Om du gillar spel med yviga gester och överdrivet röstskådespeleri är Dragon Quest Builders 2 troligen något för dig. Älskar du dessutom att bygga i spel tills tummarna blöder och verkligheten kallar så passar detta dig perfekt. Vill du däremot ha en djupare mening med ditt spelande så kanske du bör leta på annat håll.

I Dragon Quest Builders 2 första scen är du en byggar-lärling som vaknar upp kidnappad på ett piratskepp fyllt av elakingar. Kaptenen på skeppet ber dig att genomföra lite olika småsysslor, vilket är spelets tutorial, där du får lära dig grunderna på ett väldigt enkelt sätt. Kort därpå förliser skeppet i en storm och du spolas upp på en obebodd ö. Där har även två andra personer bliv strandsatta, de heter Malroth och Lulu. Malroth, som lider av total minnesförlust, blir din något aggressiva sidekick genom spelet. Anledningen till hans humörsvängningar kommer så sakta avslöjas under spelets gång.

Efter några småuppdrag på denna ö kommer öns väktare fram och bokstavligt ger ön till din karaktär. Du står alltså plötsligt där med en helt egen och totalt obeboelig ö som du kan göra till ditt eget paradis. Men för att lära dig att bygga behöver du kunskaper från andra människor, så du och kompanjonen Malroth ger er ut på haven och besöker öar för att lära er att bygga, odla, och andra bra saker att kunna när du ska skapa sig ett paradis. Självklart huserar spelet även onskefulla typer, Children of Hargon kallar de sig, och en elak sekt som har förbjudit innevånarna på öarna att bygga, laga mat och att odla, så detta kan ibland sätta stopp för dina planer. Det är ditt uppdrag att stoppa dessa onskefulla figurer och hjälpa befolkningen på de olika öarna.

Dragon Quest Builders 2 är ett supercharmigt JRPG i Minecraft-stil från japanska Square Enix. Att det är japanskt märks rakt igenom hela spelet, allt från spretiga frisyrer och tokigt röstskådespeleri till halvsunkig kvinnosyn. Allt är lite gulligare och lite tokigare, i sann JRPG-anda. Spelet är stort och många timmar kan spenderas åt att bygga bara för skojs skull. Bygger gör man genom att sätta ihop olika block, antingen efter helt egna planer eller i vissa fall en ritning. Blocken ifråga får du genom att slå sönder berg och mark på lämpliga ställen.

LÄS VÅR RECENSION AV: PAWARUMI

Ibland kan en karaktär i spelet be dig att bygga t.ex. ett rum, och då kan du göra det precis efter din egen smak, vilket ibland kan göra att man glömmer både tid och rum. I slutändan och ett antal timmar senare har man lyckats bygga ett flervåningshus som mer eller mindre liknar ett slott. Eller så bygger man bara ett litet fyrkantigt rum och går vidare med ditt liv i spelet. Huvudstoryn är för en spelare, men det finns ett flerspelarläge där upp till fyra spelare kan hjälpas åt att bygga. Det finns även en anslagstavla där man kan posta sina snyggaste kreationer för andra spelare att se och beundra.

Förutom flerspelarläget är det som skiljer sig från originalspelet är att ens vapen och verktyg inte slits med tiden, och att det finns möjlighet till fast travel mellan olika punkter på kartorna, men resten är mest mindre detaljer i bygg-menyerna, och lite ny utrustning, bla i form av en hängglidare. Så lite hänt en sen originalet som släpptes 2016.

Spetsigt hår såklart.

Dragon Quest bilders 2 är ett lätt spel att lära sig, och passar sig till både barn och vuxna. Kontrollerna är enkla och väldigt logiska, så det går snabbt att lära sig hur man flyttar block och svingar sitt svärd. Du tvingas inte slåss ofta, för det mesta går det att undvika genom att helt enkelt springa förbi fiender, det är bara när storyn kräver det du behöver fajtas. Att fienden ibland är enorma babianer som smiskar sig själva på rumpan gör att man mitt i en fajt kan sitta och småfnissa lite åt fånigheterna i rutan. Man blir aldrig för vuxen för sådana fånigheter.

Det kan ibland bli lite tröttsamt med långa konversationer mellan olika karaktärer, och vissa av dessa går inte att klicka bort, så det gäller att lite tålamod med detta. Det gör även att spelet ibland kan kännas lite långsamt och att det inte avancerar storyn i ett tillfredställande tempo. Som den trötta småbarnsförälder jag är, kan jag erkänna att jag faktiskt somnade mitt i spelet två gånger på grund av de snigelkrypande konversationerna. Men trots att jag råkat somna några gånger kommer jag att fortsätta att spela Dragon Quest i många timmar till, för det är trots allt mysigt och lagom utmanande och innerst inne gillar det verkligen. Med sina charmiga karaktärer är livet som byggare är ett fantastiskt tidsfördriv som aldrig tar slut.

Du kan klappa hunden i Dragon Quest Builders 2.

Dragon Quest Builders 2 har lämnat ett gott intryck hos mig, men emellanåt har jag faktiskt suttit som ett fån och undrat vad som egentligen försiggår i spelet, och vissa inslag har vart rent löjliga enligt mig. Jag har flertalet gånger kliat mig i huvudet och undrat vad spelskaparna vill förmedla med specifika uppdrag och vad demenar med denna ständigt återkommande bunny-kostym som även finns med i övriga Dragon Quest-universumet.