Idag inleder Martin en lång serie med bloggar om sina upplevelser med Forza Horizon 4. Se dessa som ett utmärkt komplement och fördjupning av vår recension som är skriven av Alexander och publiceras imorgon.

Jag har alltid älskat arcadracers. Att krascha mina fiender rakt in i en pelare i Burnout eller imponera på flickvännen med en häftig sladd i Out Run. I verkligheten har jag noll intresse av bilar. Jag har inget körkort, jag har aldrig sett en racingtävling och jag kan knappast skilja några bilmärken från varandra. Således har aldrig mer realistiska, bilpornografiska spel som Gran Turismo och Forza Motorsport varit något som intresserat mig. För att inte tala om supersimulatorer som GTR och Dirt Rally.

Med Forza Horizon (2012) ville Microsoft slå en bro mellan de skojiga bilspelen och de som byggde på att spelaren dräglade över hur riktiga bilar rörde sig på riktiga banor. Med en häftig inramning i form av bilfestivalen Horizon, actionfyllda lopp på roliga banor, en öppen värld i form av spelets variant av Colorado och den realistiska bilfysiken från Forza Motorsport skapade man ett underbart spel. Det fanns bara ett problem med spelet: det var dubbat på svenska.

Nej, inte textat på svenska, utan verkligen dubbat på svenska. Precis alla pratade svenska. Hade spelet utspelat sig i någon fantasy-värld hade de svenska rösterna varit en sak, men det utspelade sig trots allt i Amerika. Och det var inte ens så dåligt dubbat att man kunde skratta åt eländet, utan det var en ganska tråkig, stabil standarddubbning som jag inte visste vad jag skulle göra med. Men så länge jag var ute på vägarna så spelade det svenska vansinne mindre roll: då var det ljuvligt att spela.

LÄS MER OM ARCARDRACING: Onrush

Då jag aldrig hade någon Xbox One eller någon gaming-PC så blev det varken att jag spelade tvåan eller trean, men nu är det dags för min nya gaming laptop att för första gången sättas på prov. Hittills har jag bara spelat spel som Cities: Skylines, Street Fighter V och The Witcher på den, och de spelen har ju inte pressat datorn till sina gränser direkt, men nu är det äntligen dags att se vad maskinen är kapabel till.

Efter tre timmar i det oväntat matiga demot är jag väldigt förväntansfull. Styrningen är lika ljuvlig som någonsin och jag är tagen av den silkeslena grafiken med den sköna brittiska landsbygden och alla de underbara färgerna. Förhandssnacket innan spelet har handlat om två saker. Det första är att spelet är väldigt likt 3:an, att det i stort sätt är samma spel en gång till. I och med att jag aldrig spelat trean och då trean är det konsolexklusiva Xbox One spel som har fått högst betyg, så är denna aspekt snarare lovande än avskräckande för mig.

Det andra som man pratat om är de två aspekterna som faktiskt är helt nya i fyran: att spelet utspelar sig på de brittiska öarna och att spelet är uppdelat i fyra årstider. Varje vecka kommer vi att byta från vår till sommar, från sommar till höst, från höst till vinter, eller från vinter till vår. Varje årstid kommer att ha sin egen design och sina egna spelmässiga förutsättningar. Det här är förstås en eftergift till hela servicespel-trenden, att man vill hålla spelaren kvar i samma spel vecka efter vecka. Men i alla fall på förhand låter det som ett oväntat och intressant sätt att tackla problemet.

Ni som läst min text om mina största brister som tv-spelare vet att jag har svårt att svänga korrekt i bilspel. Det blir för tvärt eller för brant. Jag tänkte använda det här spelet att äntligen lära mig hur en bil ska tämjas. Efter att han hårdtränat vissa svängar i demot har jag kommit fram till att det mitt huvudsakliga problem var något så grundläggande att jag kom in i kurvorna med alldeles för hög fart. Jag var alldeles för het på gröten. Numera bromsar jag alldeles för mycket istället. Men nu är jag i alla fall på rätt väg (no pun intended).

Tyvärr fungerade inte min Playstation 4-handkontroll med spelet. Den har fungerat med alla andra PC-spel som jag testat den med, men inte Microsofts spel. Jag antar att Microsoft inte tycker att man ska spela deras spel med suspekta handkontroller. Eller så vill de bara sälja flera handkontroller? Nu har jag i alla fall köpt en Xbox One-handkontroll och den fungerar utmärkt med spelet.

Om du känner till mitt löfte att inte köpa något spel under 2018, så undrar du kanske hur jag kommer att kunna spela det här spelet? Svaret är förstås Game Pass och Xbox Play Anywhere. Under hela oktober kommer jag att kunna spela Forza Horizon 4 på PC tack vare Xbox ”Netflix-tjänst” och med Xbox Play Anywhere så går spelet även att spela på PC.

Jag är redo att ge mig ut på de engelska vägarna. Redo att köra i tvåhundrafemtio kilometer i timmen rakt genom får, hedar och långa stenmurar. Och ingen kan svenska.