Veckans fråga #24: Vilket var det första spelet du klarade?

2 minuter lästid

Varje vecka ställer vi en fråga till våra läsare som de kan besvara här, på Facebook, Twitter eller Instagram. Veckans fråga kommer i överlag fokusera sig på personliga spelupplevelser, anekdoter, komiska ideér och åsikter snarare än ”heta takes” om aktuella händelser. Vi tänkte det kunde vara ett kul sätt för er OCH oss att lära känna varandra.

Men före vi presenterar veckans fråga tittar vi på förra veckans svar när vi ställde frågan:

Vilket spel gav dig en rejäl powertripp?

Arkham-spelen – antagligen mest i Origins där Batmans shocker-vantar är ett trumf-kort. När du väl har dem uppladdade så kan du klanta dig rejält och ändå avsluta nästan varje strid på samma sätt – Batman pryglar samtliga bovar till en röd gröt. Att ta sig igenom 70-manna-striden i Shenmue var också en höjdpunkt.
/Mika Leth, Facebook

Jag kommer på två tillfällen. Den första är när sista banan i Flower inleds, när miljön som genom ett trollslag blir grönskande följt av att jag själv nu färgar om miljön och förstör det inkräktande urbana inslagen. Det är mycket tackl vare musiken dessutom. De andra är när man för första gången i serien får lov att stiga in i och ta kontrollen över en Metal Gear Rex i Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Då kände man sig onekligen lite overpowered.
/Alexander Cederholm, Facebook

Metroid: Zero Mission. Mot rymdpiraterna i deras skepp så får Samus försöka överleva med endast sin ”Zero Suit” och en värdelös pistol. Att gömma sig och fly är det enda alternativet. När hon sedan får sin ”Legendary Power Suit” så blir det ombytta roller och hon känns ostoppbar.
/Ependyma Louise, Twitter


Upplägg för veckans fråga:

Det finns få känslor som på riktigt kan mäta sig med den du får av att se eftertexterna rulla i ett spel. Det kan vara en känsla av vemod eftersom ett väldigt njutbart äventyr nu nått sitt slut. Det kan även vara en känsla av lättnad och stolthet om spelet bjöd på en ordentlig utmaning innan du kom till vägens ände. Spel och avslutandet av dessa ger oss ofta fina minnen vi kommer bära med oss länge. Därför går veckans uppgift ut på att rota runt i hjärnan efter det där allra första tillfället då du tilläts luta dig tillbaka medan eftertexterna rullade och ett spel var avklarat. Vi är övertygade om att det kommer leta till fina svar och härliga diskussioner. Därmed lyder veckans fråga:

Vilket var det första spelet du klarade?

Tanken är även att vi samlar de bästa svaren i nästa veckas fråga. Chansen att bli citerad i nästa veckas artikel stiger avsevärt om man motiverar sitt svar. Det går utmärkt att svara här nedanför eller i inläggen som länkar till frågan på både Facebook och Twitter. Vi läser alla svar! 

5 reaktioner på ”Veckans fråga #24: Vilket var det första spelet du klarade?”

 1. Gradius till NES. Var det spel som vi fick med (tillsammans med Ice Climber). Farsan påminner mig fortfarande hur jag med gråten i halsen förklarade att jag aldrig någonsin i hela mitt liv skulle kunna komma förbi vulkanerna i slutet av första banan. Försökte förgäves flyga hit och dit och blev hela tiden helt pulvriserad, hur mycket sköld, laserkanon eller bomber jag än hade.
  Inte förrän jag fattade att man kunde flyga längst upp i vänstra hörnet och bara peppra så klarade jag den banan….sen ett tag senare även spelet men på något sätt var det ändå underordnat vulkanerna. Men likväl, det första spelet jag klarade

 2. Det första spelet jag minns med säkerhet att jag klarade var Rockin’ Cats till NES. Jag och brorsan hade gemensamt klarat det en gång tidigare och var så grymt stolta över prestationen att vi gav oss ut på samma äventyr en gång till.

  Denna gången hade vi dock laddat upp med vår videobandspelare och spelade in hela äventyret på VHS. Allt för att vi skulle kunna njuta ytterligare lite av bragden efteråt.

  Och mycket riktigt, när vi väl hade besegrat gorillan i slutet och låtit eftertexterna rulla förbi till den vackra musiken så stoppade vi inspelningen. Sedan bjöd vi in våra föräldrar att sitta med och titta på inspelningen tillsammans med oss.

  Än idag kan jag inte minnas om de tackade ja till att titta på den. Men jag fick nu ett stort sug efter att spela det spelet igen…

  1. Jag minns Rockin’ Cats. Jag hyrde det med min bror på Kungsan i Malmö. Det hade alltid sett lite kul ut i marknadsföring. Vi klarade det inte det dygnet men kom ändå en god bit. Jag såg det klaras av vänner kanske 15-20 år senare.

 3. Jag klarade aldrig något spel till Commodore 64; alla var för svåra, eller hade inget slut 😂 Så mitt första spel jag helt klarade av måste ha varit Super Mario 64 till N64 då det var min första konsoll.

  På PC hade jag mest demos innan dess som jag spelade på den tiden (förutom Harpan).

 4. På PC var det nog ”Day of the Tentacle” sjukt roligt adventurespel. Efter det fastnade jag för Lucas Arts spel, Monkey Island, The dig, Grim fandango. Happy times! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *