5 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Nyversionen av Disco Elysium hindras från försäljning i Australien
I den senaste versionen av det hyllade rollspelet kan din karaktär vara precis vem som helst, åtminstone så länge du och din karaktär inte härstammar från Australien. Det är nämligen så att Disco Elysium: The Final Cut som släpps nästan vecka fått sig en RC-klassificering (refused classification) från den australiska regeringens klassificeringsnämnd. Detta eftersom spelet innehåller och refererar ”matters of sex, drug misuse or addiction, crime, cruelty, violence or revolting or abhorrent phenomena.” Detta rapporterar Gamasutra. Det verkar inte spela någon roll om du tänkte spela som väldens svärmorsdröm nästa vecka, bor du i Austrailen får du se dig om efter andra rollspelsäventyr.

Media Molecules Siobhan Reddy BAFTA-prisas
Årets BAFTA-gala har avgjorts och mängder med priser har delats ut. Det mest prestigefyllda priset (BAFTA Fellowship) gick till Siobhan Reddy från Dreams-studion Media Molecule. BAFTA Fellowship är den högsta utmärkelsen som akademin delar ut och har vid tidigare tillfällen gått till personer som Hideo Kojima och Shigeru Miyamoto. När det gäller övriga utmärkelser vann Hades i hela hela fyra kategorier medan The Last of Us Part II tog hem priset för årets bästa spel. Detta via galans egen hemsida.

LÄS RECENSIONEN: Dreams

Xbox Live genomför glamoröst namnbyte
Xbox Live är dött, länge leve Xbox Live. Nej, riktigt så dramatiskt är det inte. Microsoft har dock planer på att döpa om den ikoniska onlinetjänsten som i framtiden kommer gå under namnet ”Xbox network”. Namnbytet ska enligt uppgifter till The Verge hjälpa till att särskilja plattformens nätverkstjänster från Xbox Live Gold-prenumerationen. Ändringen är redan gjord för utvalda beta-testare, så det lär inte dröja särskilt länge innan det 18 år gamla namnet är utbytt för samtliga användare.

Pokémon Go-utvecklarna arbetar med ett Pikmin-spel
Spelstudion Niantic är mest kända för att ha fått miljontals människor att motionera samtidigt som de letar Pokémons. I veckan avslöjade utvecklarna bakom Pokémon Go att de arbetar med ännu ett Nintendo-relaterat projekt, nämligen Pikmin. Spelet kommer likt studions tidigare spel uppmuntra att du rör på fötterna för att kunna utforska den färgsprakande AR-världen. Spelet släpps senaste i år och utvecklas av Niantics egna Tony Studio. Detta skriver utvecklarna på sin hemsida.

MER FRÅN NIANTIC: Pokémon Go fick hela världen att röra på sig

Ghost of Tsushima blir film
Om du hade problem med de precisa striderna i Ghost of Tsushima och bara vill uppleva handlingen som en åskådare skulle jag rekommendera att du ber någon annan spela titeln åt dig. Alternativt skulle du kunna leta upp en YouTube-serie där någon karismatisk person spelar igenom samuraj-äventyret från i fjol. Det tredje alternativet är såklart att se filmen som nu är under produktion enligt Deadline. Det mest noterbara är att ingen mindre än Chad Stahelski, regissören bakom John Wick-filmerna, kommer regissera filmen. Bakom spakarna hittar vi även Sony Pictures och Playstation Productions. I nuläget vet vi inget om när filmen väntas ha premiär.

Nästa Call of Duty återvänder till andra världskriget
Att ett Call of Duty-spel läcker ut i förtid börjar nästan bli tradition, och årets upplaga verkar inte bli något undantag. 2021-versionen av det populära skjutspelet ser dessutom ut att återvända till seriens rötter än en gång och ska enligt delvis Eurogamer äga rum under det andra världskriget. Spelet går för tillfället under kodnamnet Call of Duty WW2 Vanguard, enligt Eurogamer kommer dock Vanguard-namnet stanna kvar i spelets officiella titel. Oavsett vilket namn spelet får kommer det lanseras under årets fjärde kvartal.

LÄS MER: Barnboksskräck i The Wild at Heart

Mängder med indies är påväg till Xbox Game Pass
Vi avslutar veckans nyhetssektion med ett gäng härliga indies. Under veckan genomförde nämligen Microsoft en av sina ID@Xbox-presentationer och den här gången var det hela 22 spel som fick lite extra uppmärksamhet. Spelen kommer dessutom finnas tillgängliga via Xbox Game Pass. Några av de mer intressanta spelen inkluderar Narita BoyThe Wild at Heart, Nobody Saves the World och Craftopia Pocketpair. Du hittar snabbgenomgången av titlarna här nedan.

Neptunia Virtual Stars – 29 mars
Idolerna räddar världen. Släpps till PC.

Disco Elysium: The Final Cut – 30 mars
Det kritikerrosade rollspelet vidgar sina vyer i ultimat version. Släpps till Playstation 4, Playstation 5, Google Stadia och PC.

Evil Genius 2: World Domination – 30 mars
Dags att fräscha upp ditt ondskefulla skratt. Släpps till PC.

Kingdom Hearts HD 1.5 Remix– 30 mars
Kingdom Hearts HD 2.5 Remix
– 30 mars
Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue
– 30 mars
Kingdom Hearts III + Re Mind
– 30 mars
Kingdom Hearts: Melody of Memory
– 30 mars
En herrans massa spel från den omtyckta serien kommer till din speldator. Släpps nu till PC.

Narita Boy – 30 mars
Handgjord retro-futuristisk pixelkonst. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Rogue Company – 30 mars
Skjutglada samarbetsövningar. Släpps nu till Playstation 5.

The Binding of Isaac: Repentance – 31 mars
För stort för att vara en uppföljare. Släpps till PC.

Outriders – 1 april
Superkrafter och fräsig loot, mer behövs inte. Släpps till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC.

Resident Evil 7: Biohazard – 1 April
Stäng bara av routern om det blir läskigt. Släpps nu till Google Stadia.

Veckans kontrollschema
Jag har definitivt hört talats om Balan Wonderworld, men därmed inte sagt att jag vet allt om spelet och hur det uppför sig. Om jag däremot hade hoppats på att spelets kontrollschema skulle upplysa mig ytterligare om vad äventyret har bjuda på får jag nog leta på annat håll. Det enda jag vet är att jag åtminstone inte kommer ha några problem med att hitta hopp-knappen.

Veckans arbetsförmån
Vissa företag delar ut presentkort i juletider, några serverar fika varje torsdag, men de toppar inte det här japanska företaget som gav sina anställda ledigt för att spela det senaste spelet i Monster Hunter-serien. Inte för att de hade så mycket val. Alternativet hade väl varit att försöka hålla igång verksamheten medan alla deras anställda är hemma ”sjuka”.

Veckans tysk
Townscaper är ett ljuvligt spel där spelarens kreativitet hamnar i första rummet. Här finns inga rätt eller fel, det viktiga är att den som spelar tillåts skapa byggnader från sin vildaste fantasi. Förutsatt att inte spelaren tillhör en befolkning vars fantasi är lika vild som en gammal innekatt.

LÄS MER: Stereoljudets ensidighet i spel

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!