4 minuter lästid

Rätt ofta på senare tid har jag fått höra för olika håll att ”Det är omöjligt att undvika spoilers nu för tiden” och att man i en ständigt uppkopplad värld helt enkelt får vänja sig vid spoilers. Av egen erfarenhet kan jag meddela att det inte alls är omöjligt att undvika spoilers. Star Wars: Rise of Skywalker är en av de senaste årens mest omtalade filmer och jag vet i princip ingenting av handlingen i filmen. The Last of Us Part II är ett av föregående års mest omtalade spel och jag vet ingenting om vad som händer i det spelet heller, mer än att en sång av Pearl Jam är med på ett ställe. Jag har förstått att ett fåtal gillar och de flesta avskyr Rise of Skywalker och jag vet att många älskar och vissa avskyr The Last of Us Part II, men jag har ingen aning om vad man grundar dessa åsikter på. Så att undvika spoilers går alldeles utmärkt, även i den moderna världen, men däremot krävs det en hel del arbete och lite taktiskt tänkande för att det ska fungera. Det här är vad du måste göra:

Undvik alla podcasts

Jag vet att många älskar podcasts och knarkar sådana varenda vecka, eller varje dag till och med, men vill du undvika spoilers så får du skippa att lyssna på podcasts, det finns inget annat sätt. I den senaste spelpodden som jag lyssnade på (det var tre år sedan nu) pratade man om det senaste NHL-spelet när en av deltagarna plötsligt fick för sig att spoila slutet i Mass Effect 3, som jag då inte hade spelat ännu. Nej, jag förstår inte heller kopplingen mellan Mass Effect och NHL, mer än att det är EA som ger ut båda spelen. Tyvärr får deltagarna i podcasts ofta för sig att helt apropå spoila saker som de aldrig skulle ha berättat om i en skriven text. Så nej, att undvika Mass Effect-spoilers genom att bara lyssna på avsnitt som handlar om sportspel fungerar inte det heller. Vill du undvika spoilers får du skippa att lyssna på podcasts helt och hållet tyvärr.

Läs bara recensioner av recensenter som du litar på

De flesta spelskribenter älskar att berätta om spel som de precis har spelat och ofta berättar de betydligt mer än vad de behöver göra. När man känner för att läsa recensioner av ett spel man har tänkt att spela så får man vara lite taktisk och bara läsa texter av recensenter som man lärt sig att lita på. Det vill säga recensenter som inte bjuder på en massa onödiga spoilers, vare sig om vad som händer i handlingen eller oväntade överraskningar i spelet gameplay. En bra tumregel är att ju längre recension desto större är risken att recensenten är på glatt humör att berätta alldeles för mycket om spelet. Här på Player 1 har vi det som mantra att alltid undvika att skriva om sådant som kan bli en intressant twist för dig. För chansen är stor artt om vi fann det överraskande kommer även du göra det.

Undvik spelrecensioner på Youtube, speciellt de riktigt långa

Vill du se hur spelets slutstrid ser ut i detalj? Kolla in en episk entimmes-recension på Youtube. Annars är det bättre att låta bli. Dessa recensioner kan dock vara väldigt underhållande att se efter att man har klarat spelet, men jag rekommenderar att du håller dig tills dess, för annars får du ett regn av spoilers över dig.

Undvik alla årsbästa-listor

Det här kan vara den viktigaste punkten på hela listan! I slutet av året, när årets spel ska sammanfattas, så tappar mängder av spelskribenter som annars aldrig skulle fara med spoilers fattningen och känner att de måste berätta exakt i detalj varför ett visst spel är årets bästa spel genom att ingående gå igenom de viktigaste och mest oväntade händelserna i spelet. Det är som om spoiler-preskriptionstiden automatiskt tar slut när det är dags att sammanfatta vad som hänt under året. Stor varning utfärdas!

Undvik sociala medier de första dagarna efter att spelet släpps

Precis som spelskribenter brinner av längtan att berätta om allt roligt de varit med om i ett spel, vill vanliga spelare också väldigt gärna berätta om allt spännande de varit med om, speciellt de riktigt saftiga bitarna. De första tre-fyra dagarna efter att ett spel har släpps är det ett minfält på social medier. ”Åh vad chockad jag blev!” skriver någon och så en bild på den mest chockerande händelsen i spelet. Utan att reflektera över att man kanske förstör nöjet för de som inte kommit dit ännu. Välj de du följer med omsorg.

Ha bara vettiga vänner

Det är förstås inte bara på nätet som man kan råka ut för spoilers, även vänskapskretsen kan naturligtvis också ställa till det. Mina kompisar spelar som tur är bara Minecraft och multiplayer-spel, så där är risken för spoilers minimal. Tack, vänner!

Se till att faktiskt se filmen eller spela spelet innan uppföljaren kommer

Man kan inte hålla ut hur länge som helst. Förr eller senare kommer man att råka ut för en saftig och kanske helt avgörande spoiler. I alla fall om filmen eller spelet ingår i en löpande serie. När nästa film eller spel i serien avtäcks kommer alla att börja prata om hur den förra delen slutade. Något som kanske till och med framgår klart och tydligt av det officiella marknadsföringsmaterialet. Av reklamen lär det åtminstone framgå vilka karaktärer som överlevde den förra filmen/spelet och hur lång tid som har förflutit sedan den senaste delen. Så om filmen eller spelet ingår i en serie – se till att faktiskt se den/spela den innan nästa del kommer! Annars blir det övermäktigt trots allt.

Fotnot: Vill du baka tårtan hittar du receptet här: Tårta med hallonbavaroise och chokladganache.