Vissa saker bara tilltalar en på ett djupt instinktivt vis. Dessa ting lyckas sätta klorna i en med en lyckad mix av estetik, funktion, innovation och genom att skapa nyfikenhet. Nattens avslöjade Playdate-konsol är ett bra exempel på en sådan sak.

Panic heter ett företag i San Fransisco som under 20 år programmerat mjukvara för Mac och iOS. Eftersom de inte ägs av någon gör de precis som de vill och det har bland annat lett till att de bidrog med pengarna för utvecklingen av Campo Santos Firewatch och härnäst är det knäppa Untitled Goose Game som skall ges ut i deras namn. De är IT-entrepenörer med pengar, som tycker om TV-spel och valde att involvera sig i branschen.

Playdate

För fem år sen fick de idén att göra egen hårdvara, vände sig till svenska Teenage Engineering för att få hjälp med produktdesignen, och nu står den snart färdig. Resultatet är den lilla bärbara enheten Playdate. Det är en gul liten kvadratisk solstråle vars monokroma svartvita skärm trivs utmärkt i starkt solsken.

PlaydateEtt styrkors och två knappar är allt som krävs för att jag omedelbart skulle transporteras tillbaka till Game Boy och Game & Watch-dagar. Men Playdate häckar på en hemlighet. På höger sida finner man något man inte brukar se i dagens spelmaskiner, eller spelmaskiner någonsin och över huvud taget; en vev. Veven är vad som ger dess personlighet och det är vad många utvecklare som gjort spel till Playdate blivit inspirerade av.

Keita Takahashi, mannen bakom knäppheter som Katamari Damacy gör spel till den lilla gula skivan, Crankin’s Time Travel Adventure heter det och använder till synes bara veven. Sen har vi bland annat Getting Over It-utvecklaren Bennet Foddy samt Ridiculous Fishing-kreatören Zach Gage. Knäppa spel åt en knäpp konsol av spelmakare som gillar att göra knäppa och experimentella saker.

Sättet spelen levereras är väldigt udda det med. Din Playdate kommer nämligen med ett slags abonnemang där du under 12 veckor får ett nytt spel nerladdat genom Wi-Fi, men du vet inte vad det är för spel som kommer dimpa ner i din gula kompis. Panic vill bjuda på en känsla av förväntan och överraskning, och jag som älskar överraskningar är helt ombord! Några spel kommer vara korta, andra långa, vissa är av experimentell natur medan somliga är lite mer traditionella. Som sagt, en knäpp idé, med knäppa spel för en publik som gillar knäppheter.

Playdate

Playdates söta och skarpa gulhet träffade mig rätt i “the feels” denna morgon. Maskinen är inte redo att skeppas förrän 2020 och den kostar 149 dollar men då ingår de tolv första spelen. Efter detta verkar det som resten av spelen kommer kosta på ena eller andra viset, förmodligen genom en prenumeration, då halva grejen med Playdate är att överraska dig med något nytt och spännande varje vecka.

Vissa saker bara tilltalar en på ett omedelbart och reflexbetonat sätt. Vid sidan av dess charmiga retro yttre är det är en pryl som lyfter upp barndomsminnen till ytan då man spelade Game Boy och LCD-spel i bilen. Men samtidigt har mojängen en genuint fyndig och modern hook med sin vev och leveranssätt.

Playdate är fortfarande lite av ett frågetecken men den har i alla fall lyckats veva igång min nyfikenhet och hjärta.