Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Metro Exodus blir Epic-exklusivt
Det var inte längesen Epic Games slog upp portarna för sin digitala spelbutik, och nu har man skaffat sig ännu en exklusivitet framför näsan på sin största konkurrent Steam. Det är inget mindre än Metro Exodus som bara några veckor före lansering blir tidsexklusivt för Epic Games Store. Exklusiviteten gäller under ett år. De som redan förhandsbokat via Steam kommer dock ha tillgång till spelet såväl som framtida uppdateringar via plattformen. Valve anser själva i ett uttalande att Epics beslut att skaffa exklusiva rättigheter till titeln är ett orättvist behandlande av Steams kunder. Detta skriver Eurogamer.

LÄS MER: Metro Exodus visar sin skräcksida

Playstation 5 kan bli bakåtkompatibel
Med tanke på framgångarna Xbox haft med bakåtkompatibiliteten i sin senaste konsol är det knappast någon högoddsare att även Playstation kommer vilja hoppa på det tåget inför kommande generation. Nu har dessutom Sony patenterat en teknologi som enligt uppgifter kommer låta oss spela såväl nyare som äldre Playstation-spel, detta skriver Push Square. Även om stora företag som Sony patenterar frekvent till både höger och vänster är det sannerligen en lockande tanke att kunna uppleva spel från samtliga Playstation-generationer på Sonys kommande konsol.

Titanfall kan få gratis battle royale i veckan
Ett gratis Titanfall-spel i battle royale-genren kan mycket väl lanseras redan i början av nästa vecka, detta skriver Kotaku. Enligt e-sportjournalisten Rod Breslau såväl som den eminente Jason Schreier kommer spelet gå under namnet Apex Legends och beskrivs som en blandning av Overwatch och Blackout från Call of Duty: Black Ops 4. Om uppgifterna stämmer kan vi säkerligen räkna med en trailer inom de närmsta timmarna. Det finns såklart en chans att spelet redan är officiellt utannonserat och lanserat när du läser det här. Isåfall: vad tycker du om det?

”Gratis” spel i mars
Varje månad får prenumeranter hos Playstation Plus och Xbox Live Gold ett sjok nya spel till priset av tjänsternas respektive månadsavgifter. I Playstations ekosystem bjuds vi på For Honor såväl som hela första säsongen av Hitman från 2016 till Playstation 4. Utöver dessa erbjuds även DivekickMetal Gear Solid 4: Guns of the PatriotsGunhouse och Rogue Aces till Playstation 3 respektive Playstation Vita. Värt att notera är även att detta blir den sista månaden då spel från Playstation 3 och Playstation Vita kommer inkluderas i utbudet. Detta skriver Playstation-bloggen. Över på Xbox-sidan hittar vi Bloodstained: Curse of the Moon och Super Bomberman R till Xbox One, Assassin’s Creed Rogue till Xbox 360 såväl som Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy till Xbox Original. Samtliga spel kommer finnas tillgängliga via Xbox One. Detta via Major Nelson.

En av spelvärldens sämsta ordvitsar kommer till Switch
Det verkar finnas en tendens att hitta på överdrivet dåliga ordvitsar när diverse spel ska poleras för en kommande remaster. En av de absolut sämsta i den kategorin är definitivt Darksiders Warmastered Edition som från och med 2 april i år kommer finnas tillgänglig i Nintendos växande bibliotek. Du kan se utannonseringstrailern här nedan.

Alternativa verkligheter till Resident Evil 2
Från och med 15 februari kommer det kritikerrosade skräckäventyret Resident Evil 2 bli några historier rikare. Detta sker genom en gratis uppdateringen som fått namnet Ghost Survivors. I uppdateringen tillåts vi följa olika berättelser som hade utspelat sig om vissa personer som inte hade någon vidare tur under handlingens gång faktiskt hade överlevt. Vill du veta exakt vilka karaktärer det rör sig om kan du klicka in på Eurogamer.

Quantic Dreams bryter sig loss från Playstation-exklusiviteten
Quantic Dreams har under mer än ett decennium utvecklat spel (Heavy Rain, Beyond: Two SoulsDetroit: Become Human) exklusivt för Playstations konsoler. Nu meddelar studion att framtida spel kommer utvecklas för en bredare publik över flera olika plattformar med finansiell hjälp från det kinesiska storföretaget NetEase. Detta skriver Eurogamer. Målet är att vara närvarande på alla plattformar där spelare kan uppleva deras spel, detta enligt studions ena överhuvud Guillaume de Fondaumière.

LÄS MER: Bortom konventionerna med Beyond: Two Souls

Actionrollspel i Dragon Ball-förklädnad är på ingång
Bandai Namco har nyligen utannonserat Project Z, vilket är kodnamnet för ett nytt Dragon Ball-spel i genren actionrollspel, detta skriver Eurogamer. Spelet utvecklas av den japanska studion CyberConnect2 och planeras släppas till PC, Playstation 4 och Xbox One någon gång under 2019. Trots att spelet ännu inte fått sitt riktiga namn bjuds vi likväl på en kort trailer som du ser nedan.

Riot – Civil Unrest – 5 februari
Hantera upplopp i realtid. Släpps till Nintendo Switch.

The Book of Unwritten Tales 2 – 5 februari
Peka och klicka dig igenom en fantastisk värld. Släpps nu till Nintendo Switch.

The Occupation – 5 februari
En mystisk thriller där tiden är din största fiende. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Away: Journey to the Unexpected – 5 februari, 7 februari, 8 februari
En färgglad och lättsam shooter. Släpps till Playstation 4 (5 februari), Xbox One (8 februari) och Nintendo Switch (7 februari).

God Eater 3 – 8 februari
Slåss återigen för mänsklighetens överlevnad. Släpps till Playstation 4 och PC.

Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 – 8 februari.
Upplev smutsig och energifylld racing. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Veckans Twitter-konto
Under veckan som gått har många av er dykt ner i den otroligt ambitiösa återgivelsen av 1998 års Resident Evil 2 och har säkerligen även drömt mardrömmar om den lätt obehagliga Mr. X. Någon ute i den uppkopplade världen tyckte dock inte om att tyrannens närvaro var begränsad till den digitala världen och bestämde sig för att ge honom ett eget Twitter-konto. Ni kan ju själva föreställa er den lätt obehagliga känslan när telefonen plingar till med notifikationen om att Mr. X numera förföljer dig.

Veckans PR
Twitter-kontot för Xbox Game Pass brukar leverera högklassig kommunikation med glimten i ögat, och den här veckan är inget undantag. Förutom att Microsoft förser oss med en högst fördelaktig tjänst som alltmer börjar likna spelvärldens Netflix söker man konstant efter sätt att utvidga sitt bibliotek. PR-guldet hittar vi dock i bildens vänsterkant i form av bland annat en väderrapport från Doomguy såväl som ett mail om ”Xbox Game Pass: The Musical”.

Veckans evenemang
Om ditt barn (eller förälder) påstår att de var på konsert i helgen utan att ha lämnat sitt sovrum bör du lyssna nu. Det är nämligen så att DJ-artisten Marshmello bestämde sig för att anordna en live-föreställning helt inuti Fortnite. Japp, du läste rätt. Under cirka tio minuter förbjöds all form av fientligt agerande för att samtliga spelare skulle kunna lyssna och dansa utan att konstant behöva titta över axeln. Och mängden spelare som tog sig tid att uppleva detta evenemang? Över tio miljoner människor.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM: Vi sparkar liv i Instagram

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!