Jag är vanligtvis inte den som lockas av jordbrukslivet – varken i verkligheten eller i spel. Jag testade Farmville ett kort tag men tappade snabbt suget. Jag har sneglat åt både Harvest Moon och Stardew Valley men aldrig riktigt känt mig dragen till dem. Så var det i alla fall ända tills Atomicrops dök upp och adderade radioaktivitet och actionelement till ekvationen.

Atomicrops är ett roguelike där du ska ta hand om din farm efter att en atombomb helt sonika slagit ner inte alltför långt från farmen. I sann nukleärromantisk anda utplånas dock inte djur- och växtlivet av svampmolnet. Istället muteras dessa friskt och ger upphov till en hel drös färgglada men livsfarliga varelser som du som spelare tvingas försvara dig mot.

Själva jordbruksdelen är i sig inte särskilt komplicerad. Du plogar först jorden, sår därefter dina frön och avslutar med att vattna. När grödorna sedan grott färdigt skördar du dem. Så långt, allt väl. Lägg sen till detta att förvuxna bladlarver och radioaktiva kaniner med lasergevär försöker döda dig under tiden.

En annan tidig titt: Iron Man VR

Häri ligger själva utmaningen: att lyckas sköta alla de sysslor som krävs för att hålla jordbruket igång samtidigt som du är ständigt attackerad. Särskilt på natten ger sig de olika muterade varelserna på inte bara dig, utan även dina grödor. Men om du trodde att det skulle vara någorlunda lugnt på dagen får du tänka om. På dagen behöver du nämligen ge dig ut och finkamma vildmarken efter fler frön att så och allsköns föremål som kan underlätta ditt jordbrukande.

Betalt för dina grödor får du i byn. Varje ny dag i gryningen kommer nämligen en helikopter och hämtar upp dig och flyger dig till byn – vare sig du vill eller inte. Dina pengar kan du sedan spendera på bland annat frön, redskap, vapen och byggmaterial. Så glöm för guds skull inte att skörda dina grödor innan helikoptern plockar upp dig, för då blir du i likhet med undertecknad ståendes där med brallorna nere.

Genom att gödsla dina grödor växer de sig större och genererar således mer pengar. Gödningsmedlet är såklart också radioaktivt – och liknar för övrigt något slags färgglada tumörer – och detta får du genom att döda fiender. Odlar och gödslar du dessutom samma sorts gröda i en två-gånger-två-formation sammanfogas dessa till en enda stor gröda, vilken såklart också ger mer pengar.

Din vapenarsenal består i grunden av en så kallad Peashooter. Den gör jobbet den är skapt för men blir i längden en smula undermålig allteftersom du stöter på starkare fiender. För att överleva på sikt gör du bäst i att köpa nya, starkare vapen. Som tur är behöver du aldrig bekymra dig för att samla ammunition då samtliga vapen har obegränsat av denna vara. Detta är väldigt skönt med tanke på allt annat som behöver hushållas med. Tyvärr går alla vapen sönder efter en dags användning och du tvingas använda peashootern igen. Det, eller fortsätta köpa nya vapen.

I direkt anslutning till din farm finns fyra olika biomer i varsitt väderstreck. Österut och västerut finns slättmark respektive öken. Tundra och djungel har du från början inte tillgång till utan måste köpa byggmaterial i byn för att reparera de broar som leder in till dessa områden. Varje område har sina egna specifika fiendemonster och frön som går att hitta. Genom att utforska dessa olika områden och ta dig längre och längre ut möter du starkare fiender men hittar också bättre frön och utrustning. Har du tur stöter du också på kor, grisar eller höns som du kan rädda och sätta i arbete på farmen.

I byn har du möjlighet att uppvakta potentiella kärleksintressen med rosor. Att lyckas charma dem och så småningom gifta sig skapar bättre förutsättningar för att skydda farmen.

När en ny spelomgång sätter igång är det i början på våren. Varje årstid varar i tre dagar och i slutet av varje årstid kommer en boss och anfaller farmen – se därför till att beväpna dig därefter. Än så länge har jag inte lyckats ta mig längre än till slutet på sommaren, så jag kan inte riktigt svara på om och hur upplägget varierar i de övriga årstiderna.

DU KÄNNER VÄL TILL VÅR ARTIKELSERIE SPECIELLA STUNDER: Enkelriktad relation i Silent Hill 4

I nuläget verkar det inte finnas någon sparfunktion. Påbörjar du en spelomgång får du därför lov att hålla dig till den och låta bli att stänga av datorn. Men varför skulle du vilja göra det, å andra sidan? Varje ny dag i spelet ger den där härliga bara-en-omgång-till-känslan. ”Ska jag satsa på att köpa på mig mer frön och hålla mig vid farmen nästa dag, eller ska jag köpa ett starkare vapen och ge mig ut i vildmarken för att förhoppningsvis hitta lite fler användbara arbetsdjur eller redskap?”

Allt som allt tycker jag att Atomicrops ser mer än lovande ut. Generellt sett drar jag mig för att spela spel som saknar någon form av endgame eftersom jag gärna vill kunna avsluta mina spel. Men skulle det så småningom tillkomma något sådant i det här spelet ser jag ingen anledning till varför jag inte skulle ge det åtminstone ett par tre stycken genomspelningar till. Slänger de dessutom in lite fyndiga achievements kommer de ha mig fast i många fler timmar.

Detta speltest är baserat på en Early Access-kod från Epic Game Store.