I år beslutade jag mig för att inte köpa några spel, men att attackera min skämshög med ett brinnande svärd. Här är resultatet:

10. Red Dead Redemption (Xbox 360)

Jag avskydde de äldre Grand Thef Auto-spelen, men när Red Dead Redemption närmade sig så insåg jag att jag i alla fall borde testa det första spelet innan uppföljaren kom. Och tro det eller ej, men jag älskade det! Man kan verkligen se var nyare spel som The Legend of Zelda: Breath of the Wild och Horizon Zero Dawn har fått mycket av inspirationen ifrån. Jag älskade framför allt vardagslivet i det här spelet: att plocka blommor, spela poker, jaga björnar i skogen… Jag tänker ge Grand Theft Auto V en ärlig chans 2019, och jag ska naturligtvis spela en massa Red Dead Redemption 2 också förstås. 9/10

9. Towerfall Ascension (PS4)

Det perfekta uppvärmnings-spelet när du ska co-opa och multispela med dina vänner. Ni kan spela det här i tio minuter eller två timmar och ha massor av skoj. Det är som allra bäst i fyra spelare versus, men det är riktigt kul i co-op också. Ett absolut måste om du brukar soff-spela med dina vänner. 9/10

8. Street Fighter V: Arcade Edition (PS4/PC)

Street Fighter V är det girigaste spelet jag någonsin spelat. Spelet får Joakim von Anka att framstå som ett under av generositet. Om du jämför Street Fighter V med Forza Horizon 4, ett givmilt spel som belönar dig hela tiden med bilar och valuta, så är det här spelet rent skamlöst. Som tur var innehåller spelet spelvärldens bästa karaktärer och spelmässigt är det väldigt snällt mot en nybörjare. 9/10

7. Horizon Zero Dawn (PS4)

Det enda originella med det här spelet är huvudkaraktären Aloy. Allt annat är bara bitar som man har snott från andra spel. Men allt är så mästerligt hopsatt att stöldturnén genom spelvärlden inte är något man kan hålla emot spelet. Spelvärlden är inte lika levande som Hyrule i Breath of the Wild, men en grym story, och förstås Aloy, uppväger det. Helt enkelt ett väldigt bra spel. 9/10

6. Bioshock Infinite (Xbox 360)

Då det var ordentligt mycket bättre än de två första spelen var Bioshock Infinite en stor överraskning för mig. Balansen mellan action och story är en av de bästa jag upplevt i ett spel någonsin. Det var lite för enkelt på ”normal” så jag måste spela det igen på ”hard” innan jag kan avgöra om det förtjänar 10/10 eller 9/10.

5. Overwatch (PS4)

I juni bytte jag Splatoon 2 mot Overwatch. Spelet är nästa lika bra som Splatoon 2, bara Salmon Run gör Spaltoon 2 till det bättre spelet. Karaktärerna och den utmärkta blandningen av action och taktik gör det här till ett spel jag vill spela om och om igen. Och att Brigitte kom till spelet under året fick förstås mitt patriotiska blod att pumpa hårt. Hade vi sluppit loot boxarna hade det här varit 10/10, men nu får spelet nöja sig med 9/10.

4. Mass Effect 2 (Xbox 360)

Jag gillar verkligen inte att de har offrat all interaktion mellan gruppmedlemmarna till förmån för en mer öppen spelupplevelse med mer frihet. Jag hade föredragit ett mer linjärt spel med mer konflikter och relationer mellan karaktärerna. I övrigt är det dock ett av de bästa spelen någonsin. 9/10

3. Forza Horizon 4 (PC)

Du är förlåten om du tror att det här spelet handlar om bilar och racing, men det handlar egentligen om frihet och belöningar. Du kan spela precis som du vill och spelet belönar dig ändå på massor av olika sätt. Om alla spel var så här givmilda även när jag kommer sist så vore det väldigt fånigt, men det fungerar alldeles utmärkt i det här spelet. Forza Horizon 4 är första spel jag spelar bara för att hänga i, inte göra något speciellt, dra runt lite och se vad som händer, slappna av och ha det skönt.  Ett under av mysighet. 10/10

2. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Switch)

Jag avskydde Öppna Världar till jag spelade det här spelet och nu älskar jag dem. Friheten, lekfullheten, experimenterande, den besjälade världen, storyn… Link är inte mycket till hjälte, och ännu svagare som karaktär, men resten av spelet är fläckfritt. 10/10

1. Splatoon 2 (Switch)

I maj blev Splatoon 2 mitt mest spelade spel någonsin när det passerade NHL 2001s rekord på 300 spelade timmar. Det bästa spelet någonsin? Tveklöst den bästa online-shooter jag någonsin spelat. 10/10