Det finns vissa spel som fångar ens intresse direkt när man ser dem, Pool Panic tillhör just den kategorien. Redan ett par sekunder in i trailern som visades under Nintendos vårpresentation av kommande indie-titlar, skrek jag högt för mig själv ”Detta spelet ska jag ha!”.

Det verkade ha allt: biljardbollar i form av hundar, dirigent-bollar med hatt, björn-bollar, gråtande bollar som exploderar och massor av andra tokigheter, allt i en tecknad stil som kändes som en blandning mellan ”Adventure Time” och ”SvampBob”. Mottot var ”Världens minst realistiska biljardsimulator” och skulle enligt trailern dyka upp på sensommaren. Just där och då var det många månader kvar tills release och längtan blev bara större och större efterhand som tiden gick.

Pool PanicMen så en solig dag den 19 juli släpptes Pool Panic i USA och jag var snabbare än en iller i teflon på köpknappen, detta trots att det då inte fanns några recensioner att läsa. Känslorna fick styra helt och ärligt talat vad kan gå fel med premisserna som trailern utmålat? En stund senare dök ikonen upp på min hemskärm och med skakigt förväntansfyllda fingrar satte jag igång spelet. Några företagsloggor senare möttes jag av en biljardboll med ansikte, ben och armar som glatt sprang på en roterande jordglob till en en helt underbart catchig låt som satte sig som en fästing på ett rådjur! Det vara bara att hoppa rakt in i världen, där du i form av en vit biljardboll eller som det heter på fackspråk: köboll, landar mitt i ett stort område med berg, skog, villakvarter och byggarbetsplatser befolkat av allsköns lustiga bollar.

LÄS MER: Recension: Mushroom Wars 2

Logiskt nog introducerar en kökrita dig i spelets grundtekniker som är rätt enkla: du siktar din kö med joysticken och skjuter med sidoknapparna, antingen med en lätt puff eller med en normal köstöt. En vit linje visar hur bollen kommer rulla och blir linjen gul är chansen stor att du puttar ner målet i något av hålen. Så långt är allt som ett vanligt biljardspel, booooring eller? Nej, det här är långt ifrån tråkigt eller vanligt, för du kan även springa omkring fritt och hoppa med dina små taniga ben. Det känns tokigt och samtidigt så naturligt med tanke på att resten av bollarna är en ren maskeradfest med mängder av tokiga förklädnader och egenskaper. Rent generellt vill bollarna inte i hålen utan hoppar undan, sprängs, gömmer sig eller simmar iväg, men här hålls de normala reglerna för biljard högt och med det ska den svarta bollen i sist.

Pool PanicBulken av spelet består av drygt hundra noder där var och en består av ett scenario du ska lösa med minst antal skott och så snabbt som möjligt. Här visar sig spelet från sin absolut bästa sida med mängder av geniala teman och briljanta problem att lösa. Vad sägs om en fiskedamm där du ska fiska upp små fiskbollar genom att skjuta dem upp ur vattnet upp på fastlandet eller en orkester bestående av bollar med olika instrument där den svarta bollen dirigerar med en speciell mössa. Du måste då få tag på hatten och med hjälp av den leda orkestern ner i ett hål samtidigt som den svarta bollen anfaller dig och försöker ta hatten. Helt galet underbart och ack så tillfredsställande att lösa. Pool Panic är fyllt av snurriga uppgifter och utmaningarna är alltid lagom lätta att lösa, medans utmaningarna kräver rejält med skicklighet. Nintendo Switchens HD rumble-funktion ger en extra skjuts åt allt med välgjorda rumblingar som förstärker känslan.

LÄS MER: Recension: Yoku’s Island Express

Utöver detta finns det ett gäng med speciella utmaningar där du ska lösa olika uppgifter med endast ett skott. Älskar speciellt en bar med ett gäng tuffingar som utmanar dig på trickskjutningar och om du lyckas lipar de eller ser helt förkrossade ut, tänk SvampBob-gangsters så får du rätt bild i huvudet. Om inte det är nog så finns Panicboll där du ställs inför utmaning efter utmaning att lösa, samt lokal multiplayer.

Pool PanicKröningen på moset är förutom den charmiga grafiken som körs i full upplösning och 60fps, över tre timmar av specialskriven musik, där varje del och utmaning fått sin egen musik. Ofta då i form av lustiga hyllningar till David Bowie, Vangelis, Alice Cooper m.fl. Det var länge sedan ett spel roade mig på så många nivåer och fick mig att le konstant. Om du gillar Svamp Bob, Adventure Times, Rick and Morty, biljard, problemlösning och musik är Pool Panic ett pliktköp.

Betyg: 9/10