Microsoft har haft ett effektivt informationsdropp om Xbox Series X sen de började. Xbox Series X är en betydlig mer konkret produkt än Playstation 5 i mångas huvud vid det här laget men denna veckan gjorde de nog sitt första misstag och det var att kalla en trailershow en gameplay-visning och i överlag visade de ganska få sanna next-gen-spel. Det är en liten oskyldig semantisk skillnad men det räckte för att många skulle bli besvikna över vad de presenterade. Det vi såg var mest löften, noggrant kalkylerade vistas och vinklar.

Detta är första gången som Xbox Series X exponerat ett litet hål i sin annars väldigt solida rustning. Därför är det nu Sony skall slå till med Playstation 5, men bara om de kan leverera det Xbox misslyckades med – gameplay.

Sonys ruskigt torra och omskrivna GDC-presentation gjorde också en del besvikna men nu har de chansen att få tillbaka en hel del goodwill förutsatt att de till skillnad från Microsoft redan nu kan presentera fungerande och sammanhängande gameplay. Det känns som materialet borde finnas där av flera skäl. Till att börja med skulle E3 varit runt hörnet så en rad demon borde redan vara påbörjade. Och framförallt är konsolen bara ett drygt halvår bort så länge Sonys lanseringsplan inte grusats fullständigt av Covid-19.

Xbox har även visat sin hand om att Xbox Series X och dess förstaparts-line-up skall presenteras senare i sommar. Alltså har Sony en tidsram när de behöver få ut Playstation 5-information och speldemonstrationer. Kommer de före Xbox kan de bli en positivt laddad snackis vilket gör att de kan erövra förlorad mindshare.

Sony var definitivt snabba att utnyttja bristande och negativ information om Xbox One men nu skall det såklart påpekas att svagheterna är betydligt färre för att inte säga icke-existerande för Xbox Series X än så länge. Phil Spencer och hans Xbox-team har etablerat en förhållandevis transparent handlingsplan och så länge spelutbudet lockar på Xbox Series X känns konsolen som ett givet köp i höst, i synnerhet med tanke på vilken åtkomst man får till förstapartspel via Game Pass.

I veckan gjorde Xbox Series X sitt första någorlunda allvarliga misstag och om Sony är raska och villiga att tänka om i sin ursprungliga marknadsföringsplan kan de snabbt få många spelsugnas huvuden att vända sig mot öst istället.