Du kan spelifiera det allra mesta. Väpnad konflikt har länge varit det tveklöst mest populära spelkonceptet, men det mesta från matlagning till kirurgi kan med fördel översättas till den ädla konstformen. Därför bör vi väl knappast vara överraskade över att världens i särklass sämst organiserade heminredare verkar ha inspirerat mitt senaste åtagande: Tools Up.

LÄS FLER RECENSIONER: Mosaic

Jag behöver knappast lägga några större paragrafer på att förklara vad det handlar om. Tänk er att de färgsprakande karaktärerna från det kaotiska matlagningsspelet Overcooked tröttnade på det glamorösa livet i köket och startade renoveringsfirma, då vet ni ungefär vad vi har att utgå ifrån. Detta innebär alltså att Tools Up knappast känns särskilt nytänkande, men gillade du Overcooked och dess uppföljare tror jag du kommer känna dig både hemmastad och belåten med detta äventyr.

Organiserat kaos – The Game

Redan från början förstår jag att det här är ett spel som bör upplevas tillsammans med andra. Det är fullt möjligt att renovera husen på egen hand, men precis som i verkliga livet är arbetslivet enklare med lite hjälp från mina vänner. När jag har hittat åtminstone en villig soffkollega ger vi oss iväg mot vårt första uppdrag. En soldränkt bostadsrätt ska få nya väggar och golv, och efter några vändor blir vi belönade med tre strålande stjärnor och kan åka vidare.

Till en början handlar det mest om att hämta färg på en plats och applicera den på en närliggande yta. Ganska snart stöter vi dock på spackel, tapeter med tillhörande klister och en massa andra utmanande inredningsverktyg. Alla olika inslag har även tillhörande effekter på spelandet. Vissa utmaningar kräver blixtsnabbt agerande medan andra kräver mer strategiska och metodiska färdigheter. Det här är definitivt ett sådant där spel där desperata instruktioner kastas runt i rummet med jämna mellanrum och leder ofta till en riktigt trivsam spelstund.

LÄS OM LIKNANDE SPEL: Overcooked 2

Jag tycker egentligen inte om att göra för många referenser till andra spel i recensioner, men här är kopplingen så pass uppenbar att jag inte kan låta bli. Det finns också en stor chans att du som läser detta gillade Overcooked och vill därför veta om detta faller i en närliggande kategori. Och jag tycker att Tools Up lyckas inspirera den där stressiga spelglädje som många gillar. Däremot stör jag mig bitvis på att spelet inte är riktigt så snabbt och flexibelt som jag hade önskat. Jag hade gärna höjt maxhastigheten på mina spelbara karaktärer och kanske till och med gett dem en sprint-funktion. Att lunka runt i ett halvfärdigt rum när tiden börjar ta slut är sannerligen pulshöjande, men inte på något vidare roligt vis.

Skräphögar är inte bara i vägen, de är också bananskalhala.

Jag vill även påpeka att spelet inte är särskilt duktigt på att berätta för mig hur de olika elementen och inslagen fungerar. Men liksom de smått slöa karaktärerna utgör inte detta något större problem. Du bör dock förbereda dig på att trycka på alla knappar vid de olika objekten i banorna innan du listat ut vilka olika hjälpmedel du har och hur de funkar. Jag är till exempel tveksam till att jag hade lyckats lista ut att jag hade med mig en flyttbar avfallstunna om inte min kompis hade påpekat det när vi började spela tillsammans.

Som ni hör har jag rätt svårt att hitta några ordentliga nackdelar med Tools Up. Men det är heller inget äventyr som höjer på särskilt många ögonbryn. Om du är ute efter fler upplevelser likt den i Overcooked har du däremot hittat rätt. Det är ett väldigt säkert kort som inte levererar en riktigt lika tajt upplevelse som närmsta konkurrenten, men samtidigt är det ett härligt inslag i en genre som förgyller förfester över hela landet.