Nintendo är det spelföretag som mest gillar att associera sitt konsolnamn med sina spel. Under Super Nintendo-eran hette spel ofta något med Super, under Nintendo 64-perioden döptes många spel till något-något-64. Game Boy Advance-spel fick titeln Advance och detta fortsatte på Nintendo DS, delvis på 3DS samt Wii och Wii U. Den här namnkonventionen nådde sen sitt slut. Det finns inga Switch-spel som heter Switch, tja, bortsett från 1-2-Switch vill säga. Det var ingen som gjorde något med Gamecube och även om Microsoft hade chansen under 360-eran var de betydligt klokare än att ge sina spel 360-suffix.

Alla är efterlämningar av en konsolgeneration efter en annan. De står som symbol för en era och har logisk förankring i konsolerna som var aktuella. Det samma kan jag inte säga om det idag 15 år gamla NEW Super Mario Bros. DS. 

Jag sa det för 13-15 år sen och jag säger det igen. Döp inte ditt spel till ”NEW”. Det kommer bli förlegat och superdumt så småningom. Och nu är det exakt det. Förlegat och superdumt.

New-spelen var den sanna renässansen för Super Mario-spel i 2D. Innan DS-spelet hade vi inte sett ett regelrätt nytt Super Mario-spel i 2D sen Super Mario World. Men namnet var och är fortfarande idiotiskt. Och det följde dessutom med serien ända fram till New Super Mario U. Enda anledningen att vi inte sett det sen dess är delvis för att det inte släppts spel av detta slag sen dess. Så det kunde vara över, men så anlände istället Pokémon Snaps comeback på Switch. Och vad gör Nintendo? De döper det banne mig till NEW. Ni kan inte ana hur mycket jag suckade och rullade mina ögon in i hjärnbarken när jag såg det och återigen när jag skrev dessa rader.

Det verkar som någon på Nintendo aldrig fick beskedet att döpa något till NYA är korkat. Bäst före-datumet på ett sådant namn är högst begränsat. Om man ser spel som någon typ av aktuell förbrukningsvara så kanske det har någon logik MEN detta är Nintendo vi talar om, företaget som gav oss ett halvår att köpa en Super 3D-Mario-samling. De glömmer ALDRIG sina varumärken och vet att de kommer tillbaka i cykler. 

Så någon borde lyft ett finger på namnmötet och ifrågasatt beslutet omedelbart. Om Nintendo får minsta blodad tand av Pokémon Snap-försäljningen så kommer även detta namn bli föråldrat direkt. Seriöst, vad är det för fel på en undertitel eller något så enkelt som en siffra? Kommer ni ihåg siffror? Playstation-konsoler och Final Fantasy-serien kommer i alla fall ihåg dem så jag vet att begreppet och funktionen av siffror fortfarande finns men Nintendo tycker tydligen att döpa något till NYTT är höjdpunkten inom namngivning när man ska hämta tillbaka något som varit vilande i 15-20 år. 

Vad händer om 2D-plattformare med Mario återvänder? Vad döper vi spelet till då? Jag vågar inte ens tänka tanken.