Om några dagar öppnas åter Monster Hunter-världen för andra plattformar än Nintendos (om man bortser från ett kort gästspel på iPhone/iPad). Det är enbart av godo i mina ögon då det gör att en av världens bästa spelserier får en långt större potentiell målgrupp än tidigare. Med början den 26 januari kan alla innehavare av Xbox One och Playstation 4 ta upp jakten på allsköns monster i det första riktigt moderna spelet i serien på mycket länge -Monster Hunter World. Speciellt återkomsten till Sonys konsoler är värd att fira då det var på Playstation 2 det hela började i 2004.

För mig personligen började resan 2006 med Monster Hunter Freedom till PSP som också var det första Monster Hunter som blev riktigt populärt. Faktum är att jag fortfarande tar fram och lirar det emellanåt, och då inte bara på grund av nostalgi utan för att merparten av de senaste tio åren av Monster Hunter-spel inte har resulterat i någon större grafisk förbättring då huvudelen av spelen släpptes till Nintendo 3DS. Det säger en hel del om hur otroligt tajt och vanebildande spelkänslan och i slutändan hela monsterjägar-konceptet är när spelen överlevt trots slaskiga texturer och oftast en upplösning under VGA. Om jag då även berättar för dig att de flesta riktiga fansen klockar in på långt över 500 timmars speltid och där många även tangerat både 1000 och 2000 timmar så förstår du nog att detta inte är vilken spelserie som helst. Speciellt då det inte handlar om ett MMO.

Vad är det då som gör Monster Hunter så speciellt? Enkelt uttryckt är det humorn, känslan och variationen i de olika vapen man jagar med och sist men inte minst hur äkta alla varelser känns och beter sig.

Om vi börjar med själva vapnet som i Monster Hunter kan vara allt från båge och pil till en mäktig hammare, kommer du snabbt inse att valet är allt annat än lätt. Jag råder dig därför att prova alla vapentyperna i lugn och ro innan du beslutar dig för att börja jaga på riktigt. Spelet ger dig hyfsat mycket information om hur svårt ett visst vapen anses vara att behärska, men det är väldigt individuellt så gå mer på känsla och pröva dig fram. Skillnaden mellan att jaga med pilbåge och Heavy Bowgun är gigantisk och då pratar vi både om hur snabbt du rör dig i strid, skadan du kan åstadkomma och vilken rustning du bör använda. Det är verkligen värt att lägga en 30 minuter eller mer på att testa alla vapen i träningsområdet. Där får du även användbara råd för varje vapen och en massa tunnor att testa olika attacker på.

Min personliga favorit är hammaren som gör enormt mycket skada och är grym på att knäcka tuffa monsters pansar, men då den är väldigt tung kräver det att du tajmar dina svingar och sedan rullar undan. Under betan fick jag dock upp ögonen för båge och pil som är raka motsatsen till hammaren. Med den dansar man runt sin fiende och skjuter pilar som är preparerade med allt från eld till bedövande vätskor. Här hittar du officiella videoklipp som visar hur alla spelets vapen fungerar.

I början av spelet är inte din rustning/kläder så viktiga utan din bästa vän under striderna är din katt eller Felyne som de heter i spelet. Spendera en stund med att utforska vad din kisse kan hjälpa dig med för det är en hel del. Några roliga saker är när de tar och tyglar mindre monster som de kan rida omkring på, för att inte nämna när de hjälper till att attackera monster även om de primärt är support till dig i form av helande och understöd med hjälp av olika mindre bomber.

MER GUIDER: Så här aktiverar du Playstation Plus och så mycket kostar det

Slutligen samlar de också in den myriad av växter, örter, insekter och annat kul som den hittar under era uppdrag. Just samlandet och skapande av allt från medicinska brygder till byggmaterial för vapen och rustningar är en av grundstenarna i Monster Hunter-spelen. Passa på att samla på dig massor av saker under dina första turer som jägare, så kan du botanisera bland mängder av användbara brygder och säkert få ihop till en lite fetare rustning rätt snabbt.

Nu kommer vi då till själva jakten som oftast är baserad på olika uppdrag av typen döda sju stycken monster inom 40 minuter eller hitta ett visst antal av en svampart och döda jättemonstret. Uppdragen får du av en kvinna som jobbar för en stor organisation som bara sysslar med att dela ut och ge belöningar för väl utförda uppdrag. De finns alltid flera att välja mellan och av olika karaktärer och svårighetsgrad.

När du väl påbörjat ett uppdrag så hamnar du i ett basläger, där kan du göra allt möjligt kul. Men något som nybörjare ofta glömmer är att äta ett rejält skrovmål som ökar dina chanser att lyckas, i form av allt från mer hälsa till bättre uthållighet. Mat är en viktig del i det här spelet och du kommer märka det på allt från matglada NPCs till hur din katt babblar om olika godsaker. Så missa inte att beställa en festmåltid i lägret, kantinan är bara några lådor vid en ugn men låt dig inte luras, maten du får serverad kommer få din mun att vattnas och animationerna som följer dina läppar att spricka upp i ett leende.

När du är mätt och belåten så leta upp en stor kista som innehåller en massa användbara prylar, den finns där inför varje uppdrag och innehåller alltid saker som passar till ändamålet. Innehållet är gratis så passa på att vara girig och ta allt.

När du väl börjar själva spårandet efter monstret som du ska dräpa så får du väldigt bra hjälp av spelet. Detta är betydligt enklare än i de äldre spelen men det är faktiskt mest positivt. Och du, vänj dig vid att dö ofta i början, speciellt när du testar nya vapen. Nyckeln till att bli en duktig jägare ligger i tålamod, smart användning av din utrustning och konsten att ”läsa” monstrets ljud och uppträdande. Om du letar efter en livsmätare för monster kan du leta i oändlighet. Den finns inte i Monster Hunter-spel utan du får hålla utkik efter saker som att monstret haltar, skriker annorlunda eller försöker fly. Det är en av sakerna jag älskar med serien och ger en verkligen känslan av att verkligen jaga något levande. Du kan för övrigt inte dö i spelet utan när din livsmätare är i botten svimmar du bara och dumpas i baslägret!

Naturligtvis finns det enormt mycket mer i spelet än vad jag beskrivit men jag hoppas du känner att du har fått en bra introduktion till spelets DNA av den här texten.

Lycka till med jakten!