Shadow of Colossus soundtrack är bortom fenomenalt. Kou Atani som kommer från filmbranschen har komponerat musik till anime som Gundam Wing och Godzilla-filmer på vita duken men han har väldigt lite bakgrund som spelkompositör men det hindrade inte honom att leverera ett mästerligt hantverk.

Vart skall man börja? Stillsamma och stämningsfulla Prologue? Eller vad sägs om melodier som Counterattack, The Opened Way och A Despairfilled Farewell som pompös kontrast? Shadow of the Colossus är trots allt ett spel om just kontraster, lugn och kaos. Ena stunden händer inget, det är bara du och din häst på en öde slätt och minuter senare klamrar du dig desperat fast i håret på en koloss som lika desperat vill kasta av dig från sin enorma kroppshydda.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Frontier: Elite 2 – Main Theme

Mitt val föll på ett kort stycke musik som jag tycker personifierar spelet. ”The End of the Battle” spelar, föga förvånande, när en slitsam strid med en colossi är över. Det intressanta är tonläget. Detta är ett ögonblick för triumf och glädje men trots detta är tonerna lågmälda, kusliga och på gränsen till sorgsna. Det musikaliska stilgreppet sammanfattar Shadow of the Colossus ganska väl och är även ett tydligt bevis hur musiken subtilt i bland kan berätta sina egna historier.

https://youtu.be/-7UmysdD260