I min text om Mean Streets spekulerade jag kring vilket det första spelet som jag någonsin klarade var. Det spelet kan ha varit Batman The Movie till Atari ST. Och i och med att de andra kandidaterna – Mean Streets och Sierras äventyrsspel – saknar slutbossar måste Jokern i Batman The Movie vara den första slutbossen som jag någonsin kom till.

Precis som Mean Streets är Batman The Movie är märklig blandning av genrer. Första banan är av klassiskt 2D-plattformsaction-snitt, där man tar sig igenom fabriken från början av filmen.

Andra banan är ett racingspel där man kör Batmobilen genom Gotham City.

Tredje banan är ett pusselspel där man ska finna ut Jokerns hemliga, ondskefulla formel.

Fjärde bana är ytterligare ett racingspel, fast man nu kör Batman’s flygplan och försöker att knipsa bort Jokerns farliga ballonger (precis som i filmen alltså).

Den femte och sista banan är klassisk 2D-plattformsaction igen, den här gången upp för katedralen från slutet av filmen. Notera den härliga änterhake-mekaniken!

Och spelet har en slutboss. Typ.

Även om jag inte hade någon konsol själv så måste ju konceptet med bossar och slutbossar vara välbekant för mig från mina kompisar. Jag hade ju sett dem spela Mega Man, Metroid och andra spel. Slutstriden med Joker i Batman The Movie är dock speciell. När man kommer till Jokern är han på väg upp för en stege till en helikopter, man slänger en batarang på honom, han trillar ner och dör och spelet är över.

Nej, inga långa livmätare, inga förvandlingar, ingen avancerad taktik, inga weak points for massive damage. Allt som händer är att Jokern försöker fly, man skjuter honom i ryggen, han är död. Jag minns hur jag tänkte – ”Vad hände?”, ”Var det allt?” och ”Är det något fel på spelet?” i snabb följd. På den tiden fanns det inget Google, och ingen av mina kompisar hade klarat spelet, så jag var ensam med min förvirring i flera dagar efteråt. Allt hade gått så snabbt så jag till och med tvivlade på att jag hade sett rätt. Jag funderade på försöka klara spelet en gång till för att se om samma sak hände igen, men jag gjorde det aldrig.

Idag, när jag läst betydligt mer Batman-serier, tänker jag mest hur märkligt det är att superhjälten som är känd för att aldrig döda någon avslutar spelet med att skjuta en försvarslös person i ryggen. Resten av fienderna i spelet attackerar trots allt Batman när de får syn på honom, och det går åtminstone teoretiskt sätt att tänka sig att han bara knockar dem, men Jokern är uppenbarligen stendöd i slutet. Filmen slutade visserligen också med att Batman dödar Jokern när denne försöker fly, men där var slutstriden betydligt längre och uppbyggd på ett helt annat sätt.

I spelet får man bara syn på Jokern plötsligt, och mer eller mindre dödar honom helt apropå. Varken den mest storslagna eller hjältemodiga slutstriden om man säger så.