En av mina favorit spelserier är Trials, så när jag fick chansen att recensera Pumped BMX Pro tog jag den utan att tveka. Lite visste jag då att jag givit mig på BMX-spelens eget Dark Souls, där nära nog varje misstag straffas med Game Over. Men låt oss börja från början och se till hur spelet är upplagt och vad det erbjuder dig som spelare.

I Pumped BMX Pro finns det totalt 15 stycken olika BMX-stjärnor i tecknad form att välja på, där var och en har sin speciella cykel. Du kan även färgsätta din egen cykel om du känner för det. Tyvärr så har varken cykel eller förare någon spelmässig inverkan utöver det rent kosmetiska. När du är nöjd med dina val kan du ge dig på spelets första område av totalt sex, där var och en i sin tur är uppdelat på olika banor. De första banorna fungerar som övning och lär dig hur du tar fart, hoppar och gör tricks. Allt du gör belönas med poäng som i slutändan räknas samman och eventuellt hamnar på banans egen topplista. Varje bana har ett antal utmaningar som måste klaras av för att du ska kunna spela nästa.

Där har du essensen av vad Pumped BMX Pro är för något och vad som finns att göra. Grafiken i spelet är trevlig att se på och animationerna är av bra kvalitet och ljud gör sitt jobb. Men vad hjälper väl det när spelet är så groteskt oförlåtande och redan i de första övningarna bjuder på väl tuffa utmaningar?

LÄS OCKSÅ: Recension Crackdown 3

Låt oss gå igenom lite närmare vad som brister för jag har nog sällan blivit så frustrerad över ett spel som detta, där minst lilla fel gör att man måste börja om hela banan igen och tappar de tricks man har klarat. Det är vansinnigt irriterande att ha gjort alla de tricks som banan kräver, för att sedan tappa farten och falla omkull innan man går i mål, med resultatet att inget av tricksen räknas och du måste börja om igen. Och då är bara tricksen halva utmaningen, resten består av att lyckas tajma olika hopp så att man inte tappar all fart och trillar omkull. Detta händer väldigt lätt och resulterar ofta i att du inte kan fullfölja en bana för att du inte har fart nog att ta dig över nästa kulle eller avsats.

Stör mig också på det faktum att fysiken i sig är välgjord och även sättet du primärt utför tricks med hjälp av en kombination av högra och vänstra analoga-spaken. Pumped BMX Pro är också extremt oförlåtande i saker som bandesign, där du ständigt måste kämpa emot att ta dig runt på banan utan att tappa för mycket fart och som resultat inte kunna hoppa över ett hål eller ens ta dig uppför en backe. Resultatet av ovanstående problem är att du inte kommer vidare till nya områden om du inte råkar vara väldigt skicklig eller har ett nästan omänskligt tålamod. Som du förstår blir det en ond cirkel och jag måste erkänna att jag inte lyckas ta mig vidare till något nytt område utan harvar fortfarande runt i det första skogsområdet.

Om du som gjort spelet läser detta vill jag att du ska veta att med en del justeringarna hade detta kunna bli ett riktigt bra spel som hade roat långt fler än hardcore-spelare inom just den här genren. Väl märk att all min tid med Trials-spelen hjälpte föga, så kanske bör du ha spelat de tidigare spelen. Hoppas faktiskt på ett Pumped BMX Beginners Edition i framtiden, tills dess rekommenderas det att prova spelet först, innan du köper det!