1 minuter lästid

I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Playerone.se fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Begreppet fysikbaserade pusselspel får nog de flesta spelare att osökt tänka på titlar som Portal, Kerbal Space Program eller varför inte World of Goo eller Cut the Rope? För nog är det väldigt få av oss som tänker kalsongjagande robot i Mad Max-miljö.

Ungefärlig speltid: 2,5 timmar.

I Tiny and Big: Grandpa’s Leftovers är det just fysikpussel som står i centrum. Roboten Big har stulit ett par kalsonger som är roboten Tiny väldigt kära, då han ärvt dem av sin bortgångne farfar (eller morfar, det framgår inte riktigt).

I grund och botten är detta spel en 3D-plattformare där du i rollen som Tiny måste bestiga en gigantisk stenbyggnad som ser ut att vara direkt hämtad från antika Egypten. Men för att kunna sätta p för Bigs onda uppsåt krävs lite mer än spänst i benen. Som tur är har Tiny i sin arsenal en änterhake, raketskjutare och laser.

Alla de otaliga klippformationer, stenkolonner och skulpturer som råkar stå i Tinys väg behöver nämligen flyttas ur vägen. Med en lagom blandning av tidigare nämnda verktyg blir detta en enkel match. Genom att använda änterhaken kan Tiny fästa ett rep i valfritt föremål och sedan dra detta ur vägen. Om svängrum saknas kan hen istället göra fast en raket i föremålet för att istället skjuta det från sig. Skulle föremålet dock visa sig orubbligt är detta lätt fixat med lite laser som utan större problem delar det mesta i omgivningen på mitten.

Spelet har i min mening inte åldrats särskilt väl, men erbjuder trots detta en någorlunda roande upplevelse utöver vad jag vanligen brukar stöta på. Känner du att du inget hellre vill än att sabba planerna för en tveksamt megalomanisk robot med kalsonger på huvudet genom att förstöra uråldriga, och säkert mycket värdefulla, byggnationer är det här ett spel för dig.