Ibland ser man bilder då man bara vill säga SLUTA. Det första jag såg när jag slog på sociala medier idag var just en sådan bild. Tydligen har det läckt ut promo-material för den nya Sonic-filmen och det visar ”äntligen” upp hur Sonic är tänkt att se ut i filmen. Jag var redan orolig efter sett siluetten och jag kan inte påstå att jag är lättad efter ha sett det färdiga resultatet.

Varför ser han nästan ut som en björn? Just nu har Sonic mer gemensamt med Crash Bandicoot eller en Skylander än sig själv, oavsett design och generation. Jag har på ryktesvägen hört att Sega inte var helt förtjusta i beslutet att ändra hans ikoniska ögon och jag kan förstå det. Mycket av hans personlighet går förlorad. Nu försvinner han i ett hav av CGI-skapade gosedjur. Sonic ser ironiskt nog märklig ut utan sina högst märkliga ihopfogade ögon. Sonic kallas en igelkott men det är verkligen en lös tolkning. Sonic design har alltid varit en väldigt abstrakt syn på en igelkott. Jag vill bara att Sonic skall se ut som Sonic, inte…. vad detta nu är.’

LÄS OM ANDRA SPELFILMER: Rampage levererar storslagen monsterfest

Just nu ser han ut som om någon tittade på Sonic och tyckte att han inte såg tillräckligt barnvänlig ut, även fast Sonic aldrig varit motsatsen. Han ser ut som en underlig blå krambjörn med otäckt mänskliga lemmar. Jag är också ganska säker att han inte längre har handskar utan att hans päls nu är vit vid händerna. Han ser varken korrekt eller ”realistisk” ut, så varför inte behålla designen som överlevt tre decennier? Den som alltid fått honom att se väldigt ikonisk ut?

film-loook

När jag först såg Pokémon-filmens tolkningar av varelserna däri så tog jag inledningsvis ett steg tillbaka. Det var ovant att se pokémon man sett i 20 år plötsligt ha päls men i slutändan var det logiskt och det har gjorts noll kompromisser med dessa varelsers grundläggande design. Dem har varit älskade och är fortfarande älskade av en anledning. Sonic är inte pokémon men nog tusan är han och hans design tidlös och det är ganska trist att se hur Sega fått ge vika inför Hollywood.

Jag är inte ens ett jättefan av karaktären till att börja med. Jag har fascinerats av honom och framförallt hur man skall lyckas göra ett bra snabbt 3D-Sonic, men det är ungefär där intresset tar slut. Däremot har jag alltid tyckt om hur Sonic sett ut och därför är det förbryllande att det är just detta element filmen till synes misslyckas med. Sista testet är att se om den här Hollywoodifierade versionen av Sonic fungerar bättre i rörelse men jag vet inte om jag ens vågar vara försiktigt optimistisk.