Alan Wake som släpptes 2010 var uppstyckat som en TV-serie. Efter varje avslutat avsnitt följde eftertexter ackompanjerat av ett låtstycke. Oftast passade musikvalet till händelserna som uppstått i det aktuella avsnittet. När episod fyra döpt till “The Truth” var över spelades melodin “The Poet and the Muse” som kretsade direkt runt två av spelets karaktärer, Thomas Zane och Barbara Jagger. Musiken kunde höras på en radio men den följde med in i eftertexterna för episoden.

Låten spelas av ett fiktivt band vid namn Old Gods of Asgard men i själva verket tog finska spelstudion Remedy hjälp av vänskapliga landsmän eftersom de anlitade rockbandet Poets of the Fall. All musik som är gjord av bandet Old Gods of Asgard i spelet är deras kreationer och Poet and the Muse tillhör min favorit.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI:  Batman: Arkham Asylum – Enter The Asylum

Det är en lugn och högst melankolisk melodi som har en ledsam och späd sångröst med sig på resan. Orden berättar om en sägen som Alan börjat bli varse om i staden Bright Falls. Det är den sorgliga kärlekshistorian om författaren Zane och hans älskade Barbara som drunknade i Kittelsjön under mystiska omständigheter, och hur han i förtvivlan försökte hämta tillbaka henne från de dödas rike med hjälp av platsens ockulta krafter.

Låten är väldigt i linje med hur musik från Poet of the Fall lät på den tiden. Alla låga toner som blandas med effektiva tonartshöjningar skapar ett lugnande intryck. Och mot slutet bjuds vi dessutom på ett rejält pudelrockriff ifrån en ensam elgitarr.

Skälet att den här låten speciell för mig är dubbelbottnad. Jag uppskattar hur stycket är direkt bundet till spelets bakomliggande handling. Det är ett kul och intressant grepp, och gör den dessutom väldigt potent i kontext. 

Det andra skälet är väldigt personligt. Bortsett från att den var mitt väckarklocksljud i två års tid kommer jag alltid associera denna melodi till någon jag brydde mig väldigt mycket om en gång i tiden. Det här var nämligen vår låt, för hon var den konstnärliga poeten och jag var hennes inspirerande musa från stund till stund. Det gör “The Poet and the Muse” till en väldigt kraftfull låt för mig.

Låten i sitt originalutförande., framförd av Poets of the Fall. Tyvärr hittade vi inte fler spännande covers denna vecka för alla covers är i princip bara rockartister som gör en snarlik tolkning av originalet. Tipsa oss bland kommentarerna!