Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.


Nyhetsspäckad Nintendo Direct Mini kom från ingenstans
Som en något beryktad blixt från klar himmel dök en helt ny Nintendo Direct Mini upp på nätet i veckan. Under cirka 29 minuter fick vi ta del av en hel del nyheter från Nintendos ekosystem. Bland annat bjöds vi på uppdateringar gällande redan släppta spel såsom ett kommande påskevenemang i Animal Crossing: New Horizons, expansionspaket till Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order samt nya tillägg till Pokémon Sword och Shield. Dessutom dök ett gäng nya Switch-portar upp på horisonten i form av Bioshock, Borderlands, X-Com 2 och Burnout Paradise. Vi fick också en del ny information om de kommande Switch-titlarna Bravely Default II och Xenoblade Chronicles: Definitive Edition. Låter något av detta intressant hittar du hela programmet i klippet här nedan.

Plague Inc. vänder på steken och låter oss rädda världen
I det populära mobilspelet uppmanas spelare ta kontrollen över ett livsfarligt virus för att försöka ta över världen, en premiss som under den senaste tiden tagit sig lite väl nära vår verklighet. Därför väljer nu utvecklarna Ndemic Creations att använda sina framgångar för att stötta upp i bekämpningen av COVID-19 i form av en generös donation på 250 000 dollar. Dessa pengar kommer delas mellan CEPI (Coalition of Epidemic Preparedness Innovations) och WHO (World Health Organisation). Dessutom arbetar utvecklarna i detta nu med ett spelläge där målet istället är att bekämpa ett virusutbrott. I nuläget vet vi inte när spelläget är redo, men det kommer vara gratis för alla spelare när det släpps. Detta skriver utvecklarna själva via ett blogginlägg.

LÄS MER: Speciella stunder: Ensam och utlämnad i Resident Evil

Fysiska upplagan av Resident Evil 3 kan bli försenad
För någon vecka sedan kunde vi berätta att den som önskade införskaffa en fysisk kopia av Final Fantasy VII Remake troligen behövde vara redo på en kortare väntetid, beroende på återförsäljare. Nu verkar detsamma gälla för det kommande Resident Evil 3, en ambitiös remake av spelet från 1999. Det är Capcoms europeiska team som meddelar att fysiska kopior av spelet kan försenas beroende på olika importbestämmelser under rådande omständigheter. Så vill du försäkra dig om att kunna spela spelet den 3 april kan den digitala vägen vara att föredra.

Epic Games inleder utgivarinitiativ
Under veckan kunde vi läsa att Epic Games bestämt sig för att initiera ett utgivarprojekt där utvecklarna hamnar i första rummet. Epic Games Publishing involverar i skrivande stund Gen Design (The Last Guardian), Playdead (Inside, Limbo) och Remedy Entertainment (Alan Wake, Control). Tanken med dessa avtal är att utvecklarna bjuds på mer eller mindre samtliga kostnader (inklusive löner, marknadsföring och QA-tester) samtidigt som de behåller komplett kreativ frihet och ägandeskap. När sedan spelen släpps får utvecklarna behålla minst hälften av alla intäkter. Detta skriver Epic Games på sin hemsida. Det låter sannerligen som ett lukrativt erbjudande för många självständiga studios, och vi kan säkerligen vänta oss att fler avtal skrivs inom kort.

Som en liten sidonot kan vi också meddela att avtalet med Epic Games innebär att Control-utvecklarna Remedy nu har dubbla projekt i görningen. Det ena klassificeras som en rejäl AAA-titel medan det andra är ett mindre projekt, bägge spelen ska dock utspela sig i samma franchise. Detta rapporterar Eurogamer.

Bubble Bobble 4 Friends – 31 mars
Den klassiska spelserien återvänder. Släpps till Nintendo Switch.

Persona 5: Royal – 31 mars
En ultimat upplaga av det omåttligt populära japanska rollspelet. Släpps till Playstation 4.

Resident Evil 3 – 3 April
Det tredje spelet i skräckserien får remake-behandling. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.


Veckans karantän
Vi behöver lite humor i dessa mörka tider, och kanske till och med lite mörk humor. Bokstavligt talat alltså. Risken för att smittas växer för varje dag och för de som likväl måste ge sig iväg till mataffären kan det möjligen kännas som bilden nedan. Kämpa på, hej och hå.

Veckans ordvits
Jag säger inte att utvecklarna bakom de moderna Doom-spelen vet något som inte vi vet, men deras speltitlar bjuder sannerligen in till några intressanta spekulationer. Och om inget annat bjuds vi åtminstone på ett gott skratt.

Veckans distansering
Ett alldeles utmärkt alternativ för de som måste hålla sig isolerade men likväl eftersträvar lite social närhet hittar vi här nedan. VR-spel överlag är väldigt bra för detta, förutsatt att du desinfekterar din headset såklart. Dessutom tillåter spelens värld att vi gör saker som i verkligheten hade ansetts aningen ofint. Ta en titt!

https://twitter.com/GamepIay/status/1242536962877161474?s=20

LÄS MER: Hur SSD kan förändra spelet

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!