Årets största turnering för fightingspel är EVO, eller The Evolution Championship Series som är det fullständiga namnet. I år går detta inofficiella VM för fightingspel av stapeln mellan den 3:e och 5:e augusti, alltså nu i helgen. Har du inte möjlighet att åka till Las Vegas och vara med och bevittna spektaklet på plats, så streamas hela härligheten på den officiella Twitch-kanalen.

Tävlingen är öppen för såväl proffs som okända nykomlingar. Street Fighter-turningen drar flera tusen spelare varje år. EVO är lika mycket en festival för fightingspelälskare som en tävling, och för de flesta deltagarna är det viktigare att träffa andra fightingspelare och knyta nya vänskapsband än att försöka vinna någon av de åtta turneringarna. Just i år är säkert många nyfikna på att kolla in och testa det kommande Super Smash Bros Ultimate i Nintendos monter.

För oss som kollar på Twitch är förstås det viktigaste underhållande turneringar med spännande matcher, och det brukar det bjudas på. I år tävlas det i åtta spel i huvudturningarna: Street Fighter V: Arcade Edition, Tekken 7, Guilty Gear Xrd Rev 2, Injustice 2, Super Smash Bros Melee, Super Smash Bros for Wii U, Dragon Ball FighterZ och BlazBlue Cross Tag Battle.  Av dessa åtta är Dragon Ball FighterZ och BlazBlue Cross Tag Battle nya sedan EVO 2017.

LÄS ÄVEN: Fightingspel – den ”enkla” e-sporten

Årets stora snackis har dock handlat om spelet som inte kom med: Marvel vs Capcom: Infinite. Lanserat förra hösten blev det aldrig någon succé bland spelarna och spelas knappt alls online. Många trodde ändå att spelet åtminstone skulle få ett framträdande på EVO innan de avpolletterades, men så kommer alltså inte att ske. Således är årets tillställning det första året sedan tävlingen bytte namn till och blev EVO år 2002 som det inte bjuder på något Marvel-spel.

En annan stor snackis är framgångarna för Dragon Ball FighterZ. Ironiskt nog inspirerat av just Marvel-serien har spelet, samtidigt som Marvel vs Capcom: Infinite kört ner i diket, gjort stor succé. Dragon Ball FighterZ är i år det spel som har flest anmälda deltagare. Årets tillställning är således den första där ett spel som inte bär namnet Street Fighter är det mest populära spelet.

https://twitter.com/MrWiz/status/1020662865122897923

Street Figher V får trots detta äran att avrunda hela härligheten på söndag kväll.

https://twitter.com/MrWiz/status/1021408774769106944

En annan snackis när line-upen avtäcktes i februari var att spelet BlazBlue Cross Tag Battle var med. Detta på bekostnad av spel som ARMS och King of Fighters XIV, trots att spelet skulle släppas först i maj och att det kändes som ett nisch-spel även jämfört med andra fightingspel. Men för spelmakarna har det förstås varit positivt att spelet inkluderades, och hela rabaldret skapade en hel del uppmärksamhet kring spelet. När vi nu kollar in den slutgiltiga listan över deltagare ligger spelet faktiskt på plats sex av de åtta spelen med respektabla 1178 anmälda spelare.

Jag är mer ett Street Fighter-fan än ett fightingspel-fan, så jag kommer framför allt att följa Street Fighter V-turneringen med stort intresse, men det kommer även att bli intressant att se hur Dragon Ball FighterZ duger som e-sport. Kommer nya klassiska ögonblick att skapas även i år? Ögonblick som i åratal kommer att leva vidare på Youtube och i våra minnen? Med allra största säkerhet kommer det det.