Den stora frågan är – kan man gå ifrån att vara en usel fightingspelare till att bli en i alla fall halvhyggling fightingspelare som inte gör bort sig online? Med rätt träning, med rätt kunskap och tips, och ett stort engagemang? Under sommaren tar Martins Spelvecka en paus och istället kommer bloggen att fyllas av En fightingnovis dagbok. Du kanske minns den ljuvliga TV-serien FC Z från mitten av 00-talet? Ett gäng nördar som aldrig rört en fotboll i sitt liv skulle under en sommar tränas för att i alla fall bli ett hyggligt lag. En fightingnovis dagbok är fightingspelens motsvarighet till FC Z. (Förutom att jag redan spenderat runt två hundra timmar på fightingspel de senaste åren utan att bli mycket bättre.) En riktigt usel fightingspelare – det vill säga jag – ska under en sommar av intensivt fightingspelande försöka att i alla fall bli en medioker spelare som inte fullständigt gör bort sig när han till sist vågar sig online.

Som Yukino Miyazawa säger i Kare Kano-mangan: ”Oh no, I’m not brilliant, I’m mediocre. I just work very hard.” Då jag inte har någon naturlig talang för fightingspel, kan jag ändå lära mig förstå hur fightingspel fungerar? Kan jag gå ifrån att vara en fightingspelare som inte har någon plan och inte vet vad jag håller på med, och faktiskt hitta en egen spelstil? Hitta mitt eget sätt att spela fightingspel?

Jag vill inte i första hand bli bättre för att börja vinna en massa matcher. Jag vill bli bättre för att se om jag kan bli bättre. Jag älskar fightingspel, och jag tror att om jag verkligen lär mig hur de ska spelas, så kommer de att bli ännu roligare att spela. Om jag istället för att vara en spelare som trycker på alla knappar i ren panik när motståndaren kommer i närheten faktiskt lär mig att spela fightingspel som de ska spelas tror jag att jag kommer att älska fightingspel ännu mera.

LÄS MER: Kärleken, jag och Street Fighter

Men hur gör man för att bli en bättre fightingspelare? Ja, man måste träna och träna och spela många matcher förstås, men hur ska man träna? Vad ska man träna på? Vilka fightingspel är det bäst att träna i? Finns det böcker att läsa? Visa bloggar som kan leda vägen? Youtube-videor som ger viktiga råd? Hur många timmar måste jag lägga ner varje vecka för att bli en bättre spelare?

En fightingnovis dagbok kommer att rulla på under sommaren. Jag kommer framför allt att spela Street Fighter V: Arcade Edition (PC), Dragon Ball FighterZ (PC), ARMS (Nintendo Switch) och Super Smash Bros Ultimate (Nintendo Switch).

Men En fightingnovis dagbok är en interaktiv serie och jag vill att DU är med och hjälper mig. Vilka spel ska jag spela? Vilka karaktärer ska jag spela som? Hur ska jag träna? Var med och hjälp mig att hitta fightingspelens själ och hjärta. Mitt mål är att det varje vecka ska bli ett par blogginlägg samt ett par Youtube-videor, som kompletterar varandra och tillsammans skildrar min kamp att äntligen bli medioker på fightingspel.

Om du är en expert på fightingspel – ge gärna dina tips här på bloggen eller på Youtube. Eller om du är en novis som jag – varför inte vara med själv i kampen och ge fightingspel en chans under sommaren?

Nästa vecka börjar vi!