På någon nivå tror jag inte att människor riktigt växer ifrån leksaker. Alla håller någon form av nostalgiska känslor för deras favorit-plastbit från barndomen. Personligen har jag kära minnen när det kommer till just Hot Wheels. Ett spel baserat på det kända varumärket känns då i teorin som en utmärkt idé. Frågan som uppstår är väl om spelet kan ge liv åt dessa små bilar eller om det istället kör av banan och kraschar ner i golvet.

LÄS MER: F1 2021

Hot Wheels Unleashed är ett racingspel men det känns väldigt konstigt när jag får börja spelet med att öppna loot boxes. Visst, jag får tre gratis bilar som alla besitter olika styrkor och svagheter, men det framkommer en lättare oro när detta är det första jag får göra. Strax efter att jag väljer en bil kastas jag direkt in i en nivå där jag lär mig alla grunderna. Kontrollerna är inte svåra att få grepp om och det tar inte lång tid innan fordonet känns relativt naturligt att styra. Troget leksakerna susar jag fram på en plastbana som är byggd i ett stort rum. Känslan av att jag faktiskt styr en liten bil på en färdväg som ett barns vildaste fantasi konstruerat är väldigt påtaglig och det är en oerhört charmig upplevelse.

Väl ute ur träningsnivån tacklar jag spelets kampanj. Här får jag med några begränsningar själv välja vilka tävlingar jag vill ta mig an. Efter redan ett par lopp börjar dock spelets charm att surna för mig. Själva racing-delarna visar sig snabbt vara väldigt simpla och sakna djup. Det enda jag gör är i princip att använda min nitro för att bygga hastighet och sladda igenom kurvor för att bygga upp mer nitro, för att sedan repetera dessa två steg. Spelupplevelsen blir inte mycket mer avancerad än så. Hur tillfredsställande det än är att snyggt ta mig igenom en snäv sväng blir det hastigt repetitivt. Även nivåerna tappar sin wow-faktor. Vägen tar mig under möbler och upp i taket men banan jag åker på är i många fall för simpel. Det känns mer som att jag åker på en guidad tur genom ett rum istället för att jag snabbt bränner mig fram genom ett race.

LÄS MER: Hotshot Racing

Efter varje tävling får jag belöningar som består av antingen fler loot boxes eller valuta. Det är här som spelet känns mer likt en reklam och mindre som ett seriöst racingspel. Allt jag gör går ut på att öppna lådor och hoppas på fler bilar att lägga i min samling. Ett spel måste såklart ha belöningar, fokuset i Hot Wheels Unleashed ligger dock på att köpa belöningar som kanske är kul, istället för att engagera spelaren med tillfredsställande och varierande gameplay. Jag önskar att belöningarna från själva tävlingarna var mer varierade men det enda jag kan göra är i princip att spela på lotto. Designmässigt är bilarna jag får ganska häftiga att se på men ett system där jag själv kan låsa upp fordon istället för att chansa hade varit avsevärt mer intressant.

Detta spel hade kunnat vara betydligt mycket bättre. Då och då känns det ganska bra att ta mig igenom en bana men de stunderna uppstår på tok för sällan. Repetitiva nivåer och simpel racing bidrar till en ytterst ytlig spelupplevelse. Det finns dock en viss charm att styra runt bilarna i olika rum. Visuellt ser spelet också väldigt bra ut och förmedlar väl känslan av att hela spelet utspelar sig i leksaksstorlek. Tyvärr drar spelets laserfokus på loot boxes ner upplevelsen ordentligt och fungerar mer som reklam än givande belöningar. Det är uppenbart för mig att målgruppen för Hot Wheels Unleashed är de yngre som redan äger leksakerna och vill leva ut sina racing-fantasier.

Spelet kommer även med möjligheten att bygga helt egna nivåer och designa rummen de utspelar sig i, vilket är en cool bonus men inget som räddar upplevelsen på det stora hela. Hot Wheels Unleashed är bara inte bra nog i grunden utan måste förlita sig på värdet av sitt varumärke för att locka spelare. Det finns ingen riktig substans här. Fans av Hot Wheels förtjänar bättre. Barnen som är målgruppen förtjänar bättre. Det finns nämligen schystare alternativ. Tråkigt nog för Hot Wheels Unleashed finns det andra racing-spel för både stora och små som inte är en glorifierad annons i ett fint paket. Hoppa hellre in bakom ratten på en kärra från en annan spelserie och kör långt ifrån denna bilolycka.