Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.


Playstation avslöjar sin nya handkontroll – här är DualSense
Vi inleder denna söndag med veckans absoluta största rubrik. Under vad som verkade bli en helt vanlig tisdag valde Sony att avslöja PlayStations senaste handkontroll som också ska ackompanjera den kommande spelkonsolen. Handkontrollen, som fått namnet DualSense, har en märkbart annorlunda design än de tidigare DualShock-varianterna i såväl form som färg. När det gäller funktioner och specifikationer skyltar den kommande dosan med adaptiva avtryckare (i princip avtryckare med detaljerade vibrationer), USB-C-laddning, inbyggd mikrofon och en ny create-knapp som ska ersätta den tidigare share-knappen. I nuläget vet vi inte exakt vilka funktioner den nya create-knappen kommer bjuda på mer än att den ska låta oss dela våra spelupplevelser på nya sätt. Den som tycker om att spekulera kan även anta att den nya handkontrollen säger en hel del om hur självaste PlayStation 5 ser ut. Och enligt Jim Ryan själv kommer vi få veta mer om just detta inom de närmsta månaderna. Detta skriver PlayStation-bloggen.

Saints Row: The Third får remaster
När Saints Row: The Third lanserades var det en spexig och underhållande uppföljare i den Grand Theft Auto-inspirerade spelserien. Om du är som jag och anser att det tredje spelet i serien också är det bästa har jag glada nyheter för dig. Det är nämligen så att en sprakande remaster är på ingång. Enligt trailern nedan handlar det om ett gäng märkbara grafiska uppgraderingar som säkerligen kommer lyfta den dåliga humorn och de enorma explosionerna till nya höjder. Saints Row: The Third – Remastered släpps till Playstation 4, Xbox One och PC (via Epic Games Store) den 22 maj i år.

Nya spel på ingång till PlayStation Now
PlayStations motsvarighet till det betydligt mer etablerade Xbox Game Pass trummar på och växer nu med ytterligare några nya spel. Den som är ute efter två spelupplevelser som verkligen står i kontrast till varandra kan plocka hem såväl The Golf Club 2019 som Just Cause 4. Mest noterbart är dock att Marvel’s Spider-Man svingar sig in i prenumerationstjänsten. Har du fortfarande inte spelat 2018 års bästa spel är detta en lysande tid för just det. Spelen finns tillgängliga för såväl PC (via stream) som Playstation 4. Detta rapporterar Eurogamer.

LÄS RECENSIONEN: Marvel’s Spider-Man

Nu kan du testa Google Stadia kostnadsfritt
När Google rullade ut sin nya speltjänst i höstas var det enbart de som köpt ett färdigt paket med bland annat en handkontroll och en Chromecast Ultra som fick tillgång till den streaminginriktade tjänsten. Sedan dess har det varit relativt tyst kring Stadia, även om såväl spel som spelare tillkommit så småningom. Nu verkar det dock bli möjligt för bra många fler att testa den digitala spelkonsolen eftersom tjänstens gratisvariant nu är tillgänglig för alla som har ett Google-konto. Dessutom kommer Stadia Pro (som ger dig tillgång till ett gäng gratisspel och tillgängliggör spelande i 4K) vara gratis i två månader. Detta skriver Eurogamer.


Fallout 76: Wastelanders – 14 april
Människorna återvänder till ödemarken. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Someday You’ll Return – 14 april
Förgyll påskledigheten med lite psykologisk skräck. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Space Engineers – 14 april
Mekanisk sandlåda i rymden. Släpps nu till Xbox One.


Veckans DualSense
Veckans avslöjande av handkontrollen som ska följa med det kommande PlayStation 5 väckte sannerligen en hel del kreativa hjärnor runtom i världen. Det tog därför inte lång tid innan sociala medier fylldes av alternativa designer för nya DualSense. Jag har säkert sett hundra olika förslag på hur handkontrollen skulle kunna se ut, men jag nöjer mig med att länka min absoluta favorit nedan. Vilken design var din favorit?

https://twitter.com/MazenElserwy/status/1247746351904899078?s=20

Veckans HONK
Jag minns när det fanns tydliga namn för de där små knapparna på handkontrollerna. Så när sambon skrek i förtvivlan och undrade hur hon fick upp pausmenyn kunde jag säga ”start” eller ”options” eller vad det nu stod på dosan. Men den tiden är förbi och nu förväntas vi istället känna igen de olika symbolerna. En symbol som däremot inte kommer bli särskilt svår att känna igen är knappen till vänster om pekplattan på den nya DualSense-dosan. Jag är dock något orolig om vad som kan tänkas ske när jag ombeds trycka på HONK-knappen.

Veckans ordvits
Under veckan kunde vi läsa att Cyberpunk 2077 från polska CD Projekt Red ser ut att hålla tidsplanen och är fortfarande aktuellt för en lansering i september. Enligt utvecklarna själva är det enbart polering som kvarstår, vilket såklart bjuder in till en ganska festlig ordvits för de engelskspråkiga.

LÄS MER: Åtta saker som gör Slay the Spire till ett utmärkt val

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!