Life is Strange var en oväntad liten succé när det kom ut 2015. Med generellt positiva betyg hos kritikerna och oväntad förtjusning hos spelarna var det ett spel som stod ut – inget klassiskt indiespel men inte heller en AAA-titel från ett stort spelföretag. Dessutom med en distributionsform lånad från Telltales avsnittsformat där fem delar släpptes med några veckors mellanrum.

Framför allt drogs många till estetiken i spelet. Amerikansk indie och singer/songwriter-låtar som soundtrack, nostalgi och melankoli i överflöd samt tonårsdrama blandat med science fiction. Det var som ett avsnitt av The OC, ganska töntigt men oerhört charmigt.

LÄS MER:Det bästa från E3 2018 enligt Alexander

The Awesome Adventures of Captain Spirit fungerar som en kort prequel till Life is Strange 2 som släpps 27 september. I det här gratisavsnittet får vi lära känna den nio-åriga Chris som bor tillsammans med sin pappa i ett litet hus med två sovrum. Helst av allt vill han leka superhjälte med sina leksaksfigurer, men problem som borde vara reserverade för vuxna tränger in i hans fantasifyllda värld.

I början av avsnittet ser vi hur hans pappa häver några öl samtidigt som han lagar frukost till Chris, för att sedan ta med en flaska whisky till TV-fåtöljen för att kolla på basketmatchen. De har en plan att köpa en riktig julgran senare under dagen, men risken är stor att hans pappa somnar framför TV:n. Trots att han lovat att det inte ska hända igen.

Chris försöker hjälpa till där han kan. Diska tallrikarna efter maten, lägga smutsen i tvättmaskinen och skotta trappan utanför ytterdörren. Dessa vardagsbestyr, små försök att curla sin dysfunktionella pappa, bryts av med superhjältedrömmar. Chris ska nämligen göra sin egen hjältedräkt, komplett med en cape och rustning, för att kunna bekämpa ärkeskurken.


Det är en komprimerad upplevelse på någon timme eller två, en förmiddag i Chris liv, och utifrån det perspektivet är det väldigt intressant. Chris är en person med alldeles för stort ansvar för en nio-åring, och det är lätt att känna med honom. Hans små vardagsbestyr blandat med superhjältefantasier fungerar oerhört effektfullt att förmedla den dysfunktionella relation han har till sin alkoholiserade pappa.

Samtidigt är det också en oerhört otillfredsställande upplevelse. Mycket lämnas öppet när spelet är slut, dessutom med en stor cliffhanger i sista minuten. Vilket så klart är med mening. The Awesome Adventures of Captain Spirit är i första hand gjort för att locka människor att spela kommande Life is Strange 2, och det lyckas den här lilla provsmakningen alldeles utmärkt med.

Betyg: 8/10