Two Point Hospital är en så kallad spirituell uppföljare till klassikern Theme Hospital från 1997. Theme Hospital skapades av legendariska Bullfrog Productions som låg bakom bland annat Populous, Dungeon Keeper och Syndicate. En del av det gänget är också delaktiga i skapandet av Two Point Hospital vilket borde öka chanserna till ett bra spel. Vill omgående påpeka att jag inte spelat föregångaren utan lirade hellre spel som Final Fantasy VII på den tiden.

Two Point HospitalNog om forntiden! Nu ska ett sjukhusimperium byggas och mitt namn ska stå som garant för optimal vård till hutlösa priser. För i spelets värld finns inga sjukförsäkringar eller annat trams, här är det pengarna på bordet eller en enkel biljett ut från mitt sjukhus. En roll som är bra mycket roligare att spela i en fiktiv värld än Moder Theresa. Då jag har noll kännedom om hur man driver ett sjukhus är jag tacksam för den digitala ledsagare som med varsam hand ledde mig genom det mesta av grunderna och lite till.

LÄS FLER RECENSIONER: Robbotto

Steg ett blir att dra igång ett lite mindre sjukhus med hyfsat tillmötesgående personal och patienter. Då lokalen redan finns är det bara att skapa basen för ett fungerande spel-sjukhus. Vilket betyder lite soffor för patienter att vänta i, en reception, ett rum för allmän läkare samt ett apotek. Att placera ut rum är busenkelt, först väljer du rumstyp, sen är det bara att dra ut golvet till önskad storlek, välja var dörren ska sitta och sedan får du automatiskt de saker som måste vara i rummet och de placerar du var du vill. Det sista finliret väljer du från en lista med en mängd olika föremål som plantor, arkadmaskiner, tidningsställe, tavlor med mera. I början är listan rätt kort men blir ganska snabbt större efterhand som du låser upp fler saker. Precis som i verkliga livet påverkar allt du gör patienterna och personalen, så man får inte glömma läskautomater eller fina personalrum för ökade intäkter och trivsel.

Det saknas dock en sak innan sjukhuset är redo att öppna, nämligen personal. Här får man en lista med huvudsakligen dysfunktionella människor som låter mer som patienter än personal. Eller vad sägs om Chuck Mop, Ginny Farce och Morris Wang där namnen är det mest förtroendegivande. För när man synar deras egenskaper så hittar man saker som ”snorkråke-samlare”, ”Tror sig leva i en rom-com” eller ”Totalt opålitlig och manisk kleptoman”. Med hjärtat i halsgropen satsade jag på de med bäst meriter och placerade därefter ut dem i sina respektive rum.Two Point HospitalInvigningen avlöpte och patienterna strömmade in med syndrom som ”Ljushuvud”, ”Stämningsdödare” och ”Trasigt Ansikte”. Turligt nog fanns min kära rådgivare på plats och introducerade mig för nya maskiner och rumstyper allt eftersom behovet uppstod. Allt flöt på fint och pengarna började trilla in på mitt… sjukhusets konto. Tyvärr är inte pengar allt utan prestige och ära spelar tydligen också stor roll inom den ”sjukhusliga” världen. Till min stora lycka bröt det då ut en ”Pan-demi” där ett större antal människor fick huvudet ersatt av en stekpanna. Som den gode samarit jag är fixade jag snabbt ett behandlingsrum med rätt maskiner och en doktor med huvudet på skaft (bokstavligen). En stund senare fick jag ett diplom för min insats och min institution steg i graderna. Money, Money…

LÄS FLER RECENSIONER: Marvel’s Spider-Man

Ungefär så som jag beskrev ovan avlöper Two Point Hospital, där svårighetsgraden oftast består av olika utmaningar. Exempelvis bygga ett maffigt psykiatricenter för ett område där många drabbats av olika vanföreställningar och därmed blivit i akut behov av mina lena divaner och dyra psykiatriker. Eller varför inte ge sig i kast med ett sjukhus som blivit hemsökt av spöken. Naturligtvis är din egen personal ungefär lika medgörliga som din ettriga lillasyster eller svärmor, om du vill kan du dyka ner på djupet och försöka göra dem nöjda. Lycka till!

Efterhand sitter du med rätt många sjukhus i ditt imperium och har långt mer valmöjligheter än du hade i början. Men något riktigt sandbox-läge finns faktiskt inte, vilket är lite synd! Istället är förloppet delvis linjärt och styrt av tidigare nämnda utmaningar. Samtidigt gör ett mer styrt upplägg att man säkerställer omväxling i spelförloppet på bekostnad av en del frihet.

Two Point HospitalGenerellt tycker jag Two Point Hospital är lite för lätt, men tack vare den mysiga grafiken, den tokiga speakern som utannonserar saker i högtalarsystemet och alla galna sjukdomar är det svårt att inte bli road. Det märks verkligen hur mycket möda och kärlek de lagt ner på spelet, just därför önskar jag att de hade lagt in lite skisser, filmer och annat kul som extra material. Där finns lite extra motiveringar i form av topplistor och man kan även utmana vänner som också spelar spelet i saker som ”Flesta botade patienter” eller ”Vem tjänar mest”. Detta har jag tyvärr inte kunnat testa, men då spelet i övrigt flyter på bra så funkar det säkert fint. Two Point Hospital kräver ingen värstingdator och det finns många inställningar att justera om det skulle flyta på dåligt.

Om du gillar mer lättsamma simulatorer så kommer du ha kul med spelet, men även för nybörjare av genren finns mycket att hämta. Nu hinner jag inte skriva mer då har ju ett sjukt framgångsrikt imperium att ta hand om. Lev väl! Annars är ni varmt välkomna till mina sjukhus 😉

Betyg: 7/10