6 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Det bästa från Gamescom Opening Night Live
Även om ingenting är som vanligt i världen för tillfället kvarstår likväl spår av den spelsommar vi är vana vid. I veckan innebar detta ett digitalt öppningsnummer för ett lika digitalt Gamescom i form av Opening Night Live. Även om det allra mesta som visades upp var bekant för oss inbitna fanns det likväl en del nyhetsvärde i programmet. Vi fick bland annat en uppdatering om nästa spel i Dragon Age-serien från Bioware, ett avslöjande om ett Star Wars-inspirerat spelpaket till The Sims 4 och en smygtitt på nästa säsong av Fall Guys. Utöver detta bjöds det även på nya trailers från redan avslöjande spel som Call of Duty: Black Ops Cold WarRatchet & Clank: Rift Apart, Star Wars: Squadrons, Little Nightmares II och Mafia: Definitive Edition. Du hittar hela programmet här nedan.

En Nintendo Direct Mini smög sig in under veckan
Innan Gamescom sparkade igång var det även dags för en mini-variant av Nintendos nyhetsprogram. Det mest noterbara var avslöjandet av Puyo Puyo Tetris 2 som släpps i vinter. Vidare bjöds vi på nyheter från flertalet musikaliska titlar som Just Dance 2021Fuser från Harmonix och Kingdom Hearts: Melody of Memory. Du hittar hela programmet här.

Apple blockerar Epic Games från sin affär
Sist vi rapporterade om tuppfäktningen mellan Apple och Epic Games skrev jag att vi troligen inte hade hört det sista från den striden, och det visade sig vara korrekt. Efter en pågående dispyt där Epic Games introducerade en egen betalmetod i mobilversionen av deras spel Fortnite så kan vi nu läsa att Apple valt att blockera Epics utvecklarkonto på App Store. Epic Games ska ha uppmanats att plocka bort betalmetoden som innebär att Apples del av kakan plockas bort, dock utan resultat. Detta innebär att utvecklaren inte kommer kunna lämna in nya eller uppdatera redan uppladdade applikationer, vilket håller fast iOS-versionen av Fortnite i sin nuvarande form. Detta skriver Bloomberg.

LÄS MER: Speciella stunder: Att välkomna undergången i Outer Wilds

Förhandsbokningen för förhandsbokningen av Playstation 5 har dykt upp
Fastän hösten närmar sig med stormsteg vet vi fortfarande inte varken lanseringsdatum eller prislapp för den kommande Playstation-maskinen. Detta verkar dock inte ha hindrat Sony från att låta folk mer eller mindre förhandsboka konsolen. Via Playstations egen hemsida är det nämligen möjligt för existerande kunder att reservera konsolen genom att ange sitt PSN-namn och sedan hålla tummarna för att lagret räcker till. Vi som bor utanför den amerikanska kontinenten får dock vänta till den officiella förhandsbokningen då denna möjlighet kräver att du bor i USA. Denna aktion indikerar troligtvis att mängden konsoler vid lansering kommer vara kraftigt begränsad.

Resident Evil blir officiellt en Netflix-serie
Det har gått ett tag sedan vi hörde viskningar om en Netflix-serie i samma universum som den populära skräckserien, men nu har vi det på papper (bokstavligt talat). Första säsongen kommer innehålla tio stycken avsnitt som skrivits av Supernatural-producenten Andrew Dabb. Tack vare ett inlägg på Twitter vet vi dessutom att första avsnitten kommer ha namnet ”Welcome to New Racoon City”. Det är i nuläget oklart exakt när serien väntas ha premiär.

Dragon’s Dogma-serien får en första trailer
Vi har inte en, utan två Netflix-relaterade spelnyheter den här veckan. Dragon’s Dogma, det japanska actionrollspelet från 2012, är som bekant påväg att bli en av streamingjättens animerade äventyr och i veckan fick vi en första trailer från serien. I trailern ser vi vår hjälte Ethan som ger sig ut på jakt efter att hans hem förstörts av en drake. Dragon’s Dogma har premiär på Netflix den 17 september.

Här är månadens gratisspel från Xbox Live och Playstation Plus
Augusti lider mot sitt slut vilket innebär att den första höstmånadens gratisspel blivit avslöjade. Prenumeranter av Xbox Live Gold kommer under september kunna ladda ner Tom Clancy’s The Division och The Book of Unwritten Rules till Xbox One, De Blob 2 till Xbox 360 och Armed of Dangerous till Xbox. Detta avslöjar Xbox Wire. För Playstation Plusprenumeranter blir det ett rejält fokus på multiplayer när PlayerUnknown’s Battlegrounds och Street Fighter V blir gratis att lägga i kundkorgen. Detta skriver Push Square.

Fall Guys är tidernas mest nedladdade Playstation Plus-spel
Framgången som det färgsprakande Fall Guys: Ultimate Knockout har haft sedan sin lansering för bara några veckor sedan är sannerligen svåröverträffad. Spelet är så pass populärt att det härom dagen till och med blev det mest nedladdade Playstation Plus-spelet någonsin, något som utgivarna Devolver Digital avslöjade via sin Twitter. Dessutom har spelet i skrivande stund sålts i sju miljoner exemplar på Steam, en minst sagt imponerande bedrift.

Crusader Kings III – 1 september
Nästa tronarvinge i den populära serien. Släpps till PC.

MX vs. ATV All Out – 1 september
Den kompakta offroad-upplevelsen blir portabel. Släpps nu till Nintendo Switch.

Iron Harvest – 1 september
Upplev det alternativa 20-talet i strategisk realtid. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Tell Me Why: Chapter Two – 3 september
Berättelsen fortsätter. Släpps till Xbox One och PC.

WRC 9 – 3 september
Årets upplaga av den gedigna rally-simulatorn. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Marvel’s Avengers – 4 september
Dags att samla ihop gänget och rädda världen. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Google Stadia och PC.

LÄS MER: En tidig titt på Marvel’s Avengers

NBA 2K21 – 4 september
Bästa sättet att bli NBA-stjärna från soffan. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Google Stadia och PC.

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 – 4 september
Tony är tillbaka. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Veckans retro
Idag har vi möjligheten att spela The Elder Scrolls V: Skyrim på flera plattformar än vad vi kan hålla reda på. Via allt från Xbox 360 till Playstation VR kan vi utforska de snötäckta landskapen och försvara invånarna från de invaderande drakarna. Det enda som fattas är väl en gedigen retro-version, som säkert hade kunnat se ut likt videon nedan. Det enda som förstör inlevelsen är ”add-ons”-valet i huvudmenyn.

Veckans glitch
Vi är mer än bekanta med tekniska snedsteg i diverse Ubisoft-spel. I värsta fall kan hela ansikten smälta bort framför våra egna ögon. Tydligen är det ett så pass utbrett problem att det till och med översätts till den riktiga världen där företaget producerar egna kaffemuggar. Frågan är dock om inte detta är ett väldigt medvetet skämt på Ubisofts egen bekostnad?

Veckans hopp
I detta klipp från det ultrapopulära Fall Guys har jag hittat något som säkerligen kommer värma hjärtat hos er läsare. I min recension av spelet betonade jag att det inte finns några som helst regler när kampen om kungakronorna är igång. Detta innebär dock inte att det saknas spelare som ändå sätter andras behov före sina egna.

LÄS RECENSIONEN: Fall Guys: Ultimate Knockout

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!