Playstation 3 är onlinespelande gratis. På Playstation 4 kostar det dock, och om du vill spela med vänner via nätet eller piska motståndare från hela världen behöver du en prenumeration. Det finns flera olika sätt att få detta.
Tips: Playstation Plus ger fler fördelar än bara onlinespel. Du kan även få omedelbar tillgång till din spelsamling, gratisspel till Playstation 3, Playstation 4 och Playstation Vita. Dessutom kan du spara alla dina sparfiler i molnet.Playstation Plus finns i två varianter: Ett abonnemang på 90 dagar (cirka 179 kronor) och ett helårsabonnemang på 365 dagar (cirka 499 kronor). Båda finns till salu på nätet, hos fysiska återförsäljare och i Playstations egna butik.

PlayStation Plus: köpa online eller i butik?

När du köper en prenumeration i en fysisk butik får du ett fodral innehållandes en bit papper som ser ut som en skraplott. Skrapa med ett mynt för att få tag i den kod du löser in i Playstation Store.

Många svenska webbutiker säljer spelkoder, inklusive Playstation Store-koder. Fördelen är att det går riktigt fort att få ditt spel eller din prenumeration. Efter köper har du vanligtvis koden inom bara några minuter i din e-postlåda. Sen är det bara en fråga om att lösa in den i Playstation Store.

Tips: Tänk på att svenska koder endast fungerar i den svenska butiken. Var därför noga med att koden du köper faktiskt fungerar i landet du befinner dig i.

Tips: Playstation Plus-abonnemang löper ut automatiskt. Sony kommer att meddela dig via e-post när det är dags att förlänga så att du inte missar viktiga spelkvällar online.

Läs mer: Supraland

Så aktiverar du en PS4-kod

Bra! Nu har du koden. För att lösa in den så startar du din Playstation 4. Gå sedan in i huvudmenyn och längst till vänster ser du en ikon för Playstation Store. Väl där hittar du ”Redeem Codes” längst ner i sidomenyn. I rutan skriver du sedan in den 12-siffriga koden. Bry sig inte om radbrytningarna, det ordnas automatiskt.

Köpa Playstation Plus i Playstation Store

Du kan även köpa en prenumeration via Playstation 4-konsolen och Playstation Store. Då behöver du inte bråka med koder, och allt som krävs är att du går till nätbutiken via sidomenyn i Playstation Plus. Utöver de fria spelen som exponeras så finns även en ”Registrera eller förnya”. Välj det.

Tips: Det är bara via Playstation Store som du kan köpa månadsvis. Det kostar 65 kronor.

För att kunna betala via Playstation 4 så behöver du sätta in pengar i din Playstation Wallet. Det finns flera betalningsalternativ för detta som du får se när du klickar in på ”Choose Amount”. Har du fortfarande det begärda beloppet? Då är det bara att välja ”Order” och betala.

Välj ”Add Amount” och då kommer du att se alternativ som kreditkort och Paypal (kräver ett separat konto) eller genom att lösa in en kod. Koder som dessa kan köpas online eller i fysiska butiker.

Om du inte redan ställt in internet på Playstation 4 så finns dessa alternativ under ”Network” i ”Settings”. Där kan du välja mellan att köra trådlöst via Wi-Fi eller med en LAN-kabel. Väljer du trådlöst behöver du användarnamn och lösenord som oftast står på din router. Välj ”automatisk” installation och du är redo att köra.