Idag tänkte jag att vi skulle köra lite Castlevania-musik. Senaste gången var i december för två år sen och då det klassiska Dracula’s Castle från Symphony of the Night som jag skrev om. Trots att spelserien är proppfylld med inspirerade musikval har vi inte skrivit om den här på sidan så ofta vi borde. Fast melodivalet idag är inte det mest självklara, vilket också gör det ganska roligt. Glöm Bloody Tears och Vampire Killer, som är seriens musikaliska signum. Min poängen med artikelserien är ofta att introducera folk för ny musik och låten i dagens inlägg introducerade även mig till en låt jag tidigare inte var bekant med.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Veckans spelmelodi: Mario Kart 8 – Mount Wario

“Jag behöver inte säga så mycket mer förutom att det är kriminellt att stycket inte fått mer uppmärksamhet.”

Min vän Sebastian sa så om dagens låt. Det är en melodi från ett Castlevania-spel som släpptes på Game Boy. Detta är också skälet till att jag personligen inte var bekant med det eftersom min erfarenhet och exponering inför spelpojken har varit begränsad genom livet, p.g.a. att jag aldrig ägde en personligen. Jag har inte heller hört andra belysa musiken från just Game Boy-spelen MEN de innehåller i högsta grad minst lika bra musik som sina konsolstorebröder och -systrar. Eftersom Veckans spelmelodi dessutom sällan lyfter fram musik från Game Boy tänkte jag att det var god tid att göra just detta.

Bakom musiken står Hidehiro Funauchi som var en del av Konamis ljudteam mellan 1989 och 1993. Han är dessutom enbart med i eftertexterna i Game Boy-spel så ingen vet riktigt om han jobbat på något mer inom Konami. Under sin tid komponerade han musik till Game Boy-versioner av spel som Paradius, Twinbee och Castlevania Adventure.

Dagens låt är en intensiv dänga som alltid är på. Spelets huvudsakliga melodi-loop kommer i intervaller om 30 sekunder men hela stycket klockar faktiskt in på hela en och en halv minut vilket är imponerande för ett tidigt Game Boy-spel. Det är ett mindre mirakel att Game Boy-kassettens kretsar inte smälter eller tänder fyr på hela enheten. Här finns en påträngande basgång och en syntig upptrappning innan allt börjar om igen. Min favoritdel är när bryggan kickar in efter en minuts speltid, dels för det är trevligt med lite variation men framförallt för det följs upp av huvud-loopen, men nu presenterad en oktav eller två högre.

Det är ett otroligt energiskt stycke musik som fullkomligt skriker FRAMÅT! Vilket är precis vart man skall, så den gör sitt jobb med stor effektivitet.


New Messiah, direkt från Game Boy-ljudchipet.


Ett mysigt pianoarrangemang där Aquarius, en annan grym låt från samma serie, smyger in.

https://youtu.be/lAZ-Kf0lBv8

Här har ni en kreativ rockig version med syntar, elorgel, elgitarrer, trummor och fioler. Från ett remix-album från Konami själva.

 


New Messiah passar uppenbarligen som pianolåt. Detta är från Castlevania-konserten i Stockholm från 2010 framförd av spelmusikern David Westerlund.