In the Valley of Gods, men just nu ser det onekligen mörkt ut.

Control kan vara påväg till Xbox Game Pass
Ett av årets allra vassaste spel kan vara påväg till ännu fler spelare, åtminstone om vi ska tro på Xbox-chefen Phil Spencer. Via en livesändning på Mixer pratar Spencer om att Control inte nådde tillräckligt med spelare och att en flytt till Game Pass därför är välkommen. Problemet är bara att spelets officiella Twitter-konto och utgivarna 505 Games var snabba med att dementera dessa uppgifter. Enligt dem finns det i nuläget inga planer på att göra Control tillgängligt via Game Pass. Känslan här är väl att Spencer råkade avslöja det hela aningen för tidigt och att nyheten kommer bekräftas inom en snar framtid.

Super Mario Maker 2 får Zelda-uppdatering
Under veckan som gått har spelare fått möjligheten att tillfälligt förvandla sitt Mario Maker till Zelda Maker. Det handlar om en uppdatering till det populära spelet som bland annat introducerat det mäktiga mästersvärdet, ett föremål som här förvandlar Mario till LinkFörändringen innebär en hel drös med nya förmågor som säkerligen kommer innebära en del nytänk bland alla duktiga kreatörer. Detta skriver Kotaku.

LÄS MER: När Mario och kompani inte spelar efter sina egna regler

Heja fram ditt virtuella hockeylag i eSHL
Svenska hockeyligan kommer inom kort utforska den virtuella sportvärlden i form av eSHL, en liga där 11 av de verkliga SHL-lagen kommer finnas representerade i NHL 20. Det är hockeyligan tillsammans med tidningen Sportbladet som ligger bakom satsningen där de sistnämnda även kommer agera värd för flera av matchsändningarna. Resterande matcher kommer sändas via klubbarnas respektive Twitch-kanaler. eSHL inleds den 13 januari, detta skriver Sportbladet.

Resident Evil 3 Remake verkar vara under utveckling
Det var väl egentligen bara en tidsfråga efter succén med nyversionen av Resident Evil 2 som släpptes tidigt i år, för nu verkar även den tredje delen i serien vara påväg mot samma behandling. Det är bilder som publicerats på Gamestat, en sida som håller koll på alla tillskott till Playstation Network, som tyder på att Resident Evil 3 kommer få en remake inom kort. Dessutom skriver Eurogamer att bilderna är äkta enligt deras källor. Frågan som kvarstår är dock när och hur projektet kommer avslöjas.

På tal om inget: årets sista State of Play sänds nästa vecka
Var det någon som sa Resident Evil 3? På tisdag är det dags för årets sista State of Play (Playstations variant av Nintendo Direct) och vi kan vänta oss ungefär 20 minuter av nyheter och avslöjanden. Och eftersom Game Awards egen Geoff Keighley bekräftat att en remake av Resident Evil 3 inte kommer dyka upp under galan låter väl en Playstation-ägd livesändning som det näst bästa sättet av avslöja sitt spel? Den som lever får se.


Avicii Invector – 10 december
Utforska superstjärnans låtskatt i ett rytmiskt rymdskepp. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Blacksad: Under the Skin – 10 december
Kattdetektiven blir portabel. Släpps nu till Nintendo Switch.

Dragon Quest Builders 2 – 10 december
Den episka blockbyggaren kommer till en ny plattform. Släpps nu till PC.

LÄS RECENSIONEN: Dragon Quest Builders 2

MechWarrior 5: Mercenaries – 10 december
Senaste delen i den explosiva serien. Släpps till PC.

Vampire: The Masquerade – Coteries of New York – 11 december
Textbaserat vampyräventyr. Släpps till PC.

Detroit: Become Human – 12 december
Utforska den androidfyllda framtiden i högre upplösning än någonsin. Släpps nu till PC.


Veckans scoop
Vid den här tiden nästa år kommer många av oss sitta med nästa generations spelkonsoler framför näsan, men fram tills dess väntar en hel del nyheter och spekulationer kring spel och specifikationer för de kommande konsolerna. Men människans dragkraft till nostalgiska upplevelser kommer troligtvis lysa igenom även om God of War 2 eller Halo Infinite lockar på andra sidan, eller vad tror ni?

Veckans sanningspiller
Det krävs inte mycket för att en Switch-port ska dra till sig uppmärksamhet. Spelet i fråga behöver egentligen inte vara särskilt populärt eller omtyckt, men bara det faktum att det nu går att ta med sig överallt höjer på något märkligt sätt underhållningsvärdet markant. Med det sagt, ge oss Fallout 76 till Nintendo Switch.

Veckans arbetsförmån
Vissa får gratis friskvård, andra får matkuponger, Phil Spencer får ett Xbox Scarlett ett år innan det släpps på marknaden. Så Phil, om du behöver någon som hämtar ditt kaffe eller putsar dina skor är det bara att hojta till. Jag kan jobba kvällar och helger.

MER XBOX: Sex år med musik från ID@Xbox

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!