Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.


Lanseringdatum för The Last of Us Part 2
Under torsdagen bestämde sig Sony för att sända ett nytt avsnitt av sin State of Play-serie. Huvudakten i det Nintendo Direct-liknande programmet var utan tvekan The Last of Us Part 2, ett spel som det varit relativt tyst kring i drygt ett år. Förutom en sprillans ny trailer som du ser nedan fick vi även reda på när spelet planeras komma ut, och det blir den 21 februari som vi kommer ge oss ut på nya äventyr med Ellie och Joel. Under veckan har vi även fått reda på att det uppskattade multiplayer-läget från det första spelet inte kommer återvända i Part 2. Mer information om detta hittar du på Naugty Dogs Twitter-sida.

Smått och gott från veckans State of Play
Det var inte bara The Last of Us som dök upp under veckans State of Play, vi fick även ta en titt på ett helt gäng intressanta titlar. Bland annat det Journey-liknande Arise som kommer till Playstation 4 senare i vinter och det senaste från Tetris Effect-studion i form av Humanity. Vi bjöds även på nytt material från Wattam, det senaste projektet från Katamari Damacy-skaparen, som har fått en lanseringsfönster i december. Du kan se hela programmet i klippet nedan.

Playstation 5 blir mer energisnål
Just nu är vi i en tidsperiod där vi roffar åt oss information om nästa generation som vatten i en öken, och nu var det dags igen. Enligt ett inlägg på Playstation-bloggen vet vi nu att nästa generations Playstation kommer vara bra mycket mer energisnål i sitt stand by-läge, något som många spelare använder. Playstations överhuvud Jim Ryan skriver vidare att om en miljon användare skulle använda den förbättrade funktionen hade det sparat lika mycket el som tusen amerikanska hem använder.

Project xCloud inleder betatester nästa månad
Även Xbox har rullat nyhetsprogram under veckan som gått där den största rubriken definitivt stavades Project xCloud. Den kommande streamingtjänsten från Microsoft kommer nämligen inleda offentliga betatester under nästa månad. Tråkigt nog för oss i landet lagom är dessa tester i nuläget begränsade till USA, Storbritannien och Korea och enbart till Android-enheter. Spelen som ingår i testerna inkluderar Gears 5Sea of ThievesHalo 5: Guardians och Killer Instinct. Detta rapporterar Eurogamer.

LÄS RECENSIONEN: Gears 5

Arkham Origins-studion hintar om nytt spel
Då var det dags att försöka behålla vårt professionella yttre och inte börja jubla okontrollerat, men det verkar onekligen som om ännu ett Batman-spel är i görningen. Det är nämligen WB Games, namnet bakom Batman: Arkham Origins, som lagt upp ett synnerligen Bat-likt inlägg på sin Twitter-sida. I skrivande stund vet vi inte när spelet kan tänkas avslöjas eller vad det kommer handla om. Vår enda informationskälla är de kryptiska symbolerna nedan där åtminstone en av dem verkar indikera mot demonens huvud Ra’s al Ghul. Förhoppningsvis finns en saftig trailer ute när du läser detta, annars får vi vänta och se.

Nya spel från speljättarnas prenumerationstjänster
Årets första höstmånad börjar lida mot sitt slut och det har blivit dags att presentera vilka spel Xbox Live Gold- samt Playstation Plus-användare kommer kunna avnjuta i oktobermörkret. På Playstation-sidan är det inget mindre än det hyllade The Last of Us Remastered samt baseball-simulatorn MLB: The Show 19 som snart ligger redo för nedladdning. Detta via Playstation-bloggen. Xbox-spelare kommer kunna avnjuta det charmiga Tembo The Badass ElephantDisney Bolt och Ninja Gaiden 3: RE. Dessutom kommer det ruskiga Friday the 13th: The Game hamna gratis i inkorgen lagom till halloween. Detta skriver Major Nelson.

Medal of Honor återvänder i VR-form
Vi har länge vetat om att Respawn Entertainment, hjärnorna bakom bland annat Titanfall 2 och Star Wars Jedi: Fallen Order, även har arbetat med ett mystiskt VR-projekt. Nu vet vi att det blir en slags nytändning för den etablerade Medal of Honor-serien i form av Above and Beyond. Till skillnad från seriens senaste utgåva, Warfighter från 2012, kommer vi här återvända till andra världskrigen men konflikten kommer istället upplevas genom VR-linsen. Spelet planeras lanseras till Oculus Rift under kommande sommar.


Destiny 2: Shadowkeep – 1 oktober
Nästa stora Destiny-expansion står för dörren. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Neo Cab – 3 oktober
Dags att köra cybertaxi. Släpps till Nintendo Switch och PC.

HÅLL KOLL PÅ SPELHÖSTEN: Lanseringslista 2019

Ghostbusters: The Video Game Remastered – 4 oktober
Senaste tillägget i avdelningen för oväntade remasters. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint – 4 oktober
Våra spöklika trotjänare är redo för ännu ett uppdrag. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.


Veckans läxfusk
Det är en utmaning att verkligen vara originell i dagens spelvärld, men här har vi ett extra dåligt försök. Playstation har genom sin nystartade State of Play-serie försökt efterlikna Nintendos framgångsformel… kanske lite för mycket. Lite som den där kompisen som till och med kopierade ditt namn under läxskrivningen.

https://twitter.com/TheGamesCage/status/1176713047467073536?s=20

Veckans Minecraft
En del bygger byar, en del gör skyskrapor och några gör så här. När man känner att man upplevt det mesta som Minecraft har att erbjuda kan det absolut vara häftigt att uppleva det från ett nytt perspektiv. Och en egenbyggd Playstation 4-konsol med en enorm handkontroll där du kan spela Minecraft… Minecraft. Det är något alldeles extra.

https://twitter.com/KathrynGamer/status/1176184259062763522?s=20

Veckans omslag
Jason Schreier tog under veckan till Twitter för att undra över omslaget för det kommande Final Fantasy VII Remake. Med tanke på att det spel som släpps tidigt nästa år endast är en av flera delar i det ambitiösa åtagandet efterlyste Schreier inkluderingen av ”part one” på omslaget. Något som Brian Altano från IGN var snabb med att ”åtgärda”.

LÄS MER: Veckans spelmelodi: Final Fantasy VIII – The Man With The Machine Gun

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!