Nu blir det lite mer svängigt igen! Denna förträffliga och upplyftande truddelutt kommer från pusselplattformspelet Mighty Switch Force från spelstudion Wayforward.

Jag satt faktiskt i dagarna och funderade över hur jag skulle få in kompositören Jake Kaufmans musik här i Veckans spelmelodi. Saken är den att Kaufman arbetar på Wayforward. Studion är känd för att göra vackra och välanimerade versioner av redan existerande varumärken som Double Dragon, Duck Tales och Blood Rayne. Eftersom denna artikelserie primärt belyser originalstycken för att ge historisk kontext samt tolkningar av musikstycken har det inneburit att Kaufman har hamnat lite i skuggan, något mannen inte förtjänar då han gör fantastisk spelmusik som går helt i linje med den gamla skolan men som samtidigt tillämpar modern teknik för att uppnå sina mål.

Plötsligt slog det mig att använda Mighty Switch Force! Där hade jag plötsligt min lösning! Mighty Switch Force är nämligen ett originalspel från Wayforward. Jag kunde förmodligen använt mig av Shovel Knight med men jag ville presentera en låt med ett lite annorlunda sound och som inte är lika känd.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: To the Moon – Everything’s Alright

Nu lyssnar vi på Jake Kaufmans melodi Love You Love You Love från Mighty Switch Force. Det jag gillar med den här låten förutom sin allmänt lättsamma ton är att den ständigt adderar lager i sin huvudslinga. Man kan riktigt känna hur melodin stegvis växer för varje nytt varv. Det börjar enkelt med en bastrumma och en synth men inte långt in fylls det musikala tomrummet med fler synth-spår och kompletterande toner som till slut uppnår otrolig svängig nivå. Bryggan som sen följer har en väldigt annorlunda stil jämfört med resten och det är något speciellt med hur finalen på det segmentet nästan låter som när man skall inleda ett race i Mario Kart.

Två och en halv minut in har stycket blommat ut fullständigt. Långt in i bakgrunden kan ett dovt blipblopigt ljud höras som skönt sicksackar fram mellan övriga noter med sin helt egna melodi. Det är som sagt ett glatt och dansant musikstycke med lager på lager och jag utmanar er att inte nicka takten till det.


Originalstycket från spelet.


En soft tolkning med ett framträdande Mega Drive-sound som döljer en tempoväxling i slutet.