I flera år har många längtat efter ett piratspel. Inte ett till Black Flag med lite ensam segling och allsång, utan ett onlinespel med öppna hav, stora besättningar och timmar av innehåll. När Sea of Thieves presenterades på E3 2015 hoppades vi att vår önskan skulle uppfyllas, men har den?

Det första steget mot att bli en piratlegend är att skapa din karaktär. Olikt många spel har du inget val vilket skägg, vilken hårfrisyr eller ögonfärg som ska matcha din egen designade näsa. Istället får du välja mellan åtta stycken slumpade karaktärer som du antingen kan kasta bort eller spara dina favoriter till nästa runda av pirat-rouletten. Detta system gör att ingen är den andra lik och efter 40 minuter av slumpmässiga snubbar fann jag min perfekta man. Med drömmar av stordåd valde jag att segla själv, och efter bara tjugo sekunder blev jag utkastad på grund utav ett felmeddelande.

Sea of Thieves är ett onlinespel och med detta kommer instabila servrar. Därför rekommenderar spelutvecklaren Rare att gå med i en besättning istället för att segla i din egen skuta. Detta betyder inte att skeppet kommer vara fullt av ett tjugotal pirater utan den största besättningen spelet har att erbjuda är endast fyra spelare.  Dessa kan vara vänner eller främlingar och har du tur kopplar alla in sin mikrofon så ni kan stoja och planera. Men i majoriteten av fallen kommer ni aldrig lämna den första ön eftersom främling nummer 1 vägrar att lämna puben.

LÄS MER OM SPELET I VÅR FÖRTITT: Är Sea of Thieves redo för release?

När ni väl vinglat er genom den minimala hamnen och plockat upp tre uppdrag är det dags att åka mot horisonten. Tillsammans läser ni kartor och löser gåtor för att gräva efter gömda skatter åt kompaniet ”The Gold Hoarders”. Ni kan också slåss mot de fruktade skelettbesättningarna på uppdrag utav ”The Order of Souls”, eller fånga grisar åt ”The Merchant Alliance”. Efter varje åktur belönas man med rykte och guld som kan spenderas på rom eller schysta kläder. Sedan är det dags att plocka upp tre nya uppdrag och göra allt om och om igen.

Servern man kopplas till består utav en relativt liten karta fylld med ett sextiotal öar och ynka fem andra skepp. Matchningen av spelare är helt slumpmässigt vilket tillsammans med antalet pirater gör det nästintill omöjligt att möta sina vänner. Sitter man där på en onsdagskväll, själv i en skuta kan också de andra skeppen vara fulla besättningar och då har du ingen chans.Det Sea of Thieves har att erbjuda är väldigt roligt tillsammans med ett gäng vänner. Timmarna flyger förbi när man slåss mot kraken och stormar stora fort men ensam är spelet praktiskt taget omöjligt. När du återvänder till ön ”Fools Lagoon” för dagens femte omgång blir det dessutom enformigt. Speciellt när detta är allt spelet har att erbjuda. Räknade du med mer innehåll? Det gjorde många.

Rare lovade oss storslagna äventyr. En värld full av liv och spelare. En karta som behöver upptäckas och hav så långt ögat kan nå. Vad vi fick är istället betan med en minimal karta, lite extra uppdrag och några stiliga träben. Sea of Thieves är roligt men med en prislapp på hela 649kr är det inte i närheten av tillräckligt mycket innehåll. Drömmen om ett gediget piratspel fortsätter att vara just en dröm.

BETYG: 5/10