För tillfället så är Nintendo Switch indieutvecklarnas egen ”darling”, med ett aldrig sinande utbud av både nya spel och porteringar av gamla favoriter. Skaparna av Steamworld Heist har dock alltid stöttat Nintendo, faktum är att spelet tog sin början på Nintendo 3DS och när det nu släpps till Switch är cirkeln sluten. Utöver det så kan du även lira det på Xbox One, Playstation 4, PS Vita, PC, iOS, Mac OS, Linux och Android. Med det sagt så är det ingen tvekan om att detta är den ultimata versionen, då den ger dig spelet inklusive allt DLC i 1080p respektive 720p i 60 fps. I handhållet läge kan du även använda touch för mer precision och oavsett hur du spelar det är det grafiskt lika stiligt som på de mer kraftfulla plattformarna. Har du redan spelet sedan tidigare men vill njuta av det på din älskade Switch är det bara att slå till. Annars fortsätt och läs så ska jag berätta lite mer om spelet.

Steamworld Heist Ultimate Edition

Steamworld Heist Ultimate Edition är en värld fylld av Cowbots, som trots namnet pratar och uppför sig lika mycket som sjörövare. Här lär vi känna den något desillusionerade piratkaptenen Piper och hennes tappra mannar, som försöker överleva i en tuff värld fylld av skumma barer, rivaliserande piratgäng och ett och annat moralistiskt dilemma. Jag uppskattade personligen humorn som är väldigt inriktad på olika stereotyper, som ryska tyngdlyftare med kraftig brytning, skjutglada sydstatsbrudar och karga sjömän med träben och Moby Dick-komplex, men även att uppdragen är korta men intensiva. Det gör att man lätt hinner med en runda även om tiden är knapp, men jag måste nog tillstå att det blir ofta en runda till, och sedan ännu en till.

LÄS MER: Prisa Herren – Civilization VI finns nu i hela sin majestät på iPad

Just strategi är en genre som ibland kan vara jobbigt att komma in i och då är spel som detta ett perfekt insteg. Allt är väldigt tydligt och det läggs på nya taktiska möjligheter gradvis. Min 11-åriga dotter hade heller inga större svårigheter att greppa spelmetodiken när hon fick testa det. Faktum är att spelet är ganska barnvänligt, då allt är robotar som endast går sönder och aldrig dör, och det i en värld som är väldigt färgglad, ja, rent av mysig.

Alla banor under uppdragen är slumpgenererade så svårighetsgraden kan vara lite svår att förutspå. Men det bär ju med sig fördelen att ingen bana någonsin är exakt likadan. Och skulle det sluta illa så tar det inte lång tid att göra ett nytt försök.

Steamworld Heist Ultimate Edition

Där finns också en släng av rollspel i det hela då du får XP efter att ha klarat ett uppdrag, som i sin tur låser upp nya färdigheter. Dock kan du inte själv styra vilken färdighet som låses upp. Sen är det ju det här med hattar: Uppenbarligen är hattar väldigt viktigt i en robokalyptisk värld, för alla har hattar av olika slag som man antingen kan hitta eller helt enkelt skjuta av från skallen på sina fiender. En liten kul grej som passar samlarnördar som undertecknad.

Musiken är definitivt värd att nämnas, då den är skapad av det San Diego-baserade folkrockbandet Steam Powered Giraffe som har sina rötter i steampunk-rörelsen. Och jag har faktiskt kommit på mig själv att nynna ledmotivet långt efter jag slutat spela, vilket är ett riktigt gott betyg. Om detta lät intressant, så kan ni både lyssna på deras musik och läsa mer om dem här.

LÄS MER: Playerunknown’s Battlegrounds – vi testar

Grafiken i spelet har en mycket speciell stil som förfinats en hel del sedan det första spelet i serien, SteamWorld Tower Defense, och är en fröjd för ögat samtidigt som den speglar humorn i spelet väldigt bra. Även animationerna håller hög klass och ger liv åt alla de skruvade typerna som man stöter på under resans gång. Som ni märker finns det egentligen nästan inget att klaga på, och det märks att gänget på Image & Form (som även låg bakom föregångaren Steamworld Dig) har polerat spelet till närmast perfektion.

BETYG: 8/10