Utöver att Playstation Classic släpps den här veckan fyller Sonys första spelkonsol och därmed hela varumärket Playstation 24 år denna vecka. Ja, det har gått över 20 år sen konsolen lanserades borta i Japan. Det känns på sin höjd som ett sent i går. Något som dock tydligt lyser med sin frånvaro på minikonsolen är klassikern Castlevania: Symphony of the Night, ett spel många anser vara ett av tidernas bästa, och ett spel som var väldigt förbisett när det släpptes på grund av Sonys laserfokus på polygonuppbyggda spel. Så jag känner att det är inte mer än rätt att vi talar om ett oförglömligt ljudspår som detta spel levererat.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Fallout 76 – Main Theme

Det finns många tidlösa kompositioner från den första Playstation-eran och melodierna i Castlevania: Symphony of the Night tillhör bland de mest älskade. Det är svårt att hitta en favorit bland hits som Dance of Gold, Marble Gallery, Dance of Pales och på senare år har jag blivit förtjust i den funkiga basgången i Wandering Ghosts. Idag tänkte jag dock tala specifikt om melodin Dracula’s Castle som är den första låten man hör efter man axlat rollen som Alucard.

Snabbt som vinden sveper Draculas son igenom skogen och gör en enormt språng upp på Castlevanias vindbrygga före den och porten slår igen precis bakom honom. När han sen dräpt en eller två Wargs i slottets första korridor märker man som spelare hur tystnaden bryts av vindsus samtidigt som Dracula’s Castle’s första svepande synt-toner tornar upp sig. Desto längre in i passgen man kommer desto mer hör man klaviaturet tillta vid sidan av trumman. Den fräsiga rockoperan är ett perfekt sätt att inleda det långa äventyret i Draculas enorma boning.

Stycket är fyllt med mäktiga tonhöjningar och de ensamma synt-plinken parallellt med en tilltagande elgitarr före låten börjar om håller jag väldigt nära mitt hjärta som en oerhört minnesvärd melodislinga i spelmusikhistorien.

Bakom musiken har vi den kvinnliga kompositören Michiru Yamane som varit aktiv spelkompositör sen 1987 hos Konami som hon lämnade först i 2008 för att bli frilansare. Castlevania-musik till Aria of Sorrow, Lament of Innocence, Dawn of Sorrow och Portrait of Ruin tillhör hennes mest kända alster. Kronjuvelen förblir dock i mångas ögon musiken i just Symphony of the Night.

https://youtu.be/1Xi2xtLNyFo
Låten i sitt originalutförande på Playstation.

Riktigt enkelt men stiligt pianostycke av Sherry Kim.

Bland ett hav av metal-covers kan man hitta något så spännande och annorlunda som en brass-kvintett-tolkning.