Vid sidan av mitt gigantiska spelintresse är film också något jag följer med stort nöje. Det betyder såklart att jag även följer Oscarsgalan varje chans jag får, så självklart följde jag årets gala under natten till måndagen för att se vem som kammade hem statyetter denna gång. När det var dags att utse bästa manliga huvudroll visade det sig att Rami Malek tog hem vinsten för sin rolltolkning av Queen-legenden Freddie Mercury från filmen Bohemian Rhapsody.

HUR ARTISTER NÅR OSS VIA SPEL: Radiotystnad från rymden – Hur Bowie nådde mig genom spelen

Grejen är att Malek är en förhållandevis okänd skådespelare som inte gjort så mycket som varit värt att ta notis om tidigare. Förmodligen är han mest känd som Elliot Alderson, huvudkaraktären i TV-serien Mr. Robot. Men jag har personligen inte sett denna serie så därför var jag lite konfunderad över varför Maleks ansikte likväl såg så bekant ut. Och sen slog det mig.

Han spelade Joshua i Playstation 4-exklusiva skräckspelet Until Dawn från 2015 där han inte bara gav sin röst till spelet utan även sitt utseende. Josh är brodern till systarna Hannah och Beth som tidigt spelar en vital roll i spelets handling. Det var då alla bitarna föll på plats.

Rami Malek

Maleks tacktal under nattens gala.

Nu förstod jag varför hans säregna anlete var så bekant fastän jag aldrig sett honom i en film tidigare. Jag hade alltså istället sett honom i ett TV-spel. Ett spel som lustigt nog gav Peter Stormare en roll som småotäcka psykologen Dr. Hill. Tycka vad man vill om Stormare men har han aldrig varit en skådespelare av Oscars-klass, men var likväl det största namnet spelet hade att locka med. Men nu har alltså Malek lyckats bli ägare av den åtråvärda statyn det och därmed kan Until Dawn från och med idag plötsligt ståta med att de har en tvättäkta Oscarsvinnare i sin skådespelar-uppställning.

Det är lustigt hur saker kan bli ibland. En dag har man en roll i ett schyst men relativt okänt TV-spel och tre år senare står man på scen och tar emot en Oscar inför en applåderande publik som nu består av sina jämlikar.