När jag får äran att recensera en titel med en siffra på slutet infaller alltid en relativ mängd stress. Måste jag ha spelat de tidigare spelen i serien? Kommer jag förstå vad som händer? Jag har en blygsam mängd erfarenhet med Earth Defense Force sedan tidigare, men i seriens femte utgåva slaktar jag utomjordingar som om jag aldrig gjort någonting annat. Jag vet inte riktigt vad som hände de första fyra gångerna utomjordingarna invaderade jorden. Men tillsammans med en imponerande arsenal av vapen och ett gäng otroligt ostiga kompanjoner har jag gjort allt i min makt för att det inte ska ske en sjätte gång.

Det råder ingen brist på testosteron bland spelets biroller.

Earth Defense Force 5 är spelvärldens motsvarighet av B-filmen (möjligen C). Det finns ingen som helst antydan åt att detta kommer vara ett äventyr med en djup och engagerande handling och sympatiska karaktärer du bryr dig om. Från spelets första bana är det tydligt hur den stora dragkraften är en löjlig mängd utomjordingar och ungefär lika många sätt att pulverisera dem på. Mycket mer än så bjuds vi inte på under spelets gång. Trots detta leder all tanklös action till en överlag tillfredsställande spelupplevelse.

LÄS FLER RECENSIONER: Just Cause 4

Ditt val av spelsätt i Earth Defense Force 5 är tredelat. Antingen tar du dig an spelets imponerande mängd banor på egen hand, tillsammans med fysiska kompisar hemma i soffan eller med virtuella kompisar runt om i världen. Oavsett hur du väljer att spela förblir den långa listan av olika banor densamma. Och även om vi erbjuds flera sätt att skräddarsy vår upplevelse i form av vapen, förmågor och sällskap infaller eventuellt en viss känsla av enformighet när själva basen är och förblir oföränderlig.

Explosioner ser betydligt bättre ut från ett fågelperspektiv.

Som så många andra spel i liknande genrer drivs jag även här framåt av spelets konstanta belönande. Var och varannan fiende jag besegrar tappar något slags belöningspaket. Det kan vara hälsopoäng, ytterligare skydd till min rustning eller ett nytt vapen. Det är en mekanik som märkbart förhöjer det larvigt tanklösa skjutandet. Efter det att varje bana är avklarad får jag en kort sammanfattning av allt jag låst upp och som jag nu kan välja att använda inför nästkommande äventyr. Och med tanke på hur många olika mördarmaskiner spelet erbjuder blir jag ofta frestad att göra förändringar i min loadout.

LÄS MER: Topp 10 bästa spelen jag spelade 2018

Allt du låser upp och uppgraderar under spelets gång översätts till samtliga spellägen. Det vill säga att vapen du hittar under en online-match går bra att använda även när du inte är uppkopplad. Det leder dock till en viss obalans då ett så kallat rum i spelets online-läge kan utgå från vilken bana som helst och belöningarna rankas därefter. På så vis är det möjligt för spelaren att få föremål av en mycket högre nivå än vad som ges under de inledande banorna, vilket i sin tur förminskar nöjet i att låsa upp nytt innehåll.

Nej, det är ingen Skyrim-modd.

Medan det visserligen är ganska trivsamt att skjuta en riklig mängd utomjordingar med tillhörande rymdfarkoster är Earth Defense Force 5 som mest engagerande när jag får chansen att uppgradera och förändra min karaktär och dess förmågor. Därför är även spelets olika klasser en välkommen aspekt. Vi har den vanliga soldaten som rekommenderas för nya spelare medan andra klasser kräver lite mer kött på benen. Ganska snart vågar jag dock pröva mina vingar (bokstavligt talat då en av klasserna i princip kan flyga) och utvecklar min spelstil ytterligare. De olika klasserna är extra användbara när jag spelar tillsammans med andra då de ofta kompletterar varandra på ett upplyftande sätt.

LÄS MER: När spelomslag ljuger: Lode Runner

Earth Defense Force 5 är en larvigt tanklös upplevelse där krutet läggs på varierande spelpjäser hellre än en särsklt intressant spelplan. Det är ett roande äventyr att skjuta sig genom horder av utomjordingar för att sedan göra det en gång till med en mängd nya leksaker. Medan enformigheten och en viss obalans drar ner upplevelsen märkbart bjuds vi likväl på ett ganska underhållande äventyr som är bra att ha i bakfickan när kompisarna plingar på dörren.