Amerikansk fribrottning eller wrestling som jag själv kallar det för, är grunden i det som utgör 2Ks andra stora sportserie  WWE 2K19. Personligen har jag alltid varit förtjust i denna ”over the top” sport som utgörs av ungefär 50% teater och 50% sport. Som barn förundrades jag alltid över hur brottarna kunde överleva alla dessa sparkar, slag och grymma kast. Lika imponerande var alla häftiga dräkter eller hur matcherna ibland urartade helt och stolar och bord användes som tillhyggen.

Det var först långt senare som jag blev varse om att matcherna var uppgjorda i förväg och regisserade in i minsta detalj! Just detta brukar folk vara snabba på att nämna om man råkar komma in på ämnet, för att sedan avsluta med att det minsann inte är någon sport. Naturligtvis har de helt fel, för det är ytterst få sporter som är farligare och mer krävande än wrestling. Brottarna leker ständigt med döden, där minsta lilla fel vid de lite mer avancerad avslutningsmanövrarna kan resultera i svåra skador eller döden. Därför tränar de alla rörelser minutiöst med sin/sina motståndare innan matcherna, men trots alla förberedelser händer det ändå många olyckor och alltför många brottare tvingas sluta med permanenta skador i rygg och nacke.

Därför är det långt säkrare att utöva denna sport i form av ett TV-spel som WWE 2K19. Årets upplaga är den femte sedan 2K Sports tog över serien 2014, men det första spelet släpptes redan år 2000. Precis som för andra årligt utgivna titlar krävs det något för att locka folk att köpa det senaste tillskottet. När det gäller WWE 2K har fokuset de senaste åren legat på att förbättra animationerna, grafiken och antalet spelbara brottare. I årets upplaga finns det över 230 olika superstjärnor från alla fem showerna som WWE sänder varje vecka. En kul grej sedan några år tillbaka är att många legendariska brottare från 70-talet och framåt dyker upp i spelen. I WWE 2K19 bjussar 2K Sports på stjärnor som Andre the Giant, Big Boss Man, Macho Man Randy Savage och Ultimate Warrior och många andra.

LÄS FLER RECENSIONER: Fist of The North Star: Lost Paradise

Men utan bra grafik, ljud, ljussättning och animationer är det inte mycket värt med mängder av coola brottare. Och framförallt animationerna som är extremt viktiga för spelkänslan, har varit lite av en akilleshäl för serien de senaste 3-4 åren. Enkelt uttryckt var spelen för stela och man såg tydligt pausen från att man tryckt på någon knapp tills din brottare började utföra animationen. Detta och lite andra saker har resulterat i låga betyg för en serie som traditionellt sett legat i den övre delen av betygsspektrumet.

I år är det andra bullar, nu känns äntligen matcherna rappa och animationerna långt mindre ”uppspelade” vilket höjer spelkänslan enormt mycket. Lägger man till bättre pin och submission mini-spel så är nu matcherna en fröjd att spela. När nu grunden finns där och funkar blir det enorma utbudet av saker att göra långt mer värt. Och ger dessutom en spelserie som börjat stagnerat nytt liv och hopp för framtiden.

Av alla de olika sakerna som finns att göra i WWE 2K19 är karaktärseditorn den absolut roligaste! Här finns nästan obegränsade möjligheter att vara kreativ oavsett om du vill göra en hunk, diva, utomjording, politiker, dig själv en någon kompis. Kontrollen du har är oöverträffad och sträcker sig till och med ner till hur sömmarna ser ut på dina kläder. Och när du fått din brottare precis som du vill kan du ägna lika mycket tid till på att skapa egna avslutningsmanövrar, välja kläder du ska ha när du brottas och vilka du har på väg till ringen, typen av kast, slag och sparkar, ljussättning, videoväggar, musik, vad du gör när du kommer upp i ringen och en massa annat. Finns faktiskt en hel community som bara sysslar med denna biten.

Den här gången valde jag att skapa ett riktigt snyggt muskelpaket på 2.20 meter med helskägg och en drake tatuerad på ryggen, som fick smeknamnet ”The Barbarian” och har Transsylvanien som sin hemvist. Min ståtliga barbar fick sedan leva livet i årets Story mode. Det spelläget är ett bra ställe att börja med då du får en hyfsat introduktion till spelets grunder och sporten i allmänhet. Årets upplaga är den bästa hittills då allt är röstsatt och dessutom spelas alla de riktiga brottarstjärnor av sig själva i mellansekvenserna.  Under de 10-15 timmar som det tar att spela igenom hela storyn får du följa hur din brottare kämpar med att slå sig upp från indiebrottningsvärlden till WWE. En kul detalj som fanns i nya NBA 2K19 var att kommentatorerna pratade på sitt hemspråk vid spel i Kina, det fenomenet återkommer också här i form av mexikanska kommentatorer när man brottas i Mexiko.

Självklart kan du också välja ett gäng av dina favoritbrottare och släppas lös dem under valfria former i Exhibition mode eller kämpa dig genom Tower mode som är en av årets bästa nyheter. Här väljer du fritt bland dina egna kreationer och WWE Superstjärnor för att sedan bli utmanad på en mängd olika sätt av en strid ström av motståndare, där reglerna ständigt ändras och även så förutsättningarna.

De flesta av spellägena kan spelas online eller lokalt med en kompis och för de som känner sig manade hålls ett speciellt ”WWE 2K19 MILLION DOLLAR CHALLENGE” med final i början av 2019. Vinnaren kammar hem hela 1 miljon dollar och massor av ära. Tyvärr inte öppen för oss svenskar, men nog vill jag allt tro att ”The Barbarian” hade klarat sig fint även i så mördande konkurrens!

MER SPORT: FIFA 19

Grafiken är på typiskt 2K Sports maner både riktigt snygg men ändå lite småful ibland. Stjärnorna ser oftast väldigt äkta ut och rör sig på rätt sätt, men så plötsligt blir de en robot och uppför sig lite skumt under någon sekund. Men som helhet är det absolut det snyggast WWE-spelet hittills och ibland ser det nästan ut som en TV-sändning. Ljud och musik är genomgående av toppklass och ger spelet ännu en push uppåt på betygsstegen. Det sista klivet mot toppskiktet är helt och hållet de förbättrade animationerna och spelkänslans förtjänst.

Om du kan göra dig fri från eventuella fördomar och ta fram barnet inom dig så kommer du ha kungligt roligt med WWE 2K19.

Betyg: 8/10