Ibland hör vi musik i våra olika underhållning- och kulturmedier då vi stannar upp och tänker “Men vänta, har jag inte hört detta förut?”. I väldigt många fall smyger sig klassisk musik in andra verk, ibland av enkla upphovsskäl och ibland för det passar perfekt för känslan man vill förmedla. I den här artikelserien ämnar jag att belysa klassisk musik som många av oss troligtvis hört på andra håll än i konserthus och på CD-skivor med klassiskt symfonimusik.

TIDIGARE OMEDVETET KLASSISKT: Gran Turismo 5 – Prokofjevs pianosonat nr. 7

Låstycket “Night on Bald Mountain”, även känd som “Natt på blåkulla” i Sverige, är en tondikt av den ryska tonsättaren Modest Petrovitj Musorgskij som föddes i Karevo 1839. Musorgskij blev tvingad till militärtjänst som 17-åring som gjorde att han hamnade på militärakademin i Sankt Petersburg och slutligen även blev alkoholist, något som i längden skulle ta hans liv då han dog som ung 42-åring 1881.  Många av hans verk är därmed ofullbordade och färdigställdes senare av Nikolaj Rimskij-Korsakov.

Night on Bald Mountain skrevs färdigt färdigt redan 1867 men Musorgskij själv fick aldrig se sitt verk uppföras utan det var först 1886, fem år efter hans död som Rimskij-Korsakov tolkning fick sin premiär i Sankt Peterburg som dessutom gjorde stor succé. Musorgskijs eget originalpoem blev inte publicerat förrän så sent som 1968.

https://youtu.be/l5pnoSgIuVo

“Night On Bald Mountains” inledning får nog anses som minst lika känd som Richard Strauss-stycket “Also Sprach Zarathustra” från Stanley Kubrik-filmen Space Odyssey 2001. Verket har hörts på många olika ställen och brukar oftast signalera allvar och fara där det används.

En av de första som använde Musorgskijs musik i film var ingen mindre än Disney som i sin tredje filmklassiker, Fantasia, från 1940 använde klassisk musik i harmoni med sin animation. I denna film kan man höra musik från kompositörer som Johann Sebastian Bach, Pjotr Tjajkovskij, Ludwig van Beethoven och Franz Schubert. Fantasias mest kända scener kommer dock dels från “Trollkarlens Lärling” av Paul Dukas tätt följt av “Natt på blåkulla” där demonen Chernabog bjuder upp de döda till dans hela natten. Detta arrangemang är skrivet av Leopold Stokowski som baserade stycket efter Rimskij-Korsakovs version.

Faktum är att denna sekvens och dess musik blev så ikonisk att Square Enix valde att låta den spela när man möter självaste Chernabog i egenskap som boss i Kingdom Hearts från 2002.

Det är även värt att påpeka att Harmonix i 2014 lanserade ett Fantasia-spel på Xbox One där man agerade dirigent åt olika musikstycken. Där finner vi också inte helt oväntat Night On Bald Mountain. Verket kan även höras i filmer som Naturual Born Killers från 1994 och The Big Lebowski från 1998.

Vi avslutar färden med en 16-bitstolkning av denna låt. Detta kan för egen del vara det jag personligen mest relaterar till och tänker på när jag hör Musorgskijs symfoniska dikt. I Super Nintendo och Mega Drive-spelet Earthworm Jim har man nämligen låtit nivån “What the Heck” som utspelar sig i helvetet inledas med den klassiska introduktionen. Den är medverkande en kort stund för att sen ersättas med något mer lugnt och helt annorlunda men av någon anledning satte den sig i minnet på mig.