1 minuter lästid

I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Playerone.se fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Tänk om två spelare försökte spela samma spel samtidigt och en av dem blev tvungen att vänta på sin tur. Underligt scenario, eller hur? Men detta är precis vad studion Crows Crows Crows vill undersöka i Dr. Langeskov, The Tiger and the Terribly Cursed Emerald: A Whirlwind Heist. Låt inte titeln avskräcka dig; dess längd gör inte spelet rättvisa.

Ungefärlig speltid: 30 minuter

I detta spel antar du rollen som den spelare som tvingas vänta på sin tur bakom kulisserna, medan den första spelaren spelar igenom spelet. Guidad av en förvirrad berättare förflyttar du dig i förstapersonsvy genom ramverket till det riktiga spelet, och blir på vägen ombedd att hjälpa till för att få den första spelaren att klara sig igenom handlingen.

Med tanke på dess ringa längd är det aningen svårt att prata om Dr. Langeskov (nej, jag tänker inte skriva ut hela titeln igen!) utan att förstöra upplevelsen för den som ännu inte spelat det. Men låt oss säga att likt många andra handlingsdrivna förstapersonsspel kommer här spelmekanik i andra hand till förmån för berättande. Det delar många likheter med bl.a. Gone Home och Portal 2, där det förras avskalade spelmekanik blandas med det senares humor. Därför är det också enkelt att ta sig igenom även för den ovane spelaren.

Personligen gick jag in i det här spelet med kanske lite för mycket kött på benen. Jag visste vad jag hade att förvänta mig och blev därmed inte särskilt överraskad av vad jag fick. Dock blev jag inte heller besviken. Spelet är underhållande skrivet och upplägget uppmanar till utforskande inom berättandets ganska snäva korridor. Det är en väldigt annorlunda upplevelse än många av de andra ”promenadsimulatorer” som det hämtat inspiration ifrån. I skrivande stund finns Dr. Langeskov alldeles gratis på Steam, så jag uppmanar dig med både knapp fritid och få ören på fickan att spana in det!