Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

De tre första Doom-spelen finns nu till Switch
En av de absolut största spelserierna när det kommer till förstapersonsskjutare är utan tvekan Doom, som med originaltrilogin har banat vägen till hur stor genren är idag. Som ett resultat av seriens 25-åriga jubileum finns nu även alla tre originalspelen till Nintendo Switch, Xbox One och PS4.

Nintendo riskerar rättegång på grund av defekta Joy-Cons
Under den senaste tiden har flera Nintendo Switch-användare rapporterat om att systemets färgglada handkontroller inte riktigt fungerat som de ska. Flera kontroller sägs leva lite av ett eget liv och kan ibland orsaka rörelse genom styrspaken fastän ingen använder den. Detta har under veckan resulterat i att amerikanska advokater ansökt stämma speljätten. Nintendo har själva utfärdat ett meddelande som uppmuntrar spelare som upplever defekta Joy-Cons att kontakta företagets supportsida för att lösa problemet. Nintendo har dock inte utfärdat en konkret kommentar angående rättegångsfrågan. Detta skriver Eurogamer.

Sjukhussimulatorn Two Point Hospital kommer till konsoler
När  den spirituella Theme Hospital-uppföljaren kom till persondatorer i fjol hyllade vi spelet för sin lättsamhet och mysiga grafik. Nu verkar det som om ännu fler kommer få möjligheten att bräcka Davids sjukhusimperium när spelet lanseras till konsoler senare i år. Konsolerna i fråga är Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch. Vi ser fram emot att bli portabla sjukhuspampar när höstmörkret lägger sig.

LÄS VÅR RECENSION: Two Point Hospital

Fler portar till folket – Pillars of Eternity kommer till Switch
Och som om inte en port vore nog den här veckan har vi ännu en att bjuda på. Det handlar nämligen om det hyllade rollspelet Pillars of Eternity från Obsidian som letar sig bort till Nintendo Switch väldigt snart. Switch-versionen kommer i form av spelets Complete Edition och inkluderar samtliga expansioner och övrigt innehåll. Du behöver dessutom inte vänta särskilt länge eftersom spelet lanseras på Nintendo eShop redan den 8 augusti.

Sparfiler i molnet är påväg till Epic Games Store
Den stora Steam-konkurrenten Epic Games Store får regelbunden kritik för sitt skrala utbud av grundläggande funktioner. Nu verkar dock en av de funktionerna vara på ingång. Det är företagets Tim Sweeney som via ett inlägg på sin Twitter-sidan bekräftar att sparfiler i molnet (s.k. ”cloud saves”) nu är aktiva för vissa spel. Han avslöjar även att funktionen kommer rullas ut i en bredare form efter lite finjustering. Exakt när detta sker är i nuläget oklart.

EA Access finns nu till Playstation 4
Electronic Arts egen prenumerationstjänst för företagets spel har länge varit aktiv på Xbox One. Förutom att bjuda på ett färdigt bibliotek med spel för en fast månadsavgift har prenumeranter även tillåtits testa nya spel några dagar innan deras officiella lansering. Nu kommer även Playstation-användare kunna ta del av paketet när tjänsten lanseras till Playstation 4. Tjänsten kostar cirka 40 kronor i månaden eller 249 kronor för ett helt år, precis som till Xbox One. Detta via EA:s egen hemsida.

Startsidan i Xbox One får ännu en omarbetning
Under de senaste åren har startsidan i våra Xbox One-konsoler bytt skepnad vid ett antal tillfällen. Nu verkar det vara dags för ännu ett klädbyte. En tydlig skillnad är att flikarna längst upp ersätts med separata knappar för bland annat Xbox Game Pass och affären. Dessutom kommer röstkommandon flytta från ditt headset till Cortana-appen för diverse smarta enheter. Uppdateringen håller på att alfatestas i detta nu och kommer skickas ut till alla användare senare i höst. Detta skriver Xbox på sin hemsida.

Mutant Year Zero: Road to Eden – 30 juli
Det kritikerrosade strategispelet utforskar nya territorium. Släpps nu till Nintendo Switch.

LÄS RECENSIONEN: Mutant Year Zero: Road to Eden

Madden NFL 20 – 2 augusti
Upplev amerikansk fotboll som aldrig tidigare i denna populära spelserie. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

The Church in the Darkness – 2 augusti
Infiltrera en religös kult på 1970-talet. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Veckans dealbreaker
Under veckan har vi kunnat bevittna hur den efterlängtade Fire Emblem-uppföljaren Three Houses samlat in skyhöga betyg från diverse tyckare. Vi har dock lyckats hitta en omfattande svaghet hos titeln. Hur förväntar sig spelmakarna att vi ska kunna njuta av de välkomponerade dialogerna och imponerande rollspelssystemen när vi inte ens tillåts klappa spelets hundar? Gör om, gör rätt.

Veckans igenkänning
Minecraft uppmuntrar verkligen gränslösa skapelser från sina spelare. För vissa av oss dras den gränsen vid onaturligt höga torn med klossar staplade på varandra. Vi får dock hoppas att just den fantasin inte översätts till våra verkliga liv. Om det mot förmodan skulle ske hade det mycket väl kunnat se ut som på bilden nedan.

https://www.facebook.com/DontFeedtheGamersOFFICIAL/posts/1329234977231346

LÄS MER: Jag prövade vingarna i Sky: Children of the Light

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!